Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Figyelem! Változnak a munkaviszonyra vonatkozó szabályok

Az idén jelentősen változik a munkaviszonyra vonatkozó szabályozás, ami az alkalmi munkavállalói könyvet, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését, a munkaerő-kölcsönzést, valamint a gyermekgondozási segélyt érinti - hívja fel a figyelmet az RSM DTM adótanácsadó cég.
Április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ezeket 2010. július 31-ig kell leadni a Munkaügyi Hivatalnak - ismerteti a cég hírlevele.

Az alkalmi munkavállalói kiskönyvet az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás váltja ki. A munkáltató ilyenkor is köteles meghatározott tartalmú munkaszerződést kötni a munkavállalóval, ha a munkavégzés egybefüggően meghaladja az 5 napot, és a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton be kell jelenteni az adóhatóságnak a munkavállaló foglalkoztatását. Ha a foglalkoztatás nem haladja meg az 5 napot, elegendő jelenléti ívet vezetni, a bejelentés azonban ekkor is kötelező, ami telefonon, vagy elektronikus úton is megtörténhet.

Az egyszerűsített munkavégzés esetei a következők: az alkalmi jellegű munkaviszony (ha a határozott időre szóló munkaviszony időtartama legfeljebb 5 naptári nap, havonta legfeljebb 15 naptári nap, vagy évente legfeljebb 90 naptári nap); az idényjellegű munkaviszony (mezőgazdaság, idegenforgalom), ha a munkavégzés nem haladja meg a 31 napot, illetve idegenforgalom esetében nem haladja meg a szezonidőszakot (például síszezont); a munkaviszony természetes személy háztartásában van; a kiemelten közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony.

Ez év január 1. óta a munkáltató jogutód nélkül történő megszűnésekor a kijelölt felszámolónak, végelszámolónak a megszűnés előtt 30 nappal - a csoportos létszámcsökkentéshez hasonlóan - tájékoztatnia kell a területileg illetékes állami szervet a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének várható időpontjáról, illetve az érintett munkavállalók létszámáról.

Munkaerő-kölcsönzés esetén - az Alkotmánybíróság döntése alapján - változnak a szabadság kiadásának a szabályai. A munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb egy hónappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie a munkavállalóval.

Módosulnak a munkaügyi bírság kiszabásának szabályai is. A foglalkoztató mentesül a munkaügyi bírság alól, ha a munkaviszony létesítésének bejelentésére vonatkozó kötelezettségét a munkaügyi ellenőrzés megkezdéséig a tényleges foglalkoztatás teljes időtartamára vonatkozóan teljesítette, vagy a bejelentési kötelezettséget külön jogszabály szerint a foglalkoztató helyett más teljesíti.

A május 1-jétől hatályba lépő törvény értelmében a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama az eddigi három évről kettőre csökken. A Munka Törvénykönyve (Mt.) viszont nem csökkenti ezzel egyidejűleg az ehhez kapcsolódó felmondási tilalom mértékét, tehát a felmondási tilalom továbbra is fennáll a gyermek 3 éves korának betöltéséig azon szülőnél, aki gyermekének gondozása céljából utoljára vette igénybe a fizetés nélküli szabadságot.

Május 1-jén lép életbe azon módosítás is, amely szerint az örökbe fogadást egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, ezért a felmondás védelme a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót.

A munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának a szülést, illetve a gyed igénylését megelőző 2 éven belül minimum 365 nap igazolt munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.

A terhességi-gyermekágyi segélynél és a gyednél további változás, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd figyelembe venni. A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybe vevők alig 5 százalékát fogják érinteni. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

A gyesnél a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikergyermekeket, amikor a kismamák továbbra is a tankötelessé válás évének a végéig kapják a segélyt.

A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyermek hároméves korától nyolcéves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

Olvasóink írták

 • 16. meki55 2010. március 16. 19:06
  „Ha a foglalkoztatás nem haladja meg az 5 napot,elegendő jelenléti ívet vezetni, a bejelentés azonban ekkor is kötelező, ami telefonon, vagy elektronikus úton is megtörténhet.reggel 6 kor dinnyeültetésnél ki a ....... fogja felvenni a telefont apeknál. mondjuk 60 embert, akit be szeretnének jelenteni aki 6-kor már dolgozik onnan ketyeg a napszám na ilyenkor mi van akkor is vicces és ha jönnek ellenőrizni és ha valami nincs rendbe akkor fizet a paraszt vagy 300000-ret”
 • 15. Virtuozo 2010. március 16. 08:23
  „14. hozzászólás flexsnake 2010.03.16. 03:31

