Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fidesz: a kormány visszaadta a kétkezi munka becsületét

A párt szerint a gyakorlati tudást támogató szakképzési rendszert vezetett be a kormány.
A Fidesz szerint a kormány egy erősen a gyakorlati tudást támogató szakképzési rendszert vezetett be, amivel visszaadta a kétkezi munka becsületét és olyan szakmákat ad a fiatalok kezébe, amelyekből meg is tudnak élni.

A kormánypárt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében fogalmaz így, amellyel Erőss Gábor, az Együtt-PM választási szövetség oktatási szakpolitikusának napközben tartott sajtótájékoztatójára reagálnak. Az ellenzéki politikus ezen azt mondta, a kormány néhány héttel a következő tanév kezdete előtt sem kötötte meg a szükséges köznevelési- és szakképzési megállapodásokat az alapítványi iskolákkal, amivel teljes bizonytalanságban tartja az ott tanulókat és tanítókat.

A Fidesz ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a szakképzést a "Gyurcsány-Bajnai-kormányok verték szét", aminek eredményeként megszűnt a jó szakember-utánpótlás, a "szakképzési rendszer pedig köszönő viszonyban sem volt a munkaerő-piaci igényekkel", így fiatalok munkanélkülisége megduplázódott.

Az új szakképzési rendszernek köszönhetően ugyanakkor ma olyan versenyképes fiatalok kerülnek ki a szakképzésből, akik azonnal képesek belépni a munka világába - hangsúlyozzák.

A kormánypárt kiemeli továbbá, az Együtt-PM állításával szemben nem tízezrekkel, hanem mindössze néhány százzal több olyan fiatal van, aki úgy döntött, már 16 éves kora után dolgozni és nem továbbtanulni szeretne a tankötelezettségi korhatár csökkentésének hatására.

"Annak a fiatalnak, aki így dönt, nem elengedni kell a kezét vagy segélyre ítélni őt, hanem támogatni abban, hogy kétkezi munkából is megéljen" - fogalmaznak, hozzátéve: a kormány a hátrányos helyzetű diákok szakmaválasztását kormányzati ösztöndíjprogram segíti és kifejezetten a fiataloknak szóló foglalkoztatási programokat indít.

A Fidesz szerint ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta egyre több fiatal talál munkát. A munkahelyvédelmi akcióterv az év első öt hónapjában már 100 ezer pályakezdő fiatal foglalkoztatását segítette, s ugyancsak a fiatalokat segíti az első munkahely garancia program és az Új Széchenyi Terv fiatal vállalkozásokat támogató pályázata - ismertetik.

Olvasóink írták

 • 10. balihoho 2013. augusztus 06. 07:10
  „A bérrendszer, mármint az elérhető jövedelem, és az azt terhelő járulék, adó, tömege, jól jelzi és egyértelművé teszi, hogy valójában milyen becsülete van a kétkezi munkának, a Fidesz kormány idején. Hogy a kétkezi munka nem sokat ér, az is jelzi, hogy éppen az Orbán kormány csökkentette le a közmunkabért olyan szintre, hogy abból megélni ne lehessen, csak vergődni, és éppen éhen ne halljon a három hónapig dolgozható, közmunkás. A létminimumhoz nyolcvanhatezer forint kell, ezzel szemben a közmunkás, amely állami foglalkoztatásnak számít, átlag harmincnyolcezret kap kézhez, és ehhez jó pofát kell vágnia.”
 • 9. pachakuti 2013. augusztus 05. 21:58
  „"... a kormány a hátrányos helyzetű diákok szakmaválasztását kormányzati ösztöndíjprogram segíti és kifejezetten a fiataloknak szóló foglalkoztatási programokat indít."

  Mi lehet az oka, hogy ezek a jó ösztöndíjjal jó szakmát szerző hátrányos helyzetű jó fiatalok nem tolonganak a munkaerőpiacon?”
 • 8. csonakos 2013. augusztus 05. 20:21
  „Meleg volt ma is és még az is lesz egy pár napig! Vannak akik már most hőgutát kaptak és nem tudják miről is beszélnek!
  Majd ha nyugati bérek lesznek akkor lehet beszélni a munka becsület visszaadásáról! Amíg negyvenhétezer forintból meg lehet élni állítják és a KSH adatok szerint meg nyolcvanhatezer kell addig ez csak a meleg hatása!”
 • 7. Qllancs 2013. augusztus 05. 20:07
  „Kétkezi munka ---közmunka --havi 47 000.-ft ért !
  Kívánom minden mai politikus 2014. ben CSAK ilyen munkát..ennyi bérért csináljon..v. 20 évig !!!!”
 • 6. studyfy 2013. augusztus 05. 18:51
  „Van egyáltalán olyan szegmense a magyar gazdasági életnek, amelyben nem alkotott kiemelkedőt kormányunk?”
 • 5. szatyi 2013. augusztus 05. 18:12
  „Szerintük a közmunka az ilyen!”
 • 4. Őszödi 2013. augusztus 05. 18:12
  „Mikor adják vissza a törvények által megállapított, de visszamenőleg elkobzott nyugdíjakat?”
 • 3. macs 2013. augusztus 05. 17:51
  „"A Fidesz szerint a kormány egy erősen a gyakorlati tudást támogató szakképzési rendszert vezetett be, amivel visszaadta a kétkezi munka becsületét és olyan szakmákat ad a fiatalok kezébe, amelyekből meg is tudnak élni."
  Felsorolna valaki néhány ilyen szakmát?”
 • 2. waterbear 2013. augusztus 05. 17:39
  „Miről beszél ez az ütődött????

  A szakképzettséget minden tekintetben mellőző közmunkaprogramjuk megalázó, mind a kétkezi, mind a szellemi munkát végzők számára...

  Indítottak tán politikus vagy bűözőképzőt???

  A munkaerő piac az önkormányzatokból, és a közmunkaprogram leleményesen kitalált közterületen végzendő karbanartási ( lásd fűnyírás, szemétszedés) munkákból áll, mindegy, hogy autószerelő vagy sebész vagy.”
 • 1. Minibusz 2013. augusztus 05. 17:33
  „Akkor most már nyugodtabban tudok aludni!
  "visszaadta a kétkezi munka becsületét "
  Látta valaki? Mert az enyémet valaki menet közben lenyúlhatta, vagy a buszon hagytam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman sérültek meg a 491-es főúton

Egy személygépkocsi sodródott az árokba Tiszabecs és Sonkád között hétfőn. Tovább olvasom