Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

FTT: legyen kötelező megújítani a bizonyítványokat és a tudást

A Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) szerint a felsőoktatás demográfiai problémáinak megoldására az ott szerzett bizonyítványokat és tudást bizonyos időközönként kötelezően meg kellene újítani; a szervezet honlapján közzétett, 81 oldalas elemzésben az áll, hogy még az idén elindítanák a felsőoktatási intézmények második integrációs hullámát.
A magyar felsőoktatás szabályozásának stratégiai megalapozása - az FTT ajánlása a felsőoktatás törvényi szabályozásának előkészítéséhez című dokumentumban az szerepel: a pesszimista forgatókönyv szerint a jelentkezők száma 2016-2017-re nem haladja majd meg a 100 ezret, míg az optimista változat szerint nem csökken 100 ezer alá, a mesterképzés, a felsőfokú szakképzés és a nem nappali képzésben részesülők aránynövekedése miatt. A realista forgatókönyv szerint a felvételizők aránya a 2010-es 140 ezernél legalább 25 százalékkal lehet majd alacsonyabb.

Ebből következően a legambiciózusabb célkitűzés a hallgatószám szinten tartása lehet, és elsődleges feladat a felnőttképzés és a hasonló rövid részképzések becsatornázása a felsőoktatási képzésekbe.

Ha a belépők számát 30-35 százalékkal csökkentik, a jelenlegi 53.450-ről mintegy 30-35 ezerre, akkor 2015-ig 6-7 milliárd forintos normatívacsökkenéssel lehet számolni, ami várhatóan ezen a szinten is marad.

Az FTT szerint a felsőoktatási intézmények demográfiai problémáira megoldást jelenthet az a javaslatuk, hogy a felsőoktatásban szerzett bizonyítványokat, illetve tudást bizonyos időszakonként kötelező legyen megújítani, azaz kötelező legyen részt venni bizonyos idejű, nagyjából féléves szakmai továbbképzésen, amelynek költségeit részben a munkáltató, részben a beiskolázott felnőtt viselné. Ennek a képzési résznek a diplomaszerzéstől számítva 10, illetve 15 éven belül meg kellene történnie, és újabb tíz év után ismét kötelező lenne a részvétel.

Hozzátették, hogy a felnőttképzés mellett az intézményeknek minél nagyobb számban kell bevonniuk külföldi hallgatókat és meg kell nyitniuk a kapukat a keletről, délről és a szomszédos országokból érkező hallgatók előtt. Ehhez minimálisan össze kell hangolni a határon túli intézményekkel a magyar felsőoktatási intézmények profilját.

A tanács úgy látja, a hazai felsőoktatási szféra differenciálását folytatni kell, a kutatóegyetemi minősítést nemzetközi mércéhez kell kötni, illetve a címhez rendelt forrásokat konkrét kutatástámogatássá alakítanák az alapfinanszírozás mellett. Az FTT tanulmányában a cím visszavonhatóságát is javasolja.

A felsőoktatási intézmények azon oktatóinak, akik komoly kutatómunkát folytatnak, jelentős óra- és adminisztrációs kedvezményeket adnának, és erőteljes belső differenciálást valósítanának meg az oktatói állománynál.

Mint írták, ösztönözni kell a költségtérítés árfolyamának a valós képzési költségekhez való fokozatos közelítését, és stratégiai céljuk, hogy a költségvetési támogatások öt éven belül ne haladják meg az intézményi költségvetés 50 százalékát.

Az anyagban az is szerepel, hogy még az idén el kell indítani a felsőoktatási intézmények második integrációs hullámát. Kitértek arra is: az a cél, hogy egységes egyetemi rendszer alakuljon ki, melyben az egyetemi központok többnyire mesteri és doktori szintű programokat kínálnak, illetve kutatnak, egységeik pedig alap- és szakképzést kínálnak térségüknek, valamint "felhordják" anyaintézményükbe a legtehetségesebb hallgatókat.

A szervezet honlapján az olvasható, hogy a Felsőoktatási és Tudományos Tanács a szaktárca vezetőjének – a felsőoktatás fejlesztési, finanszírozási és kutatás-fejlesztési kérdéseiben – döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő független szakértői testülete.

A tanács a felsőoktatás képzési és kutatási rendszerének társadalmi-gazdasági beágyazottságával, fejlesztésével és finanszírozásával kapcsolatos döntések előkészítésében vesz részt, figyelemmel kíséri és elemzi a felsőoktatás és a társadalom kapcsolatát, különösen a munkaerőpiac szakemberigényét. Javaslatot tesz az államilag támogatott képzésbe felvehető éves hallgatói létszámkeretre, annak elosztására, és a képzési rendszer korszerűsítésére.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. bánki 2011. május 01. 09:16
  „Mellesleg ez már most is működik.

