Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fico megoldást ígért a földrajzinév-használat ügyében

Változtatást ígért a földrajzi neveket csak szlovákul közlő szlovákiai magyar tankönyvek ügyében Robert Fico. A pozsonyi kormány vezetője a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott szombati révkomáromi sajtóértekezletén beszélt erről, azt követően, hogy a két kormányfő a szlovák-magyar viszony időszerű kérdéseiről tárgyalt.
Fico biztosította magyar partnerét, hogy pártja, a Smer-Szociáldemokrácia támogatni fogja az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának azt a javaslatát, amellyel az oktatási törvényben szavatolnák a tankönyvek anyanyelvű, vagyis magyar földrajzinév-használatát. Fico emlékeztetett, a Smer-Szociáldemokrácia szavazataival segítette a jogszabály-tervezet második olvasatba kerülését is.

Gyurcsány Ferenc a szlovákiai tankönyvvita kapcsán kijelentette, abszurd, hogy két miniszterelnöknek kell ilyesmiről tárgyalnia.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke a Gyurcsány Ferenccel folytatott rövid szombati révkomáromi tárgyalás után kijelentette: ötpárti egyeztetést indít a törvényjavaslatról, egyedül Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával nem vitatja meg a kérdést. Hozzáfűzte azonban, ha Slotáék részéről is mutatkozni hajlandóság, velük is készek tárgyalni az indítványról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közös fellépés kell a szlovák-magyar viszony rendezéséhez

Közép-Európában csak közös fellépéssel lehet megoldani a problémákat, szűklátókörű az a kormány,… Tovább olvasom