Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Felszámolás a Lamba rt. ellen

December elején beszüntette a termelését a Győr-Hecsepusztán működő Lamba rt.

illusztráció
A munkásokat kényszerszabadságra küldték, néhány nappal ezelőtt pedig felszámolási eljárást indítottak a bíróságon a cég ellen. Száznál több dolgozó munkahelye vált kétségessé. Tavaly szeptemberben, amikor dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a társasághoz látogatott, az erről szóló tudósításnak azt választottuk címéül: „Ment, látott, meggyőzték".

Már mint a minisztert arról, hogy a Lambánál 2003-ban elkezdett nyolcszázmillió forintos fejlesztés hez egyebek között a tárcától is kapott támogatás jó helyre került. Most viszont úgy tűnik, a gondok legyőzték a Lambát. Leállt a termelés: Kényszerszabadságra küldték a munkásokat.

Az 1993-ban alakult cég eredetileg csupán üdítőitalokat gyártott és forgalmazott, egy 2003-ban kezdett fejlesztéssel vált „feldolgozóüzemmé". A környezetvédelmi és a gazdasági tárcák támogatásával, banki kölcsönnel a Lamba 800 millió forintos beruházással valósította meg az úgynevezett PET, másként a polietilén tereftalát lebomló, környezetbarát csomagolási hulladék feldolgozását. A beruházás révén a társaság évi nyolc ezer tonna PET-alapanyag feldolgozására vált alkalmassá.

A hulladékból egyebek között síkfóliát készített a társaság és persze csomagolóanyagot a maga számára. Tavaly márciustól idén november végéig 3500 tonna műanyag hulladékot dolgoztak fel, jóval kevesebbet a teljesítőképességnél. A lehetőség azonban változatlanul megvolt arra, hogy az egyébként környezetet szennyező anyagból hasznos terméket állítsanak elő. A Lamba tavalyi forgalma mintegy 3 milliárd forint volt, a 2004-re várható 2,3 milliárdban már megmutatkoztak a nehézségek.

A cég december elején beszüntette a termelé sét, a munkásokat kényszerszabadságra küld ték, a bankok és a beszállítók december tizen nyolcadikával pedig felszámolási eljárást kez deményeztek a Lamba ellen. A kialakult helyzetet indokolandó, a társa ság vezetése közleményt adott át lapunknak.

E szerint a cégnél végrehajtott beruházás finanszírozása és az új üzletág beindítása nagy erőfeszítésekbe került, s ezért a menedzsment további források bevonását tartotta szükségesnek. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tőkebefektetési programjához illeszkedve pályázatot adott be 2004 márciusában a pénzintézethez. Az elbírálás elhúzódása miatt a szerződés aláírása augusztusban történt meg, és a tőke októberben jelent meg a Lamba számláján. Ezáltal az MFB negyvenkilenc százalékos tulajdonjogot szerzett a társaságban. A Lamba rt. gazdálkodása a megnövekedett terhek miatt veszteségessé vált és súlyos likviditási problémákkal küszködött.

A nehéz helyzetet látva az MFB a tőkebefektetést nem kívánta életbe léptetni, ezért novemberben a nyilatkozatot megtámadta. Ennek hatására a jelenlegi finanszírozó bankok a szerződéseket felmondták, s így fizetésképtelenség állt elő az rt.-nél. „Az MFB és a Lamba rt. között a befektetés jelenleg is vitatott és különböző szervek által vizsgálat alatt áll" – olvasható még a közleményben.

Lapunk a cégvezetőktől azt tudakolta, látnak-e esélyt a további működésre, s válaszuk nemleges volt. Minden továbbit a felszámoló dönt majd el, azt például, hogy újraindítja-e a termelést. A Lamba senkit sem bocsátott eddig el, azok távoztak a cégtől, akik ezt maguk kezdeményezték.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi zárlat

három óvodában

A bárányhimlő-megbetegedések miatt három soproni óvodában felvételi zárlatot rendelt el az Állami… Tovább olvasom