Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

GMO-mentesek a repce vetőmagok

Lezárult a repce vetőmagok vizsgálata a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban, az ellenőrzésen nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmag mintában sem - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A közlemény szerint a hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

A GMO-szennyezettség maradéktalan kizárása érdekében az MgSzH - hatósági jogkörben eljárva - 10 százalékos mintavételi arány alkalmazásával - 29 darab mintát vett a behozott tételekből, és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumában 2011. szeptember 1-jéig elvégezte. Az ellenőrzések mindegyike negatív eredménnyel zárult - olvasható a közleményben.

A tárca emlékeztet arra: a kormány júliusban döntött arról, hogy határozottan fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium rekordgyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő.

A GMO-szennyezéstől való mentességért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: ne legyen téves gazdaságpolitika áldozata az oktatás

A párt szerint jelzésértékű, hogy az oktatási államtitkárság nem hozta nyilvánosságra a közoktatási törvény tervezetét. Tovább olvasom