Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Feljelentést tett a Fidesz a HospInvest gazdálkodása ügyében

Feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a HospInvest Zrt. vagyongazdálkodásával összefüggésben a Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciója - közölték szerdán Budapesten a párt megyei politikusai.
A sajtótájékoztatón Herman István, a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója és Tatár László frakcióvezető olyan vagyongazdálkodási ügyekről szóltak, amelyek szerintük megalapozzák a különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének és a hivatali visszaélésnek a gyanúját. Tájékoztatásuk szerint azért Budapesten tettek feljelentést, mert a HospInvest székhelye a fővárosba van bejegyezve.

A Fidesz szerint az egri Markhot Ferenc kórház működtetésével kapcsolatos "aggályos" ügyek egyike, hogy a HospInvest "jogalap nélkül gazdagodott", a Heves megyei önkormányzat ugyanis - Herman István megfogalmazása szerint - "feltőkésítette a HospInvestet".

A frakcióigazgató úgy látja, a felelősség a döntések előterjesztésére jogosultakat, így elsősorban Sós Tamás, MSZP-s közgyűlési elnököt terheli.

Az egyes ügyekről szólva Herman István kifejtette: a feljelentés egyik alapja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utófinanszírozásával függ össze, ugyanis - mint mondta - a HospInvest 2008. november 1-jén vette át az egri kórház működtetését, azonban az ezt megelőző három hónapból az OEP - az önkormányzat hozzájárulásával - átengedett két hónapot a társaságnak, holott ebben az időszakban még nem is a cég működtette az intézményt. "A HospInvest egy olyan szolgáltatásért kapott javadalmazást, amit nem végzett el, (...) vagyis az önkormányzat jogalap nélküli gazdagodásban részesítette a HospInvestet" - mondta.

Hozzátette, hogy idén augusztus elsején is - amikor visszavette a kórház üzemeltetését egy a megye alapította nonprofit kft. - ehhez hasonló eset történt.

Herman István szerint ezeken felül például végkielégítésekkel kapcsolatos ügyek, illetve további "közpénzeknek a magáncég számlájára történő vándorlása" is felveti a büntetőjogi felelősség kérdését.

Az "aggályos" ügyek összegeit összeadva azt látni, hogy milliárdos nagyságrendű hiány keletkezett a Heves megyei önkormányzat büdzséjében - közölte.

"Ahhoz, hogy az említett cselekményeket a HospInvest végre tudja hajtani, közreműködő segítségre volt szüksége. Ezt a segítséget kapta meg a szocialista frakció 21 tagjától - Sós Tamás vezetésével" - jelentette ki a hevesi fideszes politikus.

Augusztus 1-jétől már nem a HospInvest Zrt., hanem az önkormányzatok által alapított nonprofit társaságok működtetik a hevesi kórházakat - így az egrit is. A megyei intézmények üzemeltetését azért vették át az önkormányzati társaságok, mert a korábbi üzemeltető HospInvest ellen felszámolási eljárás indult.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. augusztus 28. 07:17
  „Pénz volt, nagyon sok pénz. Ez a cég nem arról híres hogy egészségügyben alkotna maradandót.
  Az egészségügyet nem lehet privatizálni vagy eladni Az egészségügy akkor működik jól ha veszteséges. Ha nincs elég beteg. Sokkal jobb ha egyetemek vesznek át kórházakat mert az ő gazdálkodásuk messze jobb mint az adott városé.”
 • 3. klj_54 2009. augusztus 27. 08:42
  „2. hozzászólás .suhym. 2009.08.27. 08:33
  ráutaló magatartás!
  Nem a hospinvestben hiszek, sőt senkinek:) DE olvasd már el miket nyilatkoznak fityuszék. FElszámoljuk, megtámadjuk bíróságon, becskatjuk, folytathatnám.
  Önkormányzati és egyéb vezetőket zsarolnak a háttérben, amiről sokan tudnak, de félnek a fasisztoid fideszes vezetőktől!
  Ez van!”
 • 2. .suhym. 2009. augusztus 27. 08:33
  „1. hozzászólás klj_54 2009.08.26. 20:35

  "A a fityisz a háttérben nem kényszeríti a bankot a szerződés felmondására.."

  Adnál valami bizonyítékot, esetleg egy linket,ellenkező esetben pusztába kiáltott szó...csak.

  Ugye azért még Te sem hiszel a HospInvest patyolattisztaságában?
  Nagy hiba lenne.”
 • 1. klj_54 2009. augusztus 26. 20:35
  „A a fityisz a háttérben nem kényszeríti a bankot a szerződés felmondására, akkor ma a betegek talán jobb körülmények között gyógyulhatnának.
  DE ezt az aljas, alattomos háttérmunkát csak a ráutaló magatartásukkal lehet bizonyítani:(
  Mindent elkövettek, hogy bebizonyítsák igazuk van, az is lett!
  Az pedig, hogy a betegek érdeke mi is lenne, az bizony Mikola Elvtársat és bandáját roppantul nem izgatja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt kisfiút keresnek a Dunában Tökölnél

A Dunába esett és elmerült egy kisfiú Tökölnél szerdán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi… Tovább olvasom