Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Fidesz: milyen alapon egyeztet Bajnai Gordon Brüsszelben?

Balla Mihály szerint a politikus a kertek alatt" utazott Brüsszelbe, hogy ország-világ előtt "cikinek" nevezze Magyarországot.
A Fidesz bírálja Bajnai Gordont, amiért "a magyar embereket, a magyar demokráciát hátba döfve, senki által fel nem hatalmazva, senki által semminek meg nem választva" egyeztetett hétfőn Brüsszelben Magyarország következő 7 éves fejlesztési pénzeiről. Balla Mihály keddi közleményében felteszi a kérdést: milyen alapon és kinek a nevében tette mindezt volt miniszterelnök?

A kormánypárti képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: hazafi az, aki a hazáját mindig megvédi. Miféle politikus az, aki saját hazája érdekeit veszélybe sodorva, annak tárgyalási pozícióját gyengítve képes a kampány érdekei alá rendelni a magyar emberek érdekeit?! - kérdezi Balla Mihály.

Szerinte Bajnai Gordon "a kertek alatt" utazott Brüsszelbe, hogy az Európai Unió és Magyarország számára az egyik legnehezebb költségvetési tárgyalás közepette az ottani tisztviselőkhöz dörgölőzzön és ország-világ előtt "cikinek" nevezze Magyarországot.

Az a képmutatás és sumákolás, amelyet Bajnai Gordon hozott az elmúlt hetekben a magyar politikába, veszélyesebb Magyarországra, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány összes eddigi károkozása - értékeli a fideszes politikus.

Bajnai Gordon európai uniós illetékesekkel - köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU-biztossal - folytatott hétfőn Brüsszelben megbeszéléseket. "Azért jöttem Brüsszelbe, hogy a magyar nemzeti érdekekért lobbizzak, mert úgy látom, hogy az elmúlt három év kormányzati ámokfutása után a valódi nemzeti érdekeink súlyos veszélyben vannak" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a Haza és Haladás Egyesület elnöke. Utalt arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozó napirendjén szerepel a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügye. "Mivel Magyarországgal ma már ciki egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, ezért nagyon nehéz ma szövetségeket kötnünk, ennek pedig hosszú távú nemzeti érdekeink látják a kárát" - jelentette ki a volt kormányfő.

A Fidesz EP-delegációja szerint Bajnai külföldön rágalmazza az Orbán-kormányt

A Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának keddi közleménye szerint Bajnai Gordon lobbizni érkezett az előző nap Brüsszelbe, azonban "látogatása leginkább az Orbán-kormány rágalmazásáról szólt".

"Bajnai Gordon, a Gyurcsány-kormány korábbi minisztereként és későbbi miniszterelnökként az első számú felelőse hazánk eladósításának és az ország csődbevitelének" - olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy "Bajnai Gordon regnálása alatt Magyarország az uniós fejlesztési források töredékét tudta csak lehívni".

A fideszes EP-képviselők szerint "Bajnai Gordon mint bukott politikus és mint bukott gazdasági szakember leginkább azzal szolgálná Magyarország érdekeit, ha önvizsgálatot tartana, befejezné az Orbán-kormány alaptalan rágalmazását, és tartózkodna a gazdasági jó tanácsok osztogatásától".

A közlemény idézte Surján Lászlót, az EP kereszténydemokrata alelnökét, aki szerint Bajnai "rossz helyen kopogtatott ötleteivel", ugyanis nem Johannes Hahn biztos dönt a Magyarországnak járó uniós források nagyságáról. Ebben leginkább Herman Van Rompuy az illetékes, az ő előterjesztése alapján dönthet az Európai Tanács a 2014-2020-as uniós keretköltségvetésről és a Magyarországnak járó pénzekről - hangsúlyozta Surján.

A volt miniszterelnök azon hétfői kijelentését, miszerint Magyarországgal ma már "ciki" egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, Surján László úgy minősítette, hogy "Bajnai vélhetően lemaradt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli útjáról, melynek keretében előbb Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank volt vezetőjének elnökletével egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt, majd találkozott Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel, José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel, valamint Martin Schulz európai parlamenti elnökkel. Ezek az európai csúcsvezetők elismerően nyilatkoztak Magyarország gazdasági teljesítményéről, a folyamatban lévő vitás kérdésekről, egyben támogatásukat fejezték ki Magyarországnak a kohéziós források megőrzésére irányuló álláspontjával kapcsolatban".

Az Európai Parlament KDNP-s alelnöke képmutatónak és hiteltelennek nevezte, hogy "az a Bajnai Gordon aggódik a magyar költségvetési hiány miatt, aki először mint a Gyurcsány-kormány minisztere, majd mint miniszterelnök vett részt hazánk eladósításában". Surján emlékeztetett arra, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok alatt Magyarország államadóssága GDP-arányosan a 2002-es 52 százalékos szintről 80 százalék fölé emelkedett 2010-re, a költségvetés hiányát pedig egyik évben sem sikerült 3 százalék alatt tartani, sőt 2006-ban 9 százalék feletti volt a hiány.

"A Gyurcsány-Bajnai kormányok tevékenységének köszönhetően hazánk 2004-es uniós csatlakozásunk óta túlzott hiányeljárás alatt van, ez alól az Orbán-kormány munkájának köszönhetően most van esélyünk kikerülni" - emelte ki Surján László.

Az EP-alelnök megjegyezte: a magyar GDP 2009-ben 6,8 százalékkal csökkent, tehát Magyarország viszonylag rosszabb helyzetének és alacsony növekedési kilátásainak a legfőbb oka "a Gyurcsány-Bajnai kormányok által okozott gazdasági ámokfutás".

