Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fidesz: a fiatalok tanulmányaik után egy ideig itthon dolgozzanak

A Fidesz szerint a fiatalok felsőfokú képzése befektetés az országnak, annak költségeit az adófizetők állják, ezért jogosan elvárható, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után egy ideig Magyarországon dolgozzanak - közölte Hoppál Péter, a párt országgyűlési képviselője a független Osztolykán Ágnes szavaira reagálva szerdán az MTI-vel.
Osztolykán Ágnes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártok az alaptörvényben akarják rögzíteni a hallgatók "röghöz kötését", illetve a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolását. A párt egyúttal felszólította a jobbikos, volt hallgatói önkormányzati elnök Szávay Istvánt, hogy tisztázza szerepét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata (HÖK) által a hallgatókról készített állítólagos listák ügyében.

A fideszes Hoppál Péter az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: ahogy a magyar emberek többsége, a Fidesz is kitart amellett, hogy a fiatalok felsőfokú tanulmányai, amelyeket az adófizetők állnak, az ország számára jelentenek befektetést. Hozzátette, az emberek ezért jogosan várják el, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után egy ideig mindenképpen Magyarországon, Magyarországért dolgozzanak.

Úgy fogalmazott: egyre több jel utal arra, hogy több hallgatói szervezet nem a diákok, hanem ellenzéki politikai szervezetek érdekeit képviseli.

A közleményben arra is kitért: a Fidesz bízik abban, az ELTE és a hatóságok vizsgálata mielőbb megnyugtató választ ad arra, hogy valóban "volt-e listázás", vagy az erről szóló információ csak a különböző pártállású hallgatói szervezetek egymás elleni hadjáratának a része.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. tucat 2013. február 22. 19:02
  „Hát, lyányom, kiskece, aki ember fiával jegyezte el magát, az eséllyel indulhat, de aki az Ember Fiával jár szívbéli-szerelmes jegyben, az nem verseng a földi erkölcstan tanítói állásáért. Nem verseng, nem könyököl semmiért, mert szelíd a lelke. Igaz, sokan hordják az én csodaszép barátom jegygyűrűjét, akik nem méltók rá, őket pedig arról ismered meg, hogy a keresztet is fegyverként használják, olykor akár szó szerint is, meg intézmények palotáit, szentélyeit, pártlogókat és harci zászlókat ékesítenek vele; ők a hatalmasok, az örök farizeusok és az írástudók. ;) Azt nem mondom, hogy monogám az én barátom, de, hogy nincs túl sok jegyese, se lány-, se fiúember, abban biztos vagyok.
  Tessék? Kitől? Hát, tőle magától, ő mondta nekem. ;)