  A mérnököknek öt évente 20 ,,kreditet" kell összehozni. Kötelező továbbképzések költsége évente a kamarai tagsággal együtt kb 100-120 000 Ft/év.”
 • 50. Nórikám 2011. április 30. 07:40
  „Lehet rosszul olvastam, de ,imtha azt írnák, hogy a diploma szerzéstől 10,ill.15 év múlva , nem félévente. A képzés lenne úgy féléves. Ezzel együtt eszembe jutott, hogy volt már ilyen amikor megmondták mit gondolhatunk. Most akkor megint így lesz?”
 • 49. medikuss 2011. április 30. 07:21
  „szerintem a demográfiai probléma abból adódik, hogy igaz, hogy a népesség enyhén fogy, de az értelmiség az nagyon... Ez alatt azt értem, hogy bizonyos népcsoport, amely az általánost is alig végzi el (tisztelet a kivételnek) igencsak elszaporodott....

  amúgy ha azért vesznek fel sok hallgatót, hogy sok normatívát kapjanak utána, akkor nem merült-e esetleg fel a kérdés, hogy kevesebb, jobban megválogatott hallgatóval magasabb színvonalt lehetne elérni? ill. ha fogy a hallgatóság, akkor nem azt növeljük, hanem az egy hallgató után járó normatívát? Kicsit egyszerűbb, mint a hallgatók számát növelni.”
 • 48. allegro 2011. április 30. 00:13
  „Tapasztalataim alapján sokkal hasznosabb, sokkal nagyobb megújító ereje van új területekkel kiegészíteni a diplománkat, mint ugyanazt a malmot hajtani végestelen végig!!

  Én 20 éve munka mellett tanulok folyamatosan, úgyhogy senki ne mondja, hogy a vizsgák ellen vagyok. Csak az értelmetlenség ellen, hogy megmondják, hogy mikor mit kellene tanulnunk, amikor jóllehet már régesrég jóval messzebb járunk attól szakmailag!
  Hangsúlyozom mégegyszer, azt szeretnénk mindenkor tanulni - nem egyedül gondolom -, amire aktuálisan szükségünk van, és nem azt, ami már messze került tőlünk. Vagy azért mert már ahhoz képest is túlképzettek vagyunk, vagy pedig azért mert nem azon a területen dolgozunk - mellesleg a legtöbb diplomához vezető úton igen sokféle tárgyból teszünk vizsgát, tehát nagyon nem távolodunk el mégsem, csak ebben a sokszínű lehetőségben ne mások döntsék el azt, hogy éppen mire van leginkább szükségünk!

  Jövő héten a 4. diplomámért fogok záróvizsgázni, miközben már másik tanfolyamra is járok, kb. a 10.-re, és jelentkeztem 5. diplomát is szerezni. A héten pedig az egyik szakmám kötelező éves továbbképzésén vettem részt. Még mindent hasznosítani tudtam komplex módon eddigi munkáimban! Viszont nem gondolom azt, hogy szigorúan azon a szakterületen szeretnék a jövőben dolgozni, amire alapdiplomám jogosít elsősorban.”
 • 47. Mignon 2011. április 29. 22:40
  „Egy gondolat meg.

  Minden nagyobb nyugati cegnel, de akar a kissebbeknel is, ha bemegy az ember a
  fogado epületbe, a "Recepcion", a pult mellett van egy tabla egy nyillal, iranyt mutatoan.
  Ez a felirat:
  "Weiterbildungsraum".
  ("Tovabbkepzesi terem).

  Es, van ahol evente (!) vizsgat kell tennie
  nemcsak az "egyszerü" dolgozonak, hanem a "fejes" managernek is...!”
 • 46. Mignon 2011. április 29. 22:20
  „Utoljara szakmai vizsgat 2008. augusztasaban kellett tennem.

  Most, a következö jövö honap majus 27-en, penteken lesz de. 10-orakor.
  Ujra vizsgat kell tennem, amelyet megelözött egy 6-honapos szakmai tanfolyam.
  (Ebben minden benne volt, az internettöl a napi politikaig, minden.)

