Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Fidesz: miért költ 144 milliót az MNB új honlapjára?

A fideszes Koszorús László írásbeli kérdésben kért választ Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől arra: miért költ el a jegybank 144 millió forintot egy honlap létrehozására?
Az ellenzéki képviselő szerint Gyurcsány Ferenc kormányzása idején azt ígérte, hogy az állami szféra kiadásait jelentősen csökkenteni fogják, az MNB elnöke azonban ismét bizonyítékát adta annak, hogy a volt miniszterelnök hazudott: a Magyar Nemzeti Bank 144 millió forintot költ új honlap létrehozására.

"Márpedig ennyi pénzből több családi házat fel lehet építeni, nem pedig egy honlapot létrehozni! Elképesztő arcátlanság, amit Önök a súlyos - sokszor az Ön által vezetett intézmény döntései miatt súlyosbodó - pénzügyi-szociális válság idején tesznek" - írja a csütörtökön az MTI rendelkezésére bocsátott levelében Koszorús László, aki választ vár arra: miért költött el az MNB 144 millió forintot egy honlap létrehozására, és miből állnak részletesen a felmerülő költségek.

A Magyar Hírlap csütörtökön számolt be arról, hogy 144 millió forintért készíttet új honlapot a jegybank. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint egy teljesen új, az igényeknek megfelelő honlap már négy-tízmillió forintból elkészíthető, s ez a pénz tartalmazza a szerver, az oktatás, az üzemeltetés és a biztonsági rendszerek működtetését is.

Olvasóink írták

 • 8. achilleus 2010. január 15. 08:34
  „Annyit még Léni hozzászólásához, hogy nekem sem tetszett az, ahogyan a Fidesz a Princz ügyet kezelte, a másik ilyen az olajbizottság munkájának kurtán-furcsán való lezárása volt. Princznek egyébként - Kulcsárral ellentétben - nem kellett bujkálnia, úgymond "dolgozott" Bécsben. Nyilván az igazságügyi (vezette: Dávide Ibolya), illetve a belügyi (vezette Pintér Sándor) kellett volna közvetlenül forszírozni az ügy napirendre vételét. Tették, nem tették?? Valószínű azonban, hogy a halogatás azért következett be, mert a szálak nagyon magasra, és sok pártot érintő helyekre vezettek, a felderítés pedig első közelítésben állambiztonsági kérdéseket vetett fel. Érdekes utózmánya a dolognak a Posta Bank ellenőrzését végző Delotte perbefogása (40 milliárdért), majd a per altatása, illetve Oszkó miniszterségbe lépésének másnapján, lezárása.”
 • 7. achilleus 2010. január 14. 20:23
  „6. hozzászólás .suhym. 2010.01.14. 19:28
  ;-) pasi - idézőjel nélkül!!”
 • 6. achilleus 2010. január 14. 20:11
  „1. hozzászólás Léni 2010.01.14. 14:36
  A Fidesz kapcsolata azért nem volt felhőtlen Princ-zel:
  http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/07/23/1998_orbanek_kirugjak_princz_gabort_a_postabanktol/
  Ja, hogy miért kapott olyan kevés büntetést? Biztos jó ügyvédei voltak:
  http://index.hu/belfold/pbper0110/
  pl. "Bárándy Péter, Princz Gábor ügyvédje perbeszédében kiemelte, "
  Ő pedig NEM Orbán kormányában volt igazságügy-miniszter. Ugye?”
 • 5. .suhym. 2010. január 14. 19:28
  „1. hozzászólás Léni 2010.01.14. 14:36

  Mi a bus fene koze van a Fidesznek Princ jogeros birosagi iteletehez? Talan kerd szamon a birakon!:)))))))))

  Azert azt keretik nem elfelejteni, hogy a 2002-es kormanyvaltas utan Keller Laszlo cirka egy milliardot tapsolt el az adofizetok penzebol a polgari kormany tenykedeseinek kutakodasara...abalakon kidobott milliardocska volt...
  Egyebkent, ertesuleseim szerint, mintha a jelenleg regnalo hatalom "jeles" kepviseloi ulnenek a sitten es jo par ellen most folynak vizsgalatok...

  Majd jon "achilleus" es pontos adatokkal szolgal neked mindenrol!:)))))))))) szuper a "pasi"!:)))))))))”
 • 4. .suhym. 2010. január 14. 19:15
  „Úri muri Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont
  Látszólag elhanyagolható tétel, hogy a Magyar Nemzeti Bank 144 millió forintot költ új honlapjának fejlesztésére, és további 77 milliót a gépjárműparkja lecserélésére. Már azon sem kapjuk föl a fejünket, hogy 22 millióba kerül a külföldi kiadványok, folyóiratok beszerzése...

  Lehetnénk populisták, hogy valójában mi indokolja gazdasági visszaesés idején, az internet fénykorában a külföldi újságok, magazinok beszerzését, de nem leszünk. Mert az rá a válasz, hogy online verzióban számos információ, elemzés, cikk nem érhető el. S hogy mi támasztja alá a mintegy nyolcvanmilliós autóvásárlást? A törvény ereje. Jogszabály született ugyanis arról, mivel közlekedhetnek a jegybanki vezetők.

