Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Fellegi Tamás: a kormánynak nincs ˝B˝ terve

Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás - mondta a tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu gazdasági hírportál konferenciáján.
Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs "B" terv - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu gazdasági hírportál csütörtöki budapesti konferenciáján.

A kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon - rögzítette a kormány kiinduló álláspontját a tárgyalási mandátummal felruházott Fellegi Tamás.

A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nincs "A" vagy "B" terve, egyetlen cél van, a mielőbbi megállapodás.

Az Európai Bizottság szerdai döntésével kapcsolatban Fellegi Tamás fontos eredménynek nevezte, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban felvetett témák 90 százalékában megegyezés született.

A EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges az Európai Bizottság által vitatott kérdések tisztázása, ezek politikai jellegűek - közölte a tárca nélküli miniszter. Hozzátette: "mi készen állunk, hogy a tárgyalóasztalhoz üljünk, és várjuk, hogy a másik fél is odaüljön".

Az EU/IMF-tárgyalásokon a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni, hiszen nagyarányú támogatottságunk erre is kötelez - mondta Fellegi Tamás.

Kifejtette: "készen leszünk minden olyan feltétel elfogadására, amelynek teljesítése az ország hosszú távú gazdasági és társadalmi stabilitását, versenyképességének erősítését és a gazdaság tartós növekedési pályára állítására tett folyamatos erőfeszítéseinket segíti elő, hiszen erre kaptunk nagyarányú felhatalmazást a választóinktól".

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a piaci finanszírozás mellett és továbbra sincs szüksége IMF/EU-pénz azonnali lehívására.

"A megállapodásnak pontosan az az értelme, hogy ilyen típusú pénzügyi támogatás igénybevételére ne is legyen szükségünk. Épp az IMF/EU-megállapodás nyomán létrejövő pénzügyi biztosíték teremt lehetőséget arra, hogy a forintárfolyam stabilizálódjon, az állampapírhozamok csökkenjenek, és így több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében. Az IMF/EU-megállapodás fontos biztosítéka lehet annak, hogy a bankok részt vegyenek a magyar gazdaság finanszírozásában" - mondta Fellegi Tamás.

Véleménye szerint a magyar gazdaság számai nemzetközi összehasonlításban jobbak, mint az a hozamfelárakból következne.

"Az igaz, hogy az ország rendkívüli erőfeszítései ellenére, a forintárfolyam negatív mozgásából eredően, még mindig magas az államadósság és a külső adósság is, de például a folyó fizetési mérleg egyenlege pozitív, a költségvetési hiány önmagában és európai összehasonlításban is az alacsonyabb csoportban van és kezelhető. Mindez anélkül van így, hogy a kormány folytatta volna az előző időszak magyar kormányainak vagy a mediterrán országok jelenlegi megszorító politikáját" - mondta a miniszter.

Fellegi Tamás közölte: a kormány februári döntése értelmében olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek tovább csökkentik az idei és a jövő évi hiányt, hogy az megfeleljen a konvergenciaprogramban vállalt céloknak.

A leendő IMF/EU-megállapodás készenléti védőhálója azokat a külső feltételeket biztosíthatja, amelyeket a magyar gazdaság mérete, szerkezete, nyitottsága és kitettsége okán nem képes a maga számára biztosítani - hangsúlyozta a miniszter.

A tárgyalásokon terítékre kerül a költségvetés fenntarthatósága, mind bevételi, mind kiadási oldalon. Bizonyára téma lesz a személyi jövedelemadó és a társasági adó összefüggése a költségvetéssel és a foglalkoztatási kérdésekkel. Nem lesz megkerülhető a közösségi közlekedés fenntartható és kiszámítható finanszírozása, a MÁV és a BKV együttes hatása a költségvetésre - sorolta a témákat Fellegi Tamás.

A megállapodás foglalkozik majd a gazdasági szereplők közteherviselésével 2013. január 1-je után, csakúgy mint az önkormányzati adósságállomány problematikájával. Valamilyen formában része lesz a megállapodásnak a konvergenciaprogram, amelyet megújítva amúgy is a tavasz folyamán az Európai Bizottság rendelkezésére bocsát Magyarország. Téma lesz az egyszeri tételek és a strukturális reformok értelmezése és alkalmazása a költségvetési számításokban és ezzel összefüggésben a Széll Kálmán-terv alakulása - tette hozzá.

"Bízunk benne, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban elért eredmények és a következő időszak egyeztetései a Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőivel meg fogják nyitni az utat a tárgyalások megkezdése előtt, talán már április elején" - mondta a tárgyalások vezetésével megbízott kijelölt tárca nélküli miniszter.

Olvasóink írták

 • 4. X_Y 2012. március 09. 06:02
  „Szerintem semmilyen tervük sincs, csak a "majd csak lesz valahogy, lényeg hogy nekünk a zemberek adózzanak annyit hogy nekünk jóóóó legyen" terv van. Ehhez persze kell az a pár millió birka aki bééééégetve elmúttnyócévezve menetel a béééékamenetbenn a vágóhída....”
 • 3. tom_peris 2012. március 08. 23:36
  „ez azért így nem igaz... igaz hogy a b terv az A hozképest nem igazán létezik... de azért az elmult nyócévezést még mindig el lehet adni...”
 • 2. antimater 2012. március 08. 22:42
  „Ennek a "kurmánynak" csak a mindekit-mindenkivel összeugrasztó terve van, hogy ők nyugodtan lerabolhassák az országot.”
 • 1. Mizujs 2012. március 08. 20:02
  „Szerintem A terve sincs. Össze-vissza kapkodnak, beszélnek hol így, hol úgy.

  Amelyik Kormánypárt arra kényszerül, hogy lengyel tüntetőket hozasson, hogy legyen neki aki tapsol, az úgy megbukott, de úgy......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geréb Ágnes halaszt - májusban kell csak fogházba vonulnia

A bíróság azért engedélyezte a halasztást, mert a szülész-nőgyógyász kegyelmi kérelmet nyújtott be. Tovább olvasom