Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Fehérneműre vetkőztetik a pénztárosokat

Fehérneműre vetkőztetve vizsgálják át az egyik áruházlánc pénztárosait, ha jelentős hiánnyal zárják a kasszát - ezt állítja a hipermarket egyik szakszervezeti vezetője.
Az RTL Híradó az ombudsmant is megkereste, aki szerint ilyenkor sérülnek az érintettek személyiségi jogai. Az áruházlánc szóvivője azt mondta: előfordult már ilyen eset, de a biztonságiak nem felszólítják, hanem csak megkérik az alkalmazottakat arra, hogy átvizsgálhassák őket.

"Csak annyit közölnek, hogy szereti Ön a kihívásokat? Na, de ennyire? Szóval, ez a probléma." - Az áruház szakszervezetise arról beszél, hogy a pénztárosokkal felvételkor sem közölték, mi vár rájuk, ha esetleg jelentős hiánnyal zárják a napot.

"Amikor ötezer forint vagy afölötti pénztárhiány keletkezik a műszak végén a pénztáros kollégánál vagy kolléganőnél, akkor bekísérik a biztonsági szolgálatnak a helyiségébe, és ott felszólítják, hogy vetkőzzön le fehérneműre, tehát hölgyek esetében bugyi, melltartó, az urak esetében alsónadrág" - mondta Gutmann Zoltán, az Auchan Alapszervezet Szakszervezeti Bizottságának titkár helyettese.

Gutmann Zoltánt csak a soroksári hipermarketben négy pénztáros kereste meg hasonló problémával, de azt mondja, az áruházlánc más üzleteiben is hallott hasonlóról. Másként látja ezt a hipermarket szóvivője.

"Gyakorlatilag ez együttműködésre való felkérés maximum, amire lehet egyébként nemet is mondani" - mondta Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője.

- Valóban arra kérik meg, hogyha megkérik, hogy vegye le a ruháját, és csak a fehérneműje marad rajta?

- Erre vonatkozóan van jogszabály, ami ezt lehetővé teszi.

- Tehát akkor adott esetben igen a válasz?

- Adott esetben volt már ilyen példa."

Gutmann Zoltán mindenesetre az adatvédelmi biztoshoz fordult, aki válaszlevelében bírálta az eljárást. Pénteken őt nem értük el. Az áruháznál azt mondták, egyeztetnek a vitatott módszerről.

Olvasóink írták

 • 16. mutogatós 2008. október 25. 17:14
  „Így lehet elriasztani a pénztárosokat attól, hogy hiányuk legyen. Vagy: aki szereti mutogatni magát, az nagy hiányt csinál. Most már az a kérdés, hogy mondjuk egy hónapban hányszor fordul elő ilyen eset? És mi van akkor, ha jelentős többlettel zárnak? Ez megint egy nagy baromság, amit felkapott a perverz média.”
 • 15. flexsnake 2008. október 25. 13:44
  „Benne van a pakliban ha gyanuba kerül valaki akkor ellenőrizni kell.Nyilván ezért is van biztonsági szolgálat.A modszerek változhatnak de nyilván elsődleges hogy a gyanúba keveredett tisztázhassa magát.Márpedig egy köteg huszezressel a hona alatt elég nehéz bizonygatni.A munkáltatónak joga van megkérni a munkaválalót hogy az ügy tisztázása érdekében vesse alá magát a vizsgálatnak.Ugyanigy megtehetnék a rendőrők is.Nemértem ezen miért kell felháborodni.
  Senkinek nem tartanak puskát a fejéhez hogy ott dolgozzon.Akkor a bankjegynyomdában mindenki pereskedne bazzeg D”
 • 14. malory 2008. október 25. 10:31
  „Ki nem sz@rja le, milyen cég?! Ezt ne csinálja meg senki. Magyarok csinálják meg, magyar őrök, magyar vezetők. Az összes embert, akire ezt rá lehet bizonyítani, jól meg...büntetném.”
 • 13. sr 2008. október 25. 09:49
  „Francia cég”
 • 12. COOP 2008. október 25. 08:15
  „Mind 1 ! Igen ostrák cég és külön a keleteurópai piacnak alakitották azért hogy legyen ahol eladni az alacsonyabb minöségü termékeket !
  Austriaban nem is talalhato ez a cég !”
 • 11. kaky 2008. október 25. 03:23
  „Az őrök figyelik a vevőket, a dolgozókat, az őröket figyeli egy másik biztonsági cég, és az egész hiány eleve a főnökök zsebeiben landol...

