Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Felével kevesebb állást kínáltak, mint az előző hónapban

Felével kevesebb, körülbelül 20 ezer új állást jelentettek be novemberben, mint októberben - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. Pirisi Károly hozzátette, hogy minden évben megfigyelhető valamekkora visszaesés a szezonális hatások miatt, ez azonban a szokásosnál jóval jelentősebb mértékű volt.
Novemberben 45500 új és be nem töltött állás volt az országban, ez pedig csaknem 15 ezerrel kevesebb, mint az előző hónapban. November végéig ebből több mint 21 ezer állás maradt betöltetlen.

Novemberben körülbelül 20 ezer új állást jelentettek be, ami körülbelül a fele az októberinek. A korábbi években is volt ugyan visszaesés ebben az időszakban, de ez annál jóval nagyobb volt - mondta el a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. Pirisi Károly beszélt arról is, hogy idén novemberben az új állások száma 1400-zal volt kevesebb, mint 2007 azonos időszakában, ez pedig 6,6 százalékos csökkenés.

Az előző hónapan a be nem töltött, illetve az új álláshelyek száma 45 ezer 500 volt, ami hozzávetőleg 15 ezerrel marad el az októberi adatoktól. Ebből november végére több mint 21 ezer állás maradt betöltetlen. A legtöbb álláshely a gyártósori összeszerelőknek és egyéb segédmunkásoknak, valamint a tehergépkocsi-vezetőknek szólt.

A legtöbb új, nem támogatott állást Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön kínálták a munkáltatók a vizsgált időszakban. A nem támogatott új álláshelyek számának csökkenése pedig a legerőteljesebben Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország munkaerőpiacát érintette- ismertette Pirisi Károly.

A legnagyobb visszaesést a járműgyártás területén tapasztalták, a bejelentett állások száma 896-ról 59-re esett vissza. A legtöbb ajánlat továbbra is azoknak szól, akik a feldolgozóiparban és a gazdasági szolgáltatások, ingatlanügyek ágazatában szeretnének elhelyezkedni.

Egy hónap alatt öt százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma: a novemberi zárónapon 446 ezer fő volt. Ez az előző év azonos időszakához képest több mint hat százalékos növekedést jelent. Októberhez képest minden régióban emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, a növekedés azonban a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl munkaerőpiacát érintette. A tartósan álláskeresők száma meghaladta a 142 ezret, vagyis ennyien keresnek állást több mint egy éve. Számuk növekvő tendenciájú, egy év alatt 9,3 százalékkal emelkedett.

Tovább csökkent novemberben a nyilvántartott pályakezdők száma: egy hónap alatt 621 fővel, vagyis 1,4 százalékkal. A novemberi zárónapon 42 ezer 300-an tartoztak ebbe a kategóriába. Éves viszonylatban azonban 2,5 százalékkal nőtt a számuk.

Novemberben 58 munkáltató, 3 ezer 100 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tett a munkaügyi kirendeltségeken. Ez pedig 2 ezerrel több, mint az előző hónapban. A legtöbb munkavállalót a Közép-Dunántúli régióban bocsátják el. Pirisi Károly elmondta, hogy a vállalatok jövő évi terveiből az olvasható ki, hogy körülbelül 13-14 ezer embertől válnak meg várhatóan jövő év februárjában.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója kérdésre elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogyan segítsenek azoknak, akik elveszítik a munkájukat. Jövőre - hazai és uniós forrásból - 70 milliárd forint jut erre. Ez pedig 40-45 milliárd forinttal több az idei keretnél- tette hozzá Pirisi Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 11 millió forint jut árva gyerekeknek

Összesen 11 millió 157 ezer 825 forint gyűlt össze a Budapest Sportarénában november 14-én… Tovább olvasom