  Aludj jól! :)”
 • 53. macs 2013. február 22. 17:48
  „52. tucat,
  azért elkeserítő, hogy mikre képesek emberek!
  Anyácskám azt mondja, hogy nekik apáca tanította az etikát. Nos, ha a bácsi és az általa képviselt szervezet elvárásai komolyra fordulnak, ő se taníthatna, hiszen még csak menyasszony. :-(”
 • 52. tucat 2013. február 22. 14:24
  „51. macs
  De, papa, nézd meg! Igenis nézd meg! - Láttam. - De nem láttad! Nézd már meeeg! :D
  Bocs! :D
  Jó, megnéztem. :) Vége a zárt osztályos kezelésemnek? Ambuláns rendelésre járhatok? :D :D :D
  Ahogy mondtam: vicc lehetne. Sajnos azért nem az, mert ez a bácsi olyan szervezetet képvisel, amelynek közvetlen javaslattételi joga van a kormány felé, az meg, ha elfogadja, rendeletet, vagy akár törvényt is csinálhat belőle, ha tetszik, visszamenőleges hatályút akár, törölve múltat - s jövendőt...
  Az imént hívott egy szerelmetes jó barátom, hallván a csodás lehetőségről, amely felkeltette az érdeklődését az erkölcstan tanítása iránt, amelyben valaha utolérhetetlen és verhetetlen volt, igaz, csak nagyon rövid ideig, míg csúfosan és végzetesen meg nem bukott az erkölcs akkori őrei előtt. Szerintem is csodálatos, elképesztően intelligens, karizmatikus egyéniség, az isten is erre a pályára teremtette, de beláttattam vele, hogy a formálódó magyar etikai szabványnak várhatóan nem felel meg, s hogy megóvjam a frusztrálódástól, lebeszéltem őt a jelentkezésről. Sajnos köztudomású róla, hogy sosem élt házasságban, saját gyereket sem nevelt, ráadásul életvezetésszerűen élt vele azonos neműek egy csoportjával, ha nem is hivatalosan élettársi kapcsolatban, inkább amolyan baráti kolóniafélében, amelyet azonban, nyíltan vállalva, a családjának, a testvérei közösségének nevezett. A törvénnyel és a szokásjoggal szemben is megvédte a feslett erkölcsűeket, és az erkölcsösök önbizalmát is gyakorta porig rombolva fúrta-forgácsolta a társadalom ősi rendjét, nyíltan fellázadva az erkölcsöt képviselő személyekkel és intézményeikkel szemben. Ezen kívül a jó bort sem vetette meg, olykor szívesen elidőzött a barátaival, sőt, nem éppen a jó erkölcseikről híres emberekkel is, falatozgatás közben vitázva velük egy-egy kupa finom bor mellett, lagzikban is fel-felbukkant, s előfordult, hogy maga gondoskodott a fogyatkozó, mámorító nedű pótlásáról, például egy alkalommal borrá változtatta a vizet, s tovább iszogatott a szomjas, de jókedvű vendégekkel, igaz, arról nincs tudomásom, hogy valaha is botrányosan lerészegedett volna, még az én társaságomban is képe mértéktartó maradni, noha ilyenkor szerfelett ragyog a tekintete, és csillog a szeme a kedves csibésznek.
  Kissé lelombozódott az én szerettet, kis barátom, de belátta, Fél-Ázsia földjén sajnos ő sem alkalmas e hivatásra, ha e normák életbe lépnek, s az sem vigasztalta különösképpen, hogy én se férek be a kiválasztottak feddhetetlen csapatába. A családi környezettanulmány kilátásba helyezése sem nyerte el a tetszését, említette, hogy atyja nem venné jó néven a szaglászást, de azt ígérte, ha egy bizottság, élén az említett úrral, látogatóba készül hozzá, meggyőzi atyját, és szívesen vállalja az odautaztatásukat, a visszaútról azonban nem tett említést. Azt is ígérte, figyel bennünket továbbra is, és ha lehet, eljön, és megpróbál segíteni nekünk, ha megengedjük neki. Kissé elszontyolodva kérte, hogy a nevét ne említsem, amúgy is felesleges, hisz ahogyan eddig, ezután sem fogadjuk meg őt erkölcstantanárnak. ;)

  Ugye, nem vok már veszélyes, és járhatok az ambulanciára? Ígérem, én se leszek erkölcstantanár! :D”
 • 51. macs 2013. február 22. 09:19
  „49. tucat,
  kijöhetsz! de nem tudod, mit veszítesz, ha nem nézed meg! :D
  Nem a bácsi a fontos, hanem az, amit és ahogy mondott. :-(”
 • 50. allegro 2013. február 21. 23:21
  „A fiatalok már a középkorban is batyut kötöttek és elmentek otthonról idegenbe..el is kellett menniük, küldték is őket, ha szakmájukban vinni akarták azután valamire - itthon.
  A régi királyok, császárok uralkodása alatt úgy tűnik mégiscsak nagyobb volt a szabadság.”
 • 49. tucat 2013. február 21. 19:31
  „45. macs
  Láttam őt egy másik tévé híradójában. Aranyos bácsi. Nem vonta vissza az indítványt, mégis megnyugtatott: ő nem akar erkölcstantanár lenni. Azé´ ez is valami, nem is kevés!
  Kijöhetek? :D”
 • 48. X_Y 2013. február 21. 17:53
  „A sok okos kormánybérenc kifejthetné hogy miért jobb egy diplomával a tecsoban pakolni vagy közmunkásként árkot takarítani mint a "hanyatló nyugaton" hasznosítani a megszerzett tudását.