  Ahogy a mult heten kapott levelben olvastam:
  "vigyek magammal egy golyostollat es az igazolvanyomat", :))),
  tovabba,
  vizsga 2 reszböl fog allni, egy 1-oras "irasbeli", es egy kb. 20 perces "szobeli" vizsgabol.
  Na, OK.

  Most, öreg fejjel meg kezd "vizsgalazam" lenni!

  Ugy erzem magam, mint anno az erettsegi elött....

  Nem is olyan rossz!
  :))”
 • 45. dodoni 2011. április 29. 22:02
  „A demográfiai probléma megoldására még véletlenül sem merül fel sehol sem, hogy több gyerek kellene. Mindenhol csak az idióta, rövidtávú, az országot, Európát másoknak átadó ötletek tömkelegét hallom, olvasom. Na, igen! A jövőért áldozni kellene, de ez a pillanatnép már erre nem hajlandó.”
 • 44. queenmargareth 2011. április 29. 21:55
  „de mi folyamatosan kétévente, régebben évente az összes vizsgát le kellett tenni, volt két próba, 3-nál kirúgtak.
  Ez nálunk egynapos szó szerinti egynapos vizsga egymás után vizsgáztatótól vizsgáztatóig. Ha valaki összszakvizsgás, annak min 5 kemény vizsgán kell átmennie.”
 • 43. Wacky 2011. április 29. 21:52
  „43. Mignon 2011.04.29. 21:42

  szted ha valaki 30 éven át nem a diplomája alapján dolgozott hanem más munkakörbe, akkor ha kap egy féléves felkészítőt akkor majd le tud vizsgázni belőle??... mert sztem NEM, és onnantól már csak 1 érettségije van, és sehova nem veszik fel dolgozni!!”
 • 42. Mignon 2011. április 29. 21:42
  „Szerintem itt nem arrol van szo, hogy 15-evenkent erettsegizni, vagy
  8-evenkent ujra meg kellene irni a doktori disszertaciot...!

  Hanem arrol, hogy az emberek -vetetö beosztasban, es idösebb korban is!-
  megörizzek szakmai legujabb, magas szintü felkeszültsegüket!

  Engem is (joval tul az 50-en), vizsgaztatott mar egy 40-eves fiatalember is!

  Nem vettem rossz neven!
  Söt!
  Tanultam is töle!”
 • 41. queenmargareth 2011. április 29. 21:32
  „40. Mignon 2011.04.29. 20:19 a cégen belüli vizsgák természetes!!!Itt diploma"újítás"-ról van szó.
  Tehát, ha valaki diplomázott 75-ben a Műszaki Egyetemen, majd újra kell 60 évesen.”
 • 40. Wacky 2011. április 29. 21:21
  „40. Mignon 2011.04.29. 20:19

  csak nyugaton meg is van rá a megfelelő kereseted hogy kigazdálkodd a képzésre a pénzt!!még családosként is!! ez csak 1 példa a sok közül amiben különbözik!!”
 • 39. Mignon 2011. április 29. 20:19
  „A hozzaszolasokat olvasva latom, hogy sokan az "ujboli vizsgak" ellen vannak.
  Itt, Nyugaton ez termeszetes!

  Mindenkinek hosszabb-rövidebb idöközönkent reszt kell vennie "tovabbkepzesen".
  ("Weiterbildung").
  Es, bizony nagyon szigoru vizsgat kell tennie függetlenül attol,
  hany evtizede van a "palyan"...!
  Ennek celja a dolgozok tudasanak mindeg a "napi, aktualis es emelt szinten" valo tartasa!

  En, is (ha egy "kis fönök" vagyok is, es több evtizede a szakmaban), megis a
  következö szakmai vizsgam majus 27-en penteken lesz de. 10-orakor egy bizottsag elött...!

  Nem latok en ebben semmi kivetnivalot, igy idösebb fejjel sem.”
 • 38. szatyi 2011. április 29. 20:05
  „No...Ezt az FTT-t kellene villámgyorsan szétzavarni, mielőtt több hülyeséget kitalál!”
 • 37. allegro 2011. április 29. 20:01
  „Vissza a szellemet a palackba!

  Persze szívesen találkozunk a régi oktatóinkkal a régi falakkal, a régi társakkal - nosztalgiázni...De szárnyakat adtak nekünk! S tovább kell repülnünk.