  Ez nem így van. Az Európai Unió szigorú előírásokkal szabályozza, hogy az egyes gazdasági ágazatokban mekkora lehet az úgynevezett támogatásintenzitás egy ilyen nagy zöldmezős beruházásnál, azaz hogy maximum mekkora kedvezményeket lehet adni, és mindhárom (EU-s) pályázó ország (rajtunk kívül még Lengyelország és Románia) a maximális támogatást kínálta fel a Daimlernek, ebben tehát nem volt különbség. Szerbia is pályázott, és őrájuk ráadásul nem is vonatkoznak az uniós szabályok, ezért ők még nagyobb kedvezményeket kínáltak.
  Ezen kívül a négy ország közül Magyaroszágon a legdrágább a munkaerő.
  Úgyhogy ezek után csak arra tudok gondolni, h valamit mégiscsak jobban tud a magyar gépipar, mint a román (lengyel, szerb), és ez jó érzés ;)
  Korrupcióról, kenőpénzről meg ebben az esetben szó nem lehet, mert ez egy magáncég, és ők sokkal jobban tudnak bánni a saját pénzükkel és tervezni a saját jövőjüket, mint az állami cégek.”
 • 14. flexsnake 2010. március 16. 03:33
  „A gond az hogy hiába az ilyen árnyékrendelet, az ellenőrzését senki nem végzi. Nincs rá kapacitás és ehetetlen a feketézőket megfogni.”
 • 13. flexsnake 2010. március 16. 03:31
  „9. és szerinted miért? ;) Mert egyedül itt kapnak majd kedvezményeket. Nem azért hordja az ember a gyárait kínába mert hó de frankók, olcsó.”
 • 12. katicaa 2010. március 15. 21:02
  „Szerintem is a gyest kell csökkenteni,amúgy is fillérekből felnevelhető egy gyerek....A gyes a pelenka árát nem fedezi egy hónapban.Csak tudnám hova rakják majd a szülők a 2 éves gyereket és ki alkalmazza az anyukákat.”
 • 11. eeeee 2010. március 15. 19:45
  „kíváncsi vagyok melyik szerver bír el reggel 7kor mondjuk 300 ezer embert, akit be szeretnének jelenti.. najó tudom senki nem szeretné őket bejelenteni :)
  a másik.. a paprikaföld végében hotspot wifivell tolják felfelé az idénymunkásokat?:) jó erre meg ott a telefon.. de szerintem akkoris vicces”
 • 10. deszkás 2010. március 15. 19:27
  „Tesco szerszámokkal amiket otthonról viszek hogy dolgozhassak..”
 • 9. Mathiasking 2010. március 15. 18:30
  „moderálva”
 • 8. Virtuozo 2010. március 15. 18:26
  „7. hozzászólás flexsnake 2010.03.15. 15:16

  "jo ha tudod hogy a román autóalkatrészipar az egyik legjobb európában."

  Az lehet, de a Mercedes-gyár mégis Kecskeméten épül, nem Brailában.”
 • 7. flexsnake 2010. március 15. 15:16
  „3. jo ha tudod hogy a román autóalkatrészipar az egyik legjobb európában. Egyébként melyik országban nem jobb mint ebben? :D Mindenhol jobb. De itt a legalacsonyabb a munkakedv is.

  4. ha be akarsz szólni akkor használd a mikrofont....a bőrt....”
 • 6. KolompárRómeó 2010. március 15. 14:42
  „"A gyesnél a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken"

  Szuper. A szerencsétlen megélhetési kisebbség így rá lesz kényszerítve, hogy sűrűbben potyogtassa a pulyát, hogy legyen segíly.”
 • 5. SZEMOKA 2010. március 15. 12:45
  „Ki az a flexi?”
 • 4. papen 2010. március 15. 11:25
  „Flexsnake,
  ha hülyeséget beszélsz, akkor azt legalább ne dokumentáld...”
 • 3. provocator 2010. március 15. 09:52
  „Re: 2.
  Na de Flexi! Románia és Bulgária is megelőzött minket!

  "Az uniós tagországok közül jelenleg csak Málta 54,9 százalékos foglalkoztatottsági szintje alacsonyabb a magyarnál..."”
 • 2. flexsnake 2010. március 15. 09:47
  „,,A munkáltató ilyenkor is köteles meghatározott tartalmú munkaszerződést kötni a munkavállalóval, ha a munkavégzés egybefüggően meghaladja az 5 napot"
  Soha nem fogja meghaladni mert mindig csak 4-4 napra fogják alkalmazni :)

  1. meg itt a legképzetlenebb a munkaerő, valamint itt készül a legtöbb selejt is.”
 • 1. provocator 2010. március 15. 09:43
  „A magyar foglalkoztatottság az egyik legalacsonyabb az EU-ban.
  Magyarország számokban 2002 - 2010:

  http://www.youtube.com/watch?v=2cX80z6TRc0”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar foglalkoztatottság az egyik legalacsonyabb az EU-ban

Magyarországon tavaly a foglalkoztatottak létszáma sokkal alacsonyabb volt mint egy évvel korábban,… Tovább olvasom