Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Fővárosi közgyűlés: a Fidesz és a KDNP kivonult

Kivonult a Fidesz- és a KDNP-frakció a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki üléséről a 3-as metróvonalon járó szerelvények felújításról szóló napirend vitája közben.
Tarlós István, az ellenzéki frakciószövetség vezetője ezt a többi között azzal indokolta, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció több száz milliós költségvetési ügyekről akar dönteni, de a városvezetés visszavonta az idei költségvetés tárgyalását, és levették napirendről a Főgáz-részvények eladásának leállításáról szóló előterjesztést is, amelynek tárgyalását az ellenzék javasolta. Demszky Gábor főpolgármester ezután szünetet rendelt el. Mivel a testület három MDF-es képviselője a közgyűlésben maradt, így az ülés folytatódott.

A várost vezető koalíció nehéz helyzetbe került, amikor február elején Hunvald György szocialista képviselőt előzetes letartóztatásba helyezték, így ugyanis az MSZP és az SZDSZ elvesztette egyfős többségét a 67 tagú közgyűlésben. A szocialistáknak és a liberálisoknak így összesen 33 képviselője van, ahogy együttesen a Fidesznek és a KDNP-nek, illetve az MDF-nek. A csütörtöki közgyűlésen a napirendet végül elfogadták. Az első néhány javaslat között volt olyan is, amit támogatott az ellenzék, a többi között a Fővárosi Környezetvédelmi Alapról szóló új rendeletet, ami a főváros és a civil szervezetek egyeztetési folyamatát, illetve a pályázati rendszer pontosítását is tartalmazza.

Éles vita robbant viszont ki a BKV-nak átadandó 514 millió forintról szóló előterjesztésről. Erre a városvezetés indoklása szerint azért van szükség, mert a BKV-nak meg kell kezdenie a 3-as metróvonalon a motorvonatok elöregedett forgóvázainak cseréjét. Egy korábban meghirdetett közbeszerzési eljárás során azonban az eredetileg becsültnél magasabb összegű ajánlatot kapott a cég az egyetlen jelentkezőtől. Az ajánlott ár 714 millió forint, ezért lenne szüksége a közlekedési társaságnak az 514 millió forintra.

Az ellenzéki képviselők a vitában élesen bírálták a tervezett beszerzést, a közbeszerzési eljárás körülményeit és a többi között azt is kifejtették, hogy szerintük ennél olcsóbb ajánlatot is kaphatna a BKV. Végül Tarlós István, Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője bejelentette, hogy kivonulnak az ülésről. Ezt a többi között azzal indokolta, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció több száz milliós költségvetési ügyekről akar dönteni, de a városvezetés visszavonta az idei költségvetés tárgyalását. és levették napirendről a Főgáz-részvények eladásának leállításáról szóló előterjesztést is, amelynek tárgyalását az ellenzék javasolta. A politikus azt is kifogásolta, hogy a lényegi kérdések helyett ezen az ülésen döntően kevésbé fontos, "csip-csup" ügyekkel foglalkozik a közgyűlés

Demszky Gábor főpolgármester szünetet rendelt el, hogy a közgyűlésben maradt frakciók egyeztessenek az ülés folytatásáról. A szünetben a főpolgármester újságírók előtt kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy az ellenzék fontos önkormányzati ügyeket jelentéktelennek minősít, és nem vesz részt például a Margitsziget, vagy kórházak és iskolák fejlesztéséről szóló döntésekben. A BKV-nak átadandó, az ellenzék által legfőképpen kifogásolt 514 millió forinttal kapcsolatban Demszky Gábor úgy fogalmazott: vészhelyzetről van szó, a metró motorvonatok felújítása rendkívül sürgős, de az eljárás során a BKV-nak maximálisan be kell tartania a jogszabályokat.

Mivel az MDF három képviselője a közgyűlésben maradt, így az ülés folytatódott. A városvezetés azt javasolta, hogy az 514 millió forintot mindenképpen kapja meg a BKV, de az MDF ezt csak úgy volt hajlandó megszavazni, ha az előterjesztésbe az is bekerült, hogy a motorvonat-felújítás ügyében új eljárás lefolytatására utasítják a BKV-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább vizsgálódik az NNI a tatárszentgyörgyi háznál

Folytatják a helyszíni vizsgálatokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói csütörtökön annál a… Tovább olvasom