  Egyébiránt ez csak a munkanélkülieknek lehet hasznos, egy kis vérpezsdítésre, de éppen tőlük meg főleg ne várjanak pénzt. De még ők sem feltétlen a régi diplomájukat szeretnék leporolni, hanem abban a szakmában, vagy ahhoz kapcsolódó területen szeretnének képződni tovább, amelybe bedolgozták magukat - és ezt nem támogatja senki!”
 • 36. allegro 2011. április 29. 19:26
  „És mi van, ha már nem is létezik az a képzés? Már egészen más neve, tartalma van?
  Nem is beszélve arról, hogy ugyanazért az MSc. oklevélért főiskola után még 6 félévet nyomtam le, ma már 4 félé után kiadják a mester diplomát. Nemde nekik volna mit tőlünk tanulni még egy évtizeddel azután is? Sőt továbbképzési szakokon több kreditet teljesítettünk, mint ma egy mesterszak követelménye...
  A BA diplomákról nem is beszélve...szerintem nem túlzok, hogy húsz éve a szakközépiskolai érettségik többet jelentettek, főleg hogy ezekbe a középiskolákba is válogatottabb képességű diákok jártak, mint ma a felsőoktatásba...Semmit nem kell megújítani, felmelegíteni...halad mindenki a maga útján előre. A mai BA-s diplomásoknak is tovább kell majd képezniük magukat, de semmiképpen nem a diplomájuk megújítására lesz szükségük.”
 • 35. allegro 2011. április 29. 19:00
  „Hogy jobban érzékeljék a probléma szakmai szempontját: a T. Tanács tagjai bizonyára tudományos fokozatokkal bírnak. Megkérnénk már őket, hogy menjen vissza megújítani az annak idején szerzett főiskola meg az egyetemi diplomáját is! Mit szólnak hozzá? Ki is kérnék maguknak ugye, rangon alulinak tartva...és nem mellesleg, sőt főleg ezért: fizessen is érte! Egy féléves képzésnek épp tervezik még jobban felemelni a tarifáit..Egyébként meg amit fél év alatt el lehet sajátítani diplománk megújításához azt addig is tudtuk már..Felesleges idő és pénzpazarlás. Ellenben munkánk területén, vagy egy új területen eltöltött fél év képzés nagyon is sokat jelenthet!

  Mindig tanulhatunk újat, de hadd döntsük már el mi, hogy mit szeretnénk. Diploma megújítása! Van fogalmuk arról, hogy ez mit jelent? Egy azóta többdiplomás -azt is saját erőből már, ne áltassák magukat, hogy ezzel kényszerítenek fizetésre még bennünket - nagy tapasztalattal folyamatosan helytálló szakembert - bármilyen speciális szakterület felé vitte a sorsa, még vissza akarnak parancsolni, hogy újítsa meg azt a tudását, ahonnan elindult valaha?

  Nagy dolog a diploma, de ne alázzák már meg valóban a nagy tudású és tapasztalattal bíró és magukat egyébként is folyamatosan képző embereket azzal, hogy visszaparancsolják az oviba vizsgát tenni. Mert bizony úgy hangzik, nem kisebbítve a diplománk értékét, de az a hozzáadott érték, ami kétségkívül létezik nem hagyható figyelmen kívül. És még fizessünk is érte.

  Egy szakvizsgázott orvost, ügyvédet, vagy más továbbképzésekben vett embereket küldenék vissza az alapdiploma megújítására. bizarr! A felsőoktatási képzések, fokozatok egymásra épülő rendszerével és a kreditrendszerrel is összeférhetetlen.”
 • 34. varadipal 2011. április 29. 17:17
  „Aki 35 éve szívsebész, kutatóorvos, ügyvéd, gépészmérnök, valamely szakosodott igazságügyi szakértő, stb.. az rá fog érni féléves tanfolyamon a semmit hajtani? Ki fog neki újat mondani? Spanyolviasz. Már feltalálták!”
 • 33. Wacky 2011. április 29. 15:58
  „32. queenmargareth 2011.04.29. 15:42

  20. rodnás 2011.04.29. 14:05
  ebben az országban mindenhez köze van a fidesznek.2/3

  Ez így igaz!! és amíg nem lesz újabb 2/3 más pártnál addig az Új Alkotmányunk miatt nem is lehet majd sokat változtatni...

  Gondoljatok bele, hogy MÉG CSAK 1 ÉV telt el!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 32. queenmargareth 2011. április 29. 15:42
  „20. rodnás 2011.04.29. 14:05
  ebben az országban mindenhez köze van a fidesznek.2/3”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programot indít Pécs a ˝nemzet kenyeréért˝

Az ország valamennyi megyéjéből, valamint a határon túlról összegyűjtött búzából Pécsen készítik el… Tovább olvasom