Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyerekszállító buszt csak 30-cal lehessen kikerülni!

A jövőben egy álló gyermekszállító busz mellett legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnának el a járművek, és ez a sebesség lenne kötelező ott is, ahol gyermekek léphetnek az úttestre - ezt is tartalmazza a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) módosító kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.
A jelenlegi szabály úgy szól, hogy ha a "gyermekszállítás" táblával megjelölt autóbusz vagy iskolabusz az úttesten áll, és használja a vészvillogóját, akkor az a gyermekek be- és kiszállását jelzi. Ilyenkor a járművet kikerülni vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad.

Az új szabály szerint az ilyen busz mellett csak 30 kilométeres óránkénti sebességgel szabad elhaladni. További szigorítás az, hogy ha az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre, akkor a busz mellett legalább 2 méteres távolságot tartva kell elhaladni.

A jövőben lakott területen belül, a megállóból való kiálláskor nemcsak az autóbusznak, hanem az iskolabusznak és a gyermekeket szállító busznak is elsőbbsége lesz.

Kiegészül a KRESZ egy másik, 30 kilométeres sebességkorlátozással is. Ha "gyerekek léphetnek az úttestre" piros keretű, háromszög alakú tábla áll az úton, akkor az alatta, kiegészítő táblán szereplő távolságon belül csak ekkora sebességgel lehet hajtani.

A módosítás várhatóan május 1-jén lép majd hatályba.

Olvasóink írták

 • 4. Emberségetavilágnak 2013. március 26. 09:16
  „Úgy jó 30 évvel ezelőtt egy átlagos település kertvárosi részén 2 úttörő-rendőr várta a menetrend szerinti autóbuszon érkező külterületen élő diákokat. Amikor a jármű beállt a megállóba, az út szélén várakozó 13-14 éves nyolcadikosok rendőrsapkával a fejükön, táblával a kezükben egymásnak háttal beléptek az úttestre, megállítani a forgalmat, amíg az aprónép (sokan a még-apróbbakat gardírozva) át nem kelt a másik oldalra, az autóbusz is csak az után indult tovább. Évekig működött a dolog.
  Egyszer aztán egy megállított személyautóból kiszállt a bugris vadbarom, a rendőrpalántát leüvöltötte és akkora pofont adott a szerencsétlennek, hogy annak fejéről a sapka is és a szemüveg is messzire repült.
  Visszaült a kocsijába és a kétségbeesett gyerekeket kikerülve elhajtott.
  Senki nem jegyezte meg a rendszámát, mert mindenki aki látta az esetet, a fiúval volt elfoglalva, aki a földre esett.
  A gyermek enyhe agyrázkódást kapott, a történtek után minden reggel ott volt egy felnőtt, aki az iskoláig, óvodáig kísérte a csipet-csapatot.
  Aki gőgösen rángatja a vállát és azt böfögi, hogy a szabály arra való, hogy megszegjék, mert ha nem szegnék meg akkor nem is kellene, azt se rendelet, se törvény nem állítja meg. Ott csak a padlófék szab határt. 2 méter mélyen.”
 • 3. süntojás 2013. március 25. 18:08
  „Ez is egy salátatörvény!
  Az igen tisztelt szakértők elfelejtettek definiálni egy apró, ám de fontos dolgot!
  Mekkorának, milyennek kell lennie az a tábla emlyet a buszokon tesznek ki? Ja és HOVA kell kitenni? Előre?
  Az sem lenne egy utolsó dolog, ha meghatároznák az iskolabuszok KÖTELEZŐ színét! USA-ban SÁRGA!
  Érdemes megnézni Vásárhelyen hogy a strandra tartó, diákokkal agyon zsúfolt buszokat hogy és mivel jelölik!
  Kevés kiírni a szálvédő mögé hogy "Szerződéses járat"”
 • 2. _csutak_ 2013. március 25. 17:56
  „Mi lenne ha az USA példáját követnénk?
  Ha betartanánk az élő, de be nem tartott szabályokat, akkor a busz minden utasának bekötve kellene utazni, a gyermekeket szállító buszoknak speciális járműnek kellene lenni.
  Ezt úgy kerülték meg a volán vállalatok, hogy az iskolajáratot mezei járatnak nevezték át!
  Ha a gyermekszállító busz hátulján az ajtó nyitásával együtt megjelenne a STOP tábla és a kijelölt útirány tábla (Jobbra tarts!, mert a kikerülést hiába tiltanák, nincs táblája) akkor lényegében megoldottnak tekinthetnénk a dolgot.
  Más, de ide tartozik!
  Egy ember tíz éves korában jut el a szocializáció azon fokára, ahol már tudatosan képes figyelni és felfogni a környezetét, közlekedő járműveket!
  Tehát bár unalmas, de minden leszálláskor szólni, hogy várják meg az autóbusz eltávozását és nézzenek szét mielőtt az útra lépnek!”
 • 1. szatyi 2013. március 25. 15:30
  „"További szigorítás az, hogy ha az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre, akkor a busz mellett legalább 2 méteres távolságot tartva kell elhaladni."

  Ez is egy olyan szabály lesz, amit nehéz lesz betartani! Sok olyan két és háromszámjegyű utunk van ahol éppen csak elfér egymás mellett két jármű! Ha a szabályt be akarjuk tartani, le kell menni a szántásba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Az állami irányítás alatt álló sajtó árulónak bélyegzi azokat, akik véleményt nyilvánítanak˝

Az állami irányítás alatt álló sajtó árulónak bélyegzi azokat, akik véleményt nyilvánítanak az… Tovább olvasom