  Nem mellékesen: hogyan képzelik? Aki állami ösztöndíjjal végez az hetente jelentkezik az illetékes kormányablaknál. Mint az "átkosban" a ref-esek?”
 • 47. tucat 2013. február 21. 17:15
  „45. macs
  Neeem! Nem akarooom! Wááá! Tudtam, hogy gumiszoba lesz a vége! Ezek a darazsak is itt, a fejem körül, a méhek meg odabent...! Mily különös: februárban! Hiába, klímakatasztrófa... Jó, mehetünk az elkülönítőbe, de a villanyt, szépen kérlek, ne olts el! Félek a sötétben! :D
  Még, hogy nem akarsz erőszakos lenni! Huncut doki! :D”
 • 46. spiler 2013. február 21. 17:07
  „de akkor legyen meló és rendes bérük”
 • 45. macs 2013. február 21. 16:43
  „44. tucat,
  nem akarok erőszakos lenni, de nézd meg! :-)”
 • 44. tucat 2013. február 21. 15:18
  „43. macs
  Nem. A szöveg is elég volt a hisztirohamom kiváltásához, és félek, így is repetáznom kell a lóadag seduxenból is. :D
  Na, de majd a fiatalok a tanulmányaik után egy ideig... Basszus! Ez, ha nem ápol is, legalább eltakar! :D
  Valahol olvastam, hogy amit az érzékszerveimmel felfogni vélek, az nem a valóság, hanem csak más szférákból transzformálódó illúzió. Na, magam helyett is ebben kezdek bízni erőst! :D Mások meg Őbenne, eleitől fogva... ;)
  Szegény modi a táborozáskor...! Ja, az Zsuzsi, de mindegy már az is - bocs, modi! :D”
 • 43. macs 2013. február 21. 14:54
  „42. tucat,
  a videót nem nézted meg, ugye nem? :-(
  Nem csak a szöveg kétségbeejtő, hanem aki ................”
 • 42. tucat 2013. február 21. 13:49
  „40. macs
  Az csak egyetlen kisülése a reménytelen, nemzeti elmebajnak, Macs, önmagában lényegtelen, sőt vicces is lenne.
  Látom, hogy kihúztak belőle pár sort, s noha nem ez a cikk témája, mégis elmondom: a maradékkal sem tudok mit kezdeni, mert:
  "Erkölcstan tantárgy oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni" - ez, a mondatban lévő, súlyos nyelvi hibától eltekintve, általános követelmény minden pedagógussal szemben, más kérdés, hogy képtelenség önmagában így is. Hogy mégis, hogyan lehetne megközelíteni? Hát, így:
  "Az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni". Nos? Hogy tetszik? Változott a lényeg a gyérítés után?
  A kihúzott, de továbbra is sejtelmesen olvasható szövegrészben pedig a sötét agyak mélyére hatoló, minden erkölcsi normát felrúgó, orvosszakmai utalások is vannak, pl. "szexuális aberráció". Nyilván az olvasóra bízza a szövegező, mit tekint annak, és számít is a harcias támogatására... A lehető legaljasabb manipuláció ez (is). Vili, ugye?
  Ezzel meg egyszerűen nem tudok mit kezdeni, részben szintén a súlyos fogalomzavarok okozta értelmezési lehetetlenség miatt:
  "Nem elég a módszertani és elméleti felkészültség és a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése". Gondolom, nem szükséges magyaráznom, miért nem értem, mi kell, mi elég... A fantáziámat pedig állóra fékezem, mielőtt elszabadulna a fél-ázsiai lejtőn, és mindent összezúzna száguldás közben, ami még épen maradt.

  Röviden: a cikk nem erről, a javaslatba foglalt diktátumról szól, de az a szöveg viszont igen erősen kapcsolódik a cikk témájához, így mégis létezik az összefüggés. Az a szöveg nem egyetlen, leárnyékolt elméjű ember elszigetelt agyszüleménye. Az a szöveg sokunk gondolkodásmódjának a kétdimenziós vetülete. Az a szöveg rólunk beszél. Az a szöveg mi vogymuk, feleim. Ma még közel tízmillióan. Sokalljuk. Nem, keveselljük. Nem, kevesellve sokalljuk. Nem, sokallva keveselljük... A fenébe már! Mit tudom én! Mindegy is, nem vagyok se norma, se normális. Mások igen. Mindkettő. Jó nekik. Ha elmúlik a betegségtudatom, nekem is jó lesz majd. De addig még kicsit gyötör a kétség: nem volnék normális?

