Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Goethe-érmet kapott Heller Ágnes

Heller Ágnes magyar filozófust Goethe-éremmel tüntették ki szombaton Weimarban. A Goethe Intézet ugyancsak kitüntette Fuad Rifka libanoni költőt és filozófust, valamint John M. Spalek amerikai kutatót.
A Goethe Intézet 1955 óta tüntet ki olyan személyiségeket, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a német nyelv terjesztésében és a nemzetközi kulturális cserében, akiknek a munkássága tükrözi az intézet szellemiségét.

Az intézet a kitüntetés bejelentésekor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar filozófus életművéért részesül a díjban. Több mint 40 szakkönyvet publikált, és ezekben tükröződik élete is, amelyre rányomta bélyegét a XX. század mozgalmas történelme: a nácizmus barbarizmusa, az 1956-os forradalom, majd ellenzéki szerepe. Heller Ágnest Lukács György kedvenc tanítványaként tartják számon.

A Goethe-érem a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele. Az érmet korábban a költőfejedelem halálának évfordulóján, március 22-én adták át, de tavaly óta Goethe születésnapján tartják a díjátadó ünnepséget.

A díjnak már volt magyar kitüntetettje: megkapta Ligeti György zeneszerző, Kertész Imre Nobel-díjas író és Tandori Dezső író-költő is.

Olvasóink írták

 • 4. igaz1017 2010. augusztus 29. 19:44
  „Heller Ágnes magyarnak semmiképpen nem mondható.”
 • 3. dodó 2010. augusztus 28. 20:36
  „Súlyosan magyargyűlölő, identitása és származása finoman szólva nem ehhez a nemzethez köti. Néhai Antall dr. szavaival élve: idegenszívű.”
 • 2. szilléri 2010. augusztus 28. 19:10
  „kozmopolitizmus”
 • 1. szilléri 2010. augusztus 28. 17:48
  „Magvető : Lukács György Az ész trónfosztása 1978 (1954)
  ,,Heller Ágnest Lukács György kedvenc tanítványaként tartják számon."

  A dialektikus materializmustól elég hamar eljutott liberális kozmopolizmusig.
  Persze egy ,,gondolkodó" fejlődhet, de amikor a ,,nap keltében" rendszeresen le csöcselékezi a magyarokat, hát súlyos!!!!
  Legalább magyarul megtanulhatna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öten sérültek meg az M0-áson történt balesetben

Öten sérültek meg az M0-ás autóúton szombat délután történt balesetben, egyikük sérülése súlyos -… Tovább olvasom