Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Fidesz: a választások tisztaságát is befolyásolhatja Bajnaiék adatgyűjtése

Kocsis Máté törvénytelennek nevezte az Együtt 2014 adatgyűjtését.
A Fidesz szerint a választások tisztaságának befolyásolására is alkalmas lehet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján törvénytelennek nevezte az Együtt 2014 adatgyűjtését, amelynek ügyében adatvédelmi vizsgálat indult.

A Fidesz képviselője arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy amíg nem születik meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatának eredménye, függesszék fel az adatgyűjtést.

Közölte továbbá, hogy a Fidesz még mindig választ vár az Együtt 2014-től arra, kik, miért, milyen országokban és milyen szervezeteken keresztül összesítik ezeket az adatokat.

A kifogásaik között említette, hogy azok, akik kitöltik ezt az adatlapot, "gyakorlatilag elbúcsúzhatnak a magánszférájuktól, egy óvatlan kattintással teljesen kiszolgáltatottak lehetnek", mert ezzel beleegyeznek abba, hogy minden, amit valaha a közösségi portálon megosztottak, rendszerezhető legyen olyanoknak is, akiknek egyébként ez nem lenne elérhető.

Egy-két kattintás, és ismeretlen szervezeteknél landolhatnak az adatok - fogalmazott Kocsis Máté, aki szerint az adatgyűjtés nyomán a politikai beállítottságra is lehet majd következtetni.

Összegzése szerint mindez alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására.

A fideszes politikus kritizálta azt is, hogy az Együtt 2014 "burkoltan megfenyegette" az adatvédelmi hatóság vezetőjét, mondván, ha nem az ő álláspontjuknak megfelelő döntést hoz, akkor az nem is jogállami. "Több szerénységre és óvatosságra inteném" a Bajnai Gordonhoz kötődő szervezeteket - mondta Kocsis Máté.

Kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz adathasználatait minden érintett hatóság megvizsgálta, és egyszer sem találtak törvénytelenséget.

Azzal a fideszes törvényjavaslattal kapcsolatban, amely szerint - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne, a kommunikációs igazgató kifejtette: az indítványról sem a Fidesz-frakció, sem a kormány, sem pedig az Országgyűlés nem döntött még, ezért "korai lenne azt mondani, hogy széles körű politikai támogatottságot élvez" az előterjesztés.

A Heti Válasz a héten számolt be arról, hogy állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult az Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében. E beadvány szerint az Együtt 2014 adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek. Az állampolgári beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.

A Heti Válasznak Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke jövő hétre ígérte a vizsgálat eredményét.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke úgy reagált: a Bajnai Gordonhoz köthető mozgalom a jogszabályok betartásával gyűjti és kezeli a változást akaró polgárok adatait. Hozzátette, a jogállamiság fontos próbája lesz, hogy Péterfalvi Attila miként dönt a Együtt 2014 adatgyűjtése ügyében.

Olvasóink írták

 • 8. _csutak_ 2013. március 25. 17:45
  „Nem tudom Kubatov Gábor nevű politikus melyik párt tagja?
  Mert a nevéhez kötődik egy illegális adatgyűjtés valamint több youtubes felvétel, hol ő erre hivatkozik.
  Félreértés ne essék, egyik párt sem helyezhetné magát a törvényeink fölé!”
 • 7. StencilAtya 2013. március 24. 20:08
  „aki autókkal szállítja szavazni a romákat szerintem az kussoljon. hulladék fidesz csürhe..”
 • 6. deszkás 2013. március 24. 18:01
  „Bagoly mondja verébnek. Ez a szereplési vággyal megáldott Fideszifjak.”
 • 5. szatyi 2013. március 24. 16:54
  „"4. igazságkereső 2013.03.24. 16:41 "

  Megfeledkeztél a "bankiindexálási trükkökről"! Mi ez a slendriánság? Nem ehhez vagyunk szokva!”
 • 4. igazságkereső 2013. március 24. 16:41
  „Nem lehetne-e végleg levenni a nyilvános oldalról Gyurcsány, Bajnai és az Ő fészekaljából származó Mesterházy nevét? Tényként kezelhető, hogy nagyon sokat tettek azért, hogy ma Magyarországon minél többen váljanak fizetésképtelenné,teljesen kiszolgáltatottá és még lehetne sorolni, hogy mi mindent megtett ez a három ember a magyar polgárok ellenében!!”
 • 3. macs 2013. március 24. 16:34
  „Ha X gyűjt aláírást, azzal minden rendben van, ha Y, az bűn. Érti ezt valaki?”
 • 2. queenmargareth1 2013. március 24. 16:33
  „sosem volt tiszta választás, sosem volt egyenes gerincű politikusunk, akkor minek ez az átlátszó szöveg?:)már nem tudnak mit kitalálni és az sms-lehetőségét is ellőtték.és Pintér olajügyei is érdekes módon:)85 évre titkosítottak...”
 • 1. grafika88 2013. március 24. 16:21
  „Én inkább a fidesz aláírását tartom ...baromságnak! szemfényvesztésnek ! a nép hülyének nézésének !!!
  " Én nem bánom , ha valaki hülyén néz rám !
  .de nem bírom ..ha engem néz hülyének ! "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álló busznak ütközött egy biciklis - meghalt

A baleset Nagykorpádon történt. Az eset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség. Tovább olvasom