Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyöngyösi-ügy: Ujhelyiék sárga csillaggal tiltakoztak - videóval

A kormány elítéli a politikus kijelentését, az MSZP a házelnök elhatárolódását várja. Az EMIH büntetőfeljelentést tesz.
Számos politikus, párt és civil szervezet ítélte el kedden Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői parlamenti felszólalását, amelyben a Magyarország számára "nemzetbiztonsági kockázatot" jelentő zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta. Gyöngyösi Márton közleményében azt írta, hogy félreérthetően fogalmazott, ezért elnézést kér zsidó honfitársaitól. Azt is tudatta, hogy nem mond le mandátumáról.

16:29 - Tiltakozó demonstrációkat tartottak a Parlament előtt

Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.

Flashmobot, úgynevezett villámcsődületet tartott egy, a Facebookon szerveződött csoport az Alkotmány utcánál, majd innen átvonultak a Parlament metróbejárathoz közeli 1-es kapujához, ahol az Élet menete alapítvány egyesület hirdetett demonstrációt.

Az egyesület képviselői petíciót, valamint 386 Dávid-csillagot adtak át az Országgyűlés sajtófőnök-helyettesének. A dokumentumban azt kérték, osszák szét azokat a képviselők között, hogy a politikusok így vállalhassanak jelképesen közösséget a magyar zsidókkal, a nácizmussal szemben.

Tüntetők sárga csillaggal a ruhájukon 2012. november 27-én Az Élet Menete Alapítvány demonstrációján a budapesti Kossuth téren, ahol Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese november 26-i p
Tüntetők sárga csillaggal a ruhájukon 2012. november 27-én Az Élet Menete Alapítvány demonstrációján a budapesti Kossuth téren, ahol Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese november 26-i parlamenti felszólalása miatt tiltakoztak.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A petícióban utaltak arra, hogy a sárga csillag, mint szimbólum hét évtizede megpecsételte 600 ezer magyar állampolgár sorsát.

A tömegben a téren megjelent több ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselő, köztük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a DK politikusai. A demonstrálók között feltűnt a Változást! 2014 szervezet, valamint a romák zászlója is. Utóbbi zászló alatt állók az MTI-nek azt mondták, együttérzésüket és tiltakozásukat kívánják kifejezni.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében. Úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági.

14:57 - Kumin New Yorkban: első kézből kívánok mindenkit tájékoztatni a kormány határozott elítélő álláspontjáról

A leghatározottabban elítélte kedden New Yorkban az Országgyűlésben elhangzott antiszemita felszólalást Kumin Ferenc, a miniszterelnökség nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára.

"A magyar kormány a leghatározottabban elítéli az ilyen típusú megnyilatkozásokat és ennek az álláspontnak fogok hangot adni az Egyesült Államokban folytatandó találkozóimon" - jelentette ki telefonon az MTI-nek Kumin Ferenc.

A helyettes államtitkár, aki hétfőn a Freedom House képviselőivel tárgyalt, a péntekig tartó egyesült államokbeli találkozóin egyebek között zsidó szervezetek képviselőivel, valamint újságírókkal és más véleményformáló személyiségekkel fog találkozni.

Kumin elmondta, hogy a magyarországi zsidóság helyzete és egyúttal elkerülhetetlenül az antiszemitizmus is téma lesz a megbeszélésein és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ennek a parlamenti felszólalás ad különös aktualitást. Ugyanakkor hozzátette: "talán szerencsés lehet az, hogy első kézből és a lehető leggyorsabban lesz alkalmam arra, hogy kifejtsem és alátámasszam a kormány határozott és elítélő álláspontját, amelynek részletes kifejtésére most itt szükség lehet."

A Simon Wiesenthal Központ elítélte a beszédet

Élesen elítélte a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ kedden Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő előző napi parlamenti felszólalását, amelyben az Országgyűlés és a kormány zsidó tagjainak számbavételét indítványozta.

A holokauszt bűnöseinek felkutatásával foglalkozó szervezet igazgatója, Efraim Zuroff szerint Gyöngyösi megnyilatkozása "szomorú emlékeztető a népirtó náci rezsimre, amely számos helyi kollaboráns segítségével magyar zsidók százezreit gyilkolta meg".

Az, hogy Gyöngyösit a parlamenti felszólalás után nem kényszerítették lemondásra, arról árulkodik, hogy Magyarországon terjedőben van az antiszemitizmus, amelyet elsősorban a fasiszta nyilas párt utódja, a Jobbik propagál - olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentum üdvözli, hogy a magyar kormány kedden elítélte a képviselő felszólalását, de úgy véli, hogy a hétfői teljes csönd és az a tény, hogy az antiszemita uszító demagógiája minden jel szerint büntetlen marad, csak tovább bátorítja a Jobbikot, hogy folytassa gyűlöletkampányát a magyar zsidók és romák ellen.

Balog: határozottan visszautasítjuk a listázást és megbélyegzést

"Határozottan visszautasítjuk", hogy embereket bármilyen módon listázzanak, hogy megbélyegezzék vagy veszélyesnek tekintsék őket a magyar államra származásuk miatt - mondta az emberierőforrás-miniszter kedden egy nemzetközi konferencián, Budapesten.