  Bocs, Macs doki! Jöhet a szedáló szuri, tartom a pöttyösöm! Mi? a TAJ számom? Az is ott van, ahogyan a pártállásom, a vallásom, az etnikumom, a szexuális identitásom és orientációm, a nyelvem (anya- :D) a HÖK listán, a pöttyök között, kilenc pöttybe kódolva, éppen, mint a kutyusom nyakába ültetett kütyüben az ő stigmái. Remélem, van leolvasód, de most már igyekezz a szurival, ha nem akarod, hogy zubbony legyen a vége, meg radikális nemzeti ápoló! ;)

  Lépek. Vidám napot! :)”
 • 41. állatbarát3 2013. február 21. 12:26
  „11. fenyő !
  "Ez nemcsak anyagi kérdés, sokkal inkább erkölcsi " - de ebből sajnos nem lehet családot fenntartani, megélni.”
 • 40. macs 2013. február 21. 12:23
  „39. tucat,
  úgy látom a javaslatban már ott a korrekció! :-)
  Amennyiben kíváncsi vagy, hogyan védte meg a MSZOE vezetője a javaslatukat, kérlek nézd meg! :-((((((((((((((((((((
  http://atv.hu/videotar/20130220_keszei_sandor”
 • 39. tucat 2013. február 21. 11:04
  „Nem szoktam más oldalakat ajánlani, ritkán idézek és hivatkozom, de most megteszem. Tessék ezt megnézni, mert jól mutatja, hol tart a közgondolkodás egy olyan országban, ahol a jogalkotó és a közhatalom irányába közvetlen javaslattételi joggal bíró szervezet nyíltan ilyen ötlettel állhat elő:
  http://www.mszoe.hu/ (bekeretezett rész középen: MSZOE javaslat, mely a hozzászólás írásakor még látható volt).
  A javaslattevőnek nyilvánvalóan annyi köze lehet a boldog, de legalább békés emberi együttélés etikájához, amennyi a magyar nyelv elemi szabályaihoz, az pedig kevésnek tűnik ahhoz, hogy a ramszeszi Egyiptom idejét idéző társadalmi légkört teremtő irányba rángassa a hatalom harci szekerének a rúdját.
  Ha pedig valaki azt gondolná, hogy semmiség, mert ezt a javaslatot csak pár ezer, fényes elméjű szülő írta alá, akkor nagyot csalódhat: sok százezer, ha ugyan nem millió egyetértése áll a legelemibb emberi szabadságjogokat durván sértő ötlet mögött, amely mellesleg nem is igazán újdonság; több évre visszamenőleg, pedagógusok fegyelmi elbocsátását helybenhagyó munkaügyi bírósági határozatok sokaságának az indoklásában is rendre előfordul olyan részlet, amelynek a lényege, hogy a társadalom részéről a pedagógussal szemben támasztott erkölcsi elvárások sokkal szigorúbbak, mint a másokkal szembeniek, ami azt jelenti, hogy a pedagógus sok olyan dolgot nem tehet meg, amelyeket mások, magától értetődő természetességgel, a természetes (és még halványodóan garantált) emberi jogaikkal élve megtehetnek.
  Ez aztán a magas, keresztényi erkölcs! De menjünk csak tovább:
  Köztudott és nyilvánvaló, nem igényel külön igazolást, hisz a legkülönbözőbb megjelenésű, akár tevőleges, durva példák igazolják hosszú ideje folyamatosan, hogy léteznek az országban olyan etnikumúak, akiket mások gondolkodás nélkül a Dunába, Tiszába lőnének, ha megtehetnék. Léteznek olyan vallási és kulturális csoportok (egy, népes számú bizonyosan), amellyel ugyanezt tennék, és nem is kevesen. Vannak olyan szexuális identitás és/vagy orientációs kisebbségekhez tartozók (összességükben nem is kevesen), akiket ezek után küldenének, de a közvélekedés többségi, valamivel visszafogottabb része is kiszorítaná őket a lelke mélyéről, és nem engedné, hogy megélhessék egyénileg, csoportosan, kisebbségként és emberként önmagukat, és egyenlő részt vállalva a közkötelességekből meg a közjogokból, társaik legyenek a hon építgetésében. Nos, ha mindezeket sorra veszem, akkor a 97 ezer négyzetkilométernyi területen pár ezer, vagy talán pár száz ember marad, akik aztán már csak megférnek valahogy, hisz napokig, hetekig kell bolyonganiuk a tágas pusztákon, hogy összefuthassanak egy másik, emberszerű lénnyel, akit talán, hirtelen rémületükben, azért is, mert elszoktak más emberek látványától, és félnek tőle, mint Schiffer a tükörtől, le is nyilaznának, biztos, ami biztos alapon, de a sebtében rakott csillagtűz mellett gyorsan kiderülne, hogy a súlyos nézetkülönbségeik nem teszik lehetővé a reggelig tartó eszmecserét sem, így hát mindkettő felállítja éjjelre a maga jurtáját a maradék zsarátnok két, ellentétes oldalán.
  El! El! El innen! Komolyan mondom, és ha kell, e szövegért (is) vállalom a hazaárulás vádját! Akkor is, ha már nagyon régóta nem érzem, hogy lenne mit elárulnom!

