Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gázos gázszállítások

A propán-bután- (PB-) gáz forgalmazók és a viszonteladó kiskereskedők közötti kizárólagos szállítási megállapodások nem minősülnek versenykorlátozónak sem a magyar, sem pedig az uniós versenyjog szerint – tartalmazza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata.
A közlemény szerint ezek a megállapodások ügynöki szerződéseknek minősülnek, ezért a versenytanács az eljárást megszüntette.
A GVH ez év elején vizsgálatot indított a PB-gáz-palackok piacának három jelentős szereplője, a Prímagáz, a Mol és a Totál Hungária ellen annak megállapítására, hogy kartellmegállapodások tilalmába ütközőek-e a forgalmazók és a viszonteladó kiskereskedők között megkötött kizárólagos szállítói szerződések.

A GVH korábbi eljárásai során már vizsgálta a PB-gáz-piac negyedik jelentős szereplője, a Shell hasonló szerződéseit is, és akkor sem állapított meg jogsértést.

A versenytanács külön vizsgálta a PB-gáz-forgalmazók és az üzemanyag-kiskereskedői hálózattal rendelkező vállalkozások között a benzinkutaknál történő PB-gáz-palackok kizárólagos forgalmazására megkötött keretszerződések jogszerűségét.

Ezek nem vonhatók ki automatikusan a kartelltilalom alól, mert az üzemanyag-forgalmazó hálózatokat működtető vállalkozások közvetítő szerepet töltenek be a PB-forgalmazók és a fogyasztóknak közvetlenül értékesítő kiskereskedő viszonteladók között.

A GVH megállapította, hogy az üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattal rendelkezőkkel kötött megállapodásokban nincs olyan elem, ami korlátozná a független kiskereskedőket a PB-gáz-beszerzési forrás szabad megválasztásában.

A versenytanács megállapította: az ügynöki szerződések egyik eljárás alá vont esetben sem tartalmaztak olyan kikötéseket, amelyek az üzletben szokásos, valamint az ügynök-megbízó viszonyból szükségszerűen eredő mértéket meghaladó következményeket írnának elő arra az esetre, ha a viszonteladó más gázpalack-forgalmazóra akarna átváltani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparjogvédelmi tanácsadás Győrben

A Magyar Szabadalmi Hivatal, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarával történt együttműködés,… Tovább olvasom