Az Európa Tanács (ET) által a gyűlöletbeszédről szervezett tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán kifejtette, a konferenciát már hónapok óta készítik elő, és hétfőn egy politikai párt képviselőjének "sikerült megvalósítania" a gyűlöletbeszédet az Országgyűlésben. A miniszter üdvözölte, hogy az egész politikai elit, a pártok és civil szervezetek is megszólaltak az ügyben.

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára kiemelte, sokkolta, ami a magyar parlamentben történt.

Mazsök: a parlamentben nincs helye szélsőjobboldali elveknek

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) szerint egyetlen európai, és így a magyar parlamentben sincs helye olyan pártnak, és képviselőnek, amely szélsőjobboldali elveket képvisel, illetve hangoztat.

Szabó György, a Mazsök kuratóriumi elnöke kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt annak kapcsán közölte, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt.

A kuratóriumi elnök hozzátette: a leghatározottabban elítélik Gyöngyösi Márton "antiszemita, rasszista kijelentéseit".

A házelnök minősíthetetlennek tartja a felszólalást

Kövér László házelnök elutasítja a jobbikos Gyöngyösi Márton minősíthetetlen kijelentését, és reményét fejezi ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály szigorítását, ami lehetővé teszi az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-vel kedden.

Az EMIH büntetőfeljelentést tesz

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen, aki az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt hétfőn a parlamentben.

A hitközség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezzel együtt a kormányt és a demokratikus parlamenti pártokat arra kérte fel: tegyenek meg mindent a Parlamentben megjelent nácizmus visszaszorítása érdekében.

Az EMIH szerint a "Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is nácizmust képviseli".

Úgy vélik, Gyöngyösi Márton állítása arról szólt, hogy azok a magyar állampolgárok, különösen a kormánytagok és országgyűlési képviselők, akik zsidó származásúak, pusztán e származásuk miatt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Úgy fogalmaztak, ez kétséget kizáróan gyűlöletre uszítás, hiszen ha ezt a "nemzetbiztonsági kockázatot" meg kell szüntetni, az már közvetlen fenyegetést is jelent a zsidó származású magyaroknak.

A kormány kedden közleményben ítélte el a jobbikos képviselő hétfői kijelentését. 

Mesterházy: a parlamentben kell fellépni az antiszemitizmussal szemben

Az MSZP elnöke szerint a parlamentben kell fellépni az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Mesterházy Attila kedden mondta ezt, Gyöngyösi Márton előző nap elmondott felszólalására reagálva, amelyben a jobbikos politikus annak felmérését szorgalmazta, hogy az Országgyűlésben és a kormányban "hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

Az MSZP kedden közleményben határolódott el a jobbikos politikus antiszemita kijelentéseitől. A pártelnök újságíróknak megismételte: a szocialisták állandó etikai bizottság létrehozását tartják szükségesnek a parlamentben, erről szóló - a kormányoldal által korábban elutasított - javaslatukat ismét beterjesztik a Háznak, és pontosan szabályoznák azt is, hogy a házelnöknek hogyan kell eljárnia a gyűlöletkeltő felszólalások miatt.

Mesterházy Attila - frakciótársával, Steiner Pállal közösen - a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt. Emellett törvényességi ellenőrzést kezdeményeztek az ügyészségen a Jobbikkal szemben.

A pártelnök az MTI kérdésére most elmondta: az ügyészség elutasította keresetüket. Hozzátette: ebből kiindulva úgy látják, hogy a problémát a parlamentben, "rendszerszinten", a gyűlöletbeszéddel szembeni pontos szabályozással kell orvosolni.

Mesterházy Attila kitért arra is, hogy a jobboldali médiumok sokat kritizálták egy olasz lapnak a közelmúltban adott interjúja miatt, amiért azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy Magyarország a fasizmus felé sodródik. "Sosem gondoltam, hogy egy ilyen gyors példát fog szolgáltatni az élet arra, hogy igenis létezik ez" - fogalmazott a jobbikos politikus felszólalására utalva.

Németh Zsolt: a jobbikos képviselő "elfogadhatatlan fajelméletet fogalmazott meg"

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn, az Országgyűlésben egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentmentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve.

Az államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: ez egy veszélyes gondolat, mert a nemzet megosztását propagálja. Továbbá ez a megközelítés ellentétes az emberi méltóság és az emberi jogok alapvető védelmével - jelentette ki.

Németh Zsolt megjegyezte, hogy kedden találkozik az izraeli nagykövettel, s vele is megosztja ezen véleményét.

LMP: Gyöngyösinek le kellene mondania

Az LMP elfogadhatatlannak tartja Gyöngyösi Márton hétfői kijelentését, és reméli, hogy a jobbikos képviselő elgondolkozik parlamenti mandátumának visszaadásán - mondta Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője kedden újságíróknak.

Hangsúlyozta: egy demokratikus országban nem megengedhető, hogy származásuk, etnikai hovatartozásuk miatt megbélyegezzenek embereket.
Úgy fogalmazott: reméli, hogy Gyöngyösi Márton elgondolkozik azon, hogy visszaadja országgyűlési mandátumát, mert nem méltó arra.