  Ugyanakkor - de facto - állami tulajdonban van a Magyar Nemzeti Bank, még ha teljesen ,,magánirányítás" alatt működik is. Ezt onnan lehet tudni, hogy az Országgyűlés a jegybank semmilyen döntésébe nem szólhat bele. Függetlenség ,,címén" nem is ellenőrizheti. Ha a nemzeti banknak nyeresége van, azt lenyeli, ha pedig veszteséges, akkor belenyúlhat a költségvetésbe, a magyar adófizetők közös befizetésébe. Minderről persze nem Simor András jegybankelnök tehet, hanem maga a parlament. Simor csak - nyolcmilliós havi fizetésével - idomul. Az MNB vezetőjét más jellegű ügyek terhelik. Többi között az offshore-onshore vállalkozásaival kapcsolatos ,,magáneljárás", vagy éppen a szerencsétlen kimenetelű nyilatkozatok.

  Egyébként a felsorolt, több mint kétszázmillió forintos költekezés valószínűleg csepp a ,,beszerzési" tengerben. Mármint itt, jelesül Magyarországon, ahol is százmilliós nagyságrendben lehet mérni - a sokszor lefizetett - állami vezetők éves fizetését, no és a megbundázott közbeszerzéseket. A témával foglalkozó Transparency International kimutatása szerint 2001-hez képest - ekkor még az Orbán-kormány teljes hivatali idejét írtuk - tizenöt helyet estünk vissza a korrupciós listán. A szóban forgó nemzetközi szervezet 180 országot érintő kimutatásában a ,,megvesztegethető, megkenhető polgári kormány" a 31. helyen szerepelt kilenc éve, míg tavaly a 46.-on voltunk. Akkor, mármint 2001-ben a térségben csak Ausztria és Szlovénia volt ,,tisztább", mint hazánk. Jelenleg Botswana és Costa Rica szintjén tengődünk. Micsoda különbség!

  A lényeg nem pusztán a korrupció visszaszorításában rejlik, hanem a bürokratikus kiadások fölszámolásában is. Tudniillik rendszerszinten óriási pénzek folynak el. Nem beszélve a pszichés érzetről. Ezért is vallják a - nem feltétlenül a balliberális holdudvarhoz tartozó - szakértők, hogy egyszerűsíteni kell a bürokráciát. Például egy csomó alkalmazottat el kellene küldeni a párhuzamosan működő állami hivatalokból, intézetekből, de nem a fűnyíróelvet alkalmazva. Az első lépések ezek lehetnének: kisebb parlament, kevesebb minisztérium, kevesebb állami alkalmazott, kisebb állami autó. Ráadásul mindennek szimbolikus jelentősége lenne. Azt üzenné: emberek, az államszervezet magán kezdi el az átalakítást!

  Hogy nem így van, az a nagyon is jól behatárolható magyarországi ,,bandarendszernek" tulajdonítható.

  Budapest kis város, mindenki tudja, miről beszélek. Definiálható az a kör, amelynek tagjai élen járnak a jogszabályok előkészítésénél, a közbeszerzések lebonyolításánál, a tanácsadói szerződések menedzselésénél. Minden terület ,,leosztott" a pénzügyek, a média és a kultúra világában.

  Eközben egy pillanatra se feledjük, hogy Simor Cipruson landolt nyolcszázmilliós megtakarítására, a jegybank elnökére szabták azt a törvényt, amelynek köszönhetően az offshore-onshore cégeiből származó teljes tavalyi évre szóló osztalékát kedvezményesen, tízszázalékos osztalékadóval hozhatta haza az MNB vezetője, s ő ezt meg is tette. Ehhez képest a jegybank kisebb-nagyobb beszerzései - rendszerszinten - tényleg elhanyagolható pénzek.

  Hát nem olyan ez, mint egy Móricz-regény?
  Szajlai Csaba”
 • 3. Agyalapi 2010. január 14. 17:11
  „Most már van egy koszorús barmunk is.”
 • 2. hajnalka 2010. január 14. 16:10
  „Sokat költött az MNB, tehát Gyurcsány hazudik.
  Ez bájos!”
 • 1. Léni 2010. január 14. 14:36
  „Arra feleljen a Fidesz, hogy a Posta Banknak mennyit adott és arra is, hogy Princ Gábor miért
  tudott lapulni Ausztriában évekig és miért csak három millióra büntették? Volna még néhány
  kérdésem ami sok-sok milliárdról szól.Az ilyesmi azért nem évül el 8 év alatt!
  Majd ha Ők tiszták, lesz erkölcsi alapjuk másokat piszkálni, de addig nincs! Különben is rossz
  nézni, amikor a fideszes "szereplő" szemrebbenés nélkül néz a szemedbe és hazudik. Ez nap-mint nap
  előfordul a TV-ben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon összehívta az Idősügyi Tanácsot

Bajnai Gordon miniszterelnök január 21-re összehívta az Idősügyi Tanácsot - közölte a kormányszóvivő… Tovább olvasom