  A hiperekben mindenki lop!”
 • 10. malory 2008. október 25. 00:23
  „Madaras teszkó: szárnyal a képzelet! :D”
 • 9. sanyi1 2008. október 24. 23:07
  „Mekkora hülyék!
  Ha lopni akarok, akkor behivom a családtagom vásárolni, és fizetéskor rosszul adok neki vissza. Ennyire egyszerű!
  Azt hallottam, hogy a Tesco-s vezetők némelyike őrült, de ugy látom lehet még fokozni. Az Auchannál még hülyébbek vannak.”
 • 8. malory 2008. október 24. 22:57
  „És hogy van ilyen jogszabály?! Na, mutatsd már meg, melyik! Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy is szól pontosan, mert biztos nem úgy, hogy a dolgozót utasítjuk munkaidő lejártával, hogy dúrja le a gönceit mert lopott...
  De ha valaki tényleg lopott a pénztárból, az se normális. Gondolta, hogy nem derül ki?!
  Vagy ez az egész ügy nem egészen tiszta így nekem.”
 • 7. malory 2008. október 24. 22:54
  „Persze. ami annyit tesz, hogy a "kisembernek" kuss, a többieknek meg bármit lehet.
  Egy valaki, teljesen igazad van. De én még most se átallanám megtanítani nekik a jómodort, b@ssza meg! Más nyomorán szórakozni, az nagyon megy. Milyen ember az ilyen, ha az egyáltalán? Nem is amelyik kitalálta, amelyik megcsinálta... Egy jobb érzésű ember már százszor felmond ilyen munkahelyen, lesz@rom ha van gyereke és el kell tartani, én akkor sem vetkőztetnék és aláznék embereket parancsra! Amúgy meg a dolgozókat se értem, tudod mikor vetkőznék le... Abba a percbe rendőrt hívnék és felmondanék. Ahol van madarasteszkó, az nem kisváros, lehet találni melót. Ennél szarabb nem lehet...”
 • 6. Kuci 2008. október 24. 22:46
  „Érdekes az a cég , az a szerencsétlen újságíró is majdnem ráfázott mert le írta a dolgaikat . első fokon még el is marasztalták , röhej amit megtehetnek . De mint tudjuk jogállamban élünk .”
 • 5. egy valaki 2008. október 24. 21:44
  „na asszem , ha az asszony ott dolgozna és ezt tennék vele az aberált biztonsági őrök, akkor elmennék és mindnek a fejét szét b@sznám, majd gatyában kikergetném a pénztárhoz...”
 • 4. mind1 2008. október 24. 21:43
  „Ez az Auchan nem egy Osztrák cég ???

  Egyébként ügyvédet kell hívni, és ha nem találnak semmit a vetkőztetés során lehet perre menni.
  Becsület sértés, megalázás stb.”
 • 3. abachus 2008. október 24. 21:40
  „"Gyakorlatilag ez együttműködésre való felkérés maximum, amire lehet egyébként nemet is mondani" - mondta Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője.

  Na ja, de akkor ki vagy rugva, gondolom...”
 • 2. malory 2008. október 24. 21:20
  „Jó nagy köcsögök, az a véleményem. A vezetőket is bugyira vetkőztetném, meg számon kérném minden záráskor, hogy miket hogy lopnak el, nem 5ezer Ft-ot, hanem milliós tv-ket, számítógépeket... Manipulálnak az akciókkal, manipulálnak az árakkal. És akkor ráverik a hiányt a pénztárosra.
  Sztem nem csak én olvasgattam a "Tesco titok" c. "könyvet". Nevetséges.
  Amúgy meg egy nap alatt 5ezer hiány az még nem is olyan sok, ha beszámítjuk azt a millió vásárlót egy kasszánál.
  Beszéltem egy tescos pénztárossal, aki elnmondta, hogy náluk úgy van, hogy 750 Ft felett ki kell fizetniük a hiányt, de ha többlet van (mert ilyen is van!), azt persze nem vihetik haza...

  Az őrök meg remélem élvezik, na engem aztán biztos le nem vetkőztetne!”
 • 1. lakme 2008. október 24. 20:55
  „erről az auchanról még túl sok jó hírt nem hallottam, biztos nagyszerű műintézmény lehet :))
  még szerencse hogy nincs iylen ezen a környéken, nem szivesen vásárolnék náluk, lehet a bugyim is rámenne :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foxik támadtak gyerekekre Somogyban

Két foxi kutya támadt egy 8 és egy 10 éves gyerekre csütörtök délelőtt a Somogy megyei Belegen. A… Tovább olvasom