Surján László adatai szerint a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló 25,7 milliárd euró fejlesztési forrásból a Gyurcsány-Bajnai kormányok - a teljesítményüktől függetlenül megkapott előlegeket nem számítva - 2007-től 2010. április 1-jéig összesen csak 1,4 milliárd eurót hívtak le, miközben időarányosan 7,5 milliárd eurót kellett volna lehívniuk. A szocialisták három év alatti teljesítményéhez képest az Orbán-kormány két év alatt a hétéves keretből 5,1 milliárd eurót hozott be az országba - közölte a KDNP-s képviselő.

Olvasóink írták

 • 12. kormoska 2013. február 08. 11:46
  „Olyan alapon,hogy Magyarország NEM=a Fidesz kormánnyal.
  Jól teszi,hogy kiment gondolom ápolja a meglévő kapcsolatait.Az ország egykori(és lehet,hogy jövőbeli)miniszterelnökéről beszélünk.....
  A jobboldal mindenesetre úgy fél tőle mint a tűztől,hiszen minden lépését-mondatát figyelik,kommentálják!”
 • 11. Mozimasiniszta 2013. február 06. 10:38
  „9#-es ! hogy O.V.-nak hova van meghívása azt Te nem nagyon tudhatod... ha a szomszéd kutyája át jön és nyalogatja a cipőmet - nembiztos hogy jó néven veszem...ahogy elnézem a kommentjeidet , még mindig a komcsi történelem könyvet lapozgatod”
 • 10. SP 2013. február 05. 22:37
  „Egyeztet,
  segít abban, hogy esetleg
  milyen kötelességszegést lehetne még ráverni az országra.

  Találkozik
  Cohn Bendittel, Ron Wernerrel is.”
 • 9. történész 2013. február 05. 20:33
  „8. Koszta
  2006 körül Orbán rohangált Magyarország ellen Brüsszelbe...te akkor hol voltál?
  Különben is nincs mit félnie a FIDESZ-nek a határon túli Magyarok majd megválasztják,aztán meg idetelepítik őket és vissza nyal a fagyi.
  Brüsszelbe bárki elmehet,de ahhoz,hogy valaki szóba álljon vele..elismertnek kell lennie. A miniszter elnök urat hova hívták meg baráti látogatásra mostanában ? Na nem Azerb.ra gondolko.”
 • 8. Koszta 2013. február 05. 19:26
  „Ha Richard Field "menekíthet" nálunk, akkor akár én is "tárgyalhatok" Brüsszelben...
  Ez egy "következmények nélküli" ország...
  -
  Komolyra fordítva milyen egyez-ség született?
  Mert az egyez-tet-és-nek ez a hozadéka...
  Nyilván az országot érintő egyezség nem volt... Nem jött, nem jöhetett létre...
  Hiszen erre felhatalmazás kell... Alá kell írni dokumentumokat...
  Pártpolitikai beszélgetéshez meg mindenkinek joga van...
  -
  Ugyanakkor sajnos nem újkeletű, hogy a baloldal a saját politikai érdekei miatt képes ócsárolni a hazáját...
  Mivel azonban ez a hazai tömegek szemében gusztustalan, ezért ez a hazai választásokon sose hoz annyit, mint amennyit buknak rajta... Nem is értem miért erőltetik?”
 • 7. kristóf65 2013. február 05. 16:41
  „Látszik, hogy fél a Fidesz.
  Egyébként nem is kommentálták volna.”
 • 6. klj-54 2013. február 05. 14:56
  „?"Magyarország XXI. századi történetében eddig egy politikus volt,
  aki külföldön feljelentette saját hazáját. 2003-ban Lisszabonban Orbán
  javaslatára a Kereszténydemokrata Internacionálé fogadta el a
  Magyarországot Kubával és Burmával együtt elítélő határozatot."

  Na most akkor hogy is van ez?

  Orbán hazát árulhat, Bajnai meg nem állhat szóba senkivel?”
 • 5. florian72 2013. február 05. 14:26
  „Balla Mihály szerint a politikus a kertek alatt" utazott Brüsszelbe, hogy ország-világ előtt "cikinek" nevezze Magyarországot.

  Miért nem az? Csak az E14!!!

  Figyeljük csak meg kínjában hányszor Gyurcsány- Bajnai a hibás .Sajnos rosszabbul élünk mint négy éve ennek ellenére.”
 • 4. Pimpa42 2013. február 05. 14:00
  „"milyen alapon egyeztet Bajnai Gordon Brüsszelben?"

  Mondjuk mert vele még szóba állnak?”
 • 3. Együgyű 2013. február 05. 13:44
  „,,Fidesz: milyen alapon egyeztet Bajnai Gordon Brüsszelben?"
  Hűha, milyen pácban lehet a Fidesz-KDNP pártszövetsége! Már kínjában összekeveri az egyeztetés és a lobbizás fogalmát is! Azt azonban nem értem, hogy a volt pozíciójából kifolyólag és a jelenlegi miatt is Bajnai Gordon a nemzetének érdekében miért ne lobbizhatna Brüsszelben? Pedig a szent szövetség érdekében valamint maguk érdekében is a nem Bajnai kvalitásúak is egyeztetnek. Talán erről is Brüsszel tehet?”
 • 2. queenmargareth1 2013. február 05. 13:39
  „Olyan alapon fidesz, mert kamuk vagytok:)bár ez szomorú tény”
 • 1. deszkás 2013. február 05. 13:31
  „Így jár az a kévvizselő aki nem nézi a tv-t.Hülyeséget mond. Kedves Balla Mihály önök még ellenzékben miért is voltak Brüsszelben? Kapott egy piros pontot? Na nem a popsijára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Enikő: jók az esélyei az új uniós költségvetés elfogadásának

A mostani hétéves költségvetési időszakhoz képest kisebb pénzügyi keretre kell számítani. Tovább olvasom