Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Fidesz: Oszkónak távoznia kellene a posztjáról

A Fidesz szerint jogi következménye kell, hogy legyen annak, ha valaki a Pénzügyminisztériumban (PM) visszaélt Oszkó Péter nevével, és a nevében írt levelet az egyik képviselőnek.
Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a miniszter alkalmatlan a posztjára, ezért távoznia kell. A fideszes politikus szerint "több mint kínos", hogy a pénzügyminiszter meghazudtolta saját politikai államtitkárát, Katona Tamást is egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válasszal kapcsolatban. Bencsik János szerint ha valóban nem a miniszter írta a levelet, akkor annak jogi következménye és felelőse kell, hogy legyen, mert az eset felvetheti az okirathamisítás lehetőségét is. Az ügy előzménye, hogy Bencsik János képviselő levelet írt Bajnai Gordon miniszterelnökhöz az MVM Zrt. osztalékfizetésével kapcsolatban; a levélre illetékességből a PM válaszolt, a pénzügyminiszter aláírásával. Bencsik János elmondta, a válaszlevelet, több más levéllel együtt - amelyek az Országgyűlés honlapján is elérhetőek - az Index hírportál is bemutatta.

A szerkesztőséget azonban Oszkó Péter csütörtökön "ingerülten" felhívta, és arról tájékoztatta, hogy "azokon nem az ő aláírása szerepel, a leveleket nem ő írta, nem is ő írta alá, nem ismeri a tartalmukat, nem is látta a válaszokat", és szerinte egy beosztottja lehetett a "tettes", akinek majd viselnie kell a következményeket. Bencsik utalt arra, hogy az üggyel kapcsolatban a szaktárca pénteken nyilatkozatot adott ki, ebben azt írták: az Index tévesen állítja, hogy a Pénzügyminisztériumban ál-pénzügyminiszterek írnak leveleket.

Jelezték ugyanakkor, hogy "a Pénzügyminisztériumban kialakult munkamegosztás szerint a tárca által elkészített szakmai válaszokat az esetek jelentős részében nem a miniszter írja alá". Hozzátették: a levél tartalma teljes egészében megfelel a tárca álláspontjának, független attól, hogy az más stílusban is megfogalmazható lett volna. Bencsik János szerint a "pénzügyminiszterségre alkalmatlan" Oszkó Péternek le kellene vonnia a következtetéseket és távoznia kellene a posztjáról, "még mielőtt további összevisszaságot" okozna például az ország költségvetésénél. Megjegyezte: remélik, hogy Magyarország IMF-szerződése nem hasonló körülmények között került aláírásra. A fideszes képviselő szerint Oszkó Péternek bocsánatot kellene kérnie a közvéleménytől azért, mert az emberekben a demokratikus jogállamba vetett bizalom rendült meg, látván, hogy egy kormányhivatalban úgy születhetnek hivatalos levelek, hogy azokat az aláírója nem is látta, és azokról nem is tud.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2009. november 27. 16:44
    „Unalmas már ez a sz@rkenés!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai pert nyert a Magyar Nemzet ellen

A Magyar Nemzet című napilap egy 2009. június 3-i cikkében több esetben is valótlanságot állított Bajnai Gordon miniszterelnökkel kapcsolatban. Tovább olvasom