  Készüljetek, feleim, a holnapi győzelmi szónoklatra! Tapsoljatok, vigadjatok, gyújtsatok nagy örömtüzeket, amelyeken a magamfajtákat megégethetitek a révületetek közepette! Utána pedig, így megtisztulván a szennytől, röptessétek a turult jó magasan a puszta fölött, és éljetek boldogul!

  Mindvégig hazudtam nektek: nem ennyire vagyok tele indulatokkal, de csak ennyire szabad megmutatnom. Vagy ennyire se, majd a modi, akinek folyvást inog a széke, szegénynek, eldönti helyettem, mit láthattok, hallhattok, olvashattok, bár ti nem mind készültök erkölcstantanárnak. Legalábbis így hiszitek.

  Béke veletek!”
 • 38. mackópajtás 2013. február 21. 09:47
  „"annak költségeit az adófizetők állják, ezért jogosan elvárható, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezése után egy ideig Magyarországon dolgozzanak" Egy így még igaz is lenne, de akinek egy csöppnyi esze is van az próbál menekülni ebből az országból...”
 • 37. myckie 2013. február 21. 07:18
  „34. fenyő
  Ha nem vetted volna észre, ma reggel is hitelből finanszírozza az országot a kormány! Ha jól belegondolsz még holnap reggel is így fogja! Ilyen gazdasági teljesítménnyel- amikor egy közmunkás odébb tol egy talicskát már GDP növekedés van- soha nem fogjuk adósságainkat visszafizetni! Mit visszafizetni? .....”
 • 36. myckie 2013. február 21. 07:08
  „A cikkben "ahogy a magyar emberek többsége" mondatot nem értem! Volt egy népszavazás vagy valami hasonló! Egyszerűen agyizongörcsöt, agyhúgykövet kapok az ilyen dumától! Ez legalább annyira lezsibbasztotta a szürkeállományon mint amikor főméltóságú OV azt mondta, hogy mi eredményeinkre irigykedik egész Európa! Eszmélésem közepette magam előtt láttam, hogy svéd állami vezetők a Kossuth téren véresre vakarják magukat, hogy ugyan áruljuk már el nekik, hogy tudnák ők is a hazai társadalmat így megosztani és a felét nyomorba dönteni! Receptért jöttek, mert szeretnék tudni például, hogy lehet rövid idő alatt - szőnyegbombázás nélkül - ennyi jó minőségű kátyút előállítani!
  Vissza a cikkhez: A röghöz kötésnek előnye is lesz! Az ilyen fiatal munkaerőt majd lehet zsarolni, mert kötelezően le kell dolgoznia (ki tudja milyen munkahelyen) a rá kiszabott éveket! Lehet a bérüket alacsonyan tartani, lehet őket csicskáztatni, lehet őket megalázni, mert kényszer helyzetbe kerültek! Persze aki nem akar így <moderálva>ni az úgy is el fog menni ebből az irigyelt országból!”
 • 35. mazsolaszolo 2013. február 21. 06:54
  „Először is a FIDESZ ne mondja meg, hogy ki mit csináljon, másrészt teremtsen munkahelyeket, aztán beszéljen.

  Hogy a városházától elvonják a költségvetést, és hogy a papságnak mélyen be<moderálva>nak és az egyházügyet támogatják, az nem demokrácia, hanem a zsarokságuk tökéletes megnyílvánulása. Minden zsarnok kontrolláló: a világon mindent uralni akar, még a gondolat szabadságát is.

  Egy zsarnok addig van hatalmon, amíg eltűrik, hogy hatalmon van. És ahogy a mi Viktorkánk mondja: "Oszt jónapot!"”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyilkolt pszichológus - Szakértő is kizárta P. László és áldozata viszonyát

Nemcsak a Bándy Katát ismerők, hanem szerdán szakértő is kizárta, hogy a pszichológusnak viszonya volt a megölésével vádolt P. Lászlóval. Tovább olvasom