Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fokozott adóhatósági ellenőrzések várhatók

Az év utolsó negyedévében az adóhatóság az áfaellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd forint többletbevételt akar így elérni.
Az év utolsó negyedévében fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az adóalanyok, mivel az adóhatóság az áfaellenőrzések révén a tervezetthez képest 40 milliárd forint többletbevételt kíván elérni; főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogják kiemelten vizsgálni a revizorok - derül ki a Deloitte hírleveléből.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án Lovasberényben, a kormány kétnapos kihelyezett ülése után jelentette be, hogy növelik az adóbeszedés hatékonyságát, amiből 40 milliárd forintos többlet áfabevételre számítanak, a kormány részben ezzel kívánja "befoltozni" az idei büdzsében - a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt - keletkező mintegy százmilliárdos hiányt.

A Deloitte hírlevele ismerteti: a kitűzött célt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsősorban az áfaellenőrzések gyakoriságának és hatékonyságának növelésével szándékozik elérni, ami további adminisztrációs terhet és fizetési kötelezettséget róhat az adóalanyokra. A fokozott adóhatósági ellenőrzés indoka abban keresendő, hogy 2011 szeptemberéig a költségvetési törvényben meghatározott áfabevételnek csupán az 55 százaléka folyt be.

A NAV az arány javítása érdekében elsősorban formai és tartalmi szempontok figyelembe vétele mellett az adóalanyok számlázási gyakorlatát, illetve az értékesítési láncokat, és azok áfakezelését kívánja fokozottan górcső alá venni. "Tapasztalataink alapján arra számítunk, hogy az adóhatóság főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogja kiemelten vizsgálni. Várakozásaink szerint a fokozottabb ellenőrzések miatt gyakoribbá fog válni, hogy az adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát kell kérni.
Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy már az adóhatósági jegyzőkönyv elkészülte előtt törekedjünk lezárni az adóhatóság számára megnyugtató módon minden vitatott kérdést a megfelelő szakmai érvek és az azokat alátámasztó korábbi állásfoglalások, bírósági határozatok bemutatásával" - írja a Deloitte hírlevelében.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2011. szeptember 22. 18:07
  „Mennyi az, aminek a behajtására esély sincs? Ez így, csak önámítás!
  Mennyi az, ami ténylegesen behajtható? Mit tettek eddig, mire vártak?
  Mennyi az, amely némi türelemmel, segítséggel, jó eséllyel beszedhető?
  Bonyolult? Nem!”
 • 5. Nostradamus 2011. szeptember 22. 12:07
  „Hozzá akartam szólni, de bocs, hányingerem van. Mindentől, ami itt folyik.”
 • 4. varadipal 2011. szeptember 22. 10:12
  „Moderátor! Várhatóak.”
 • 3. varadipal 2011. szeptember 22. 09:58
  „Tisztességes gazdaságban dicsőség adót fizetni.”
 • 2. Írástudatlan 2011. szeptember 22. 09:49
  „Akkor most ellenőrizni fogják a közmunkásokat és a kiskeresetűeket hogy hány millát harácsóltak össze ugye?A milliomos csalóknak meg még a seggedelmüket sem merik szagolgatni!”
 • 1. deszkás 2011. szeptember 22. 09:34
  „Világos és érthető "üzenet" nekem:a két háromszáz forintos tartozásom fizessem be (melyet megtettem). Név szerint miért nem meri megkérdezni -mondjuk-az első tiz adóst? Huszonéve folyik:annyival tartozz hogy ne tudják behajtani.Tartozhatsz százmilliókkal ugyanakkor megveheted a Ferrari limitált példányát a kutya se kérdezi meg miből is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős késések a Budapest-Záhony vasútvonalon

Kisiklott egy tehervonat egyik kocsija Szolnok és Abony között, ezért jelentős késések várhatóak a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vasútvonalon. Tovább olvasom