Az LMP-s politikus Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési alelnököt is bírálta, amiért levezető elnökként "papírjaiba temetkezve, némán végighallgatta" Gyöngyösi Márton kijelentéseit. Szabó Tímea szerint ez a viselkedés ugyanolyan tűrhetetlen, mint maga a felszólalás.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a kijelentést

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői, parlamentben elhangzott kijelentését és a házbizottság ülésén azt kezdeményezi, hogy 2013-tól a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen szóhasználat ellen - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi rendkívüli ülése előtt újságírókkal.

A frakcióvezető elfogadhatatlannak minősítette a hétfői ülésnapon elhangzottakat, és közölte azt is, nem lát különbséget Gyöngyösi Márton hétfői és keddi nyilatkozata között. Szerinte az ilyen kijelentések ellen minden politikai erőnek a leghatározottabban fel kell lépni és ezt megtehette volna a jobbikos képviselő felszólalása idején a plenáris ülést levezető alelnök is, de mivel egy képviselőcsoportba tartoznak, nem meglepő, hogy nem tette meg.

Rogán Antal elmondta, a házbizottság ülésén kezdeményezi, hogy jövő év január 1-jétől a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen cselekedetek, az ilyen elfogadhatatlan politikai szóhasználat ellen. Utalt arra is, hogy jövőre a levezető elnök bizonyos esetekben kivezettetheti az országgyűlési képviselőt, most azonban, csak a figyelmeztetés eszközével élhet.

Hangsúlyozta, a Fidesz az antiszemitizmus minden formáját elítéli, és kötelességének tartja megvédeni minden zsidó és nem zsidó származású embert. Emlékeztetett arra, a Fidesz az a párt, amely először lehetővé tette, hogy a holokauszt emléknapján megemlékezést tartsanak az Országgyűlésben.

Ujhelyi is tiltakozik Gyöngyösi felszólalása miatt

Tiltakozását fejezte ki Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a keddi plenáris ülésen Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői, a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről is szóló parlamenti felszólalása miatt.

Ujhelyi István kedden, miután átvette a levezető elnök szerepét a Házban, azt mondta: a jobbikos politikus túllépett egy határon, amely számára és a Ház "nyolcvan százaléka" számára elfogadhatatlan. Nem fordulhat elő, hogy bárkinek a származását nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a szájára vegye egy képviselő - hangsúlyozta.

"Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá" - jelentette ki a levezető elnök, aki ezt követően sárga csillagot tűzött a mellére.

Az ügyben kedden a Házbizottság is összeült az MSZP kezdeményezésére.Mazsihisz: a parlament intézkedjen a képviselő felelősségre vonásáról

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a parlamentnek intézkednie kell Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő felelősségre vonásáról.

A szervezet ezt azzal kapcsolatban közölte kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a parlament hétfői plenáris ülésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjainak felméréséről beszélt.

Országgyűlés plenáris ülés, 2012. november 27-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi (galéria)

A Mazsihisz szerint minden országgyűlési képviselőnek kötelessége, hogy személyesen utasítsa vissza Gyöngyösi Márton diszkriminációs kijelentéseit. Kifejtették, a jobbikos képviselő - a holokauszt óta először - a parlamentben azt követelte, hogy magyar állampolgárokat zsidó származásuk alapján vegyenek listába, és állította, hogy az országban élő zsidó emberek "nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek". A Mazsihisz "felhívja a demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőket, hogy egyenként és kollektívan is utasítsák vissza Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseit" - fogalmaztak közleményükben.

Együtt 2014: szégyen és tűrhetetlen,ami történt

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom szégyennek és tűrhetetlennek tartja a Parlamentben hétfő este történteket, azt, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt.

Az Együtt 2014 az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: "tegnap az Országgyűlésben olyan mondatok hangoztak el egy szélsőjobboldali képviselő szájából, amilyenek csak Magyarország történelmének legsötétebb éveiben". Hetven évvel az egyik legnagyobb nemzeti tragédia, a holokauszt után a magyar parlament újra a legnyíltabb antiszemita gyűlöletbeszéd helyszíne volt - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a felszólalás tartalma miatt "az ülés levezető elnöke nem utasította helyre az antiszemita képviselőt, és demokratához, hazafihoz nem méltó erélytelenséggel válaszolt arra a kérdéssel megszólított kormánytag, Németh Zsolt is". A gyűlöletkeltő, kirekesztő szavakat tegnap a magyar állam hallgatása követte - közölték.

A közleményben, amelyet a Haza és Haladás Egyesület nevében Bajnai Gordon, a Milla Egyesület nevében Juhász Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom nevében Kónya Péter jegyez, kiemelték, hogy az Együtt 2014 Választói Mozgalom a leghatározottabban elutasítja és elítéli a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés minden formáját, és felszólították a magyar állam képviselőit: a kirekesztéssel szemben következetesen és erélyesen lépjen fel.

A KDNP szerint elfogadhattlan, hogy a Jobbik a társadalom egyes csoportjait kirekeszti

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti - közölte a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-vel.

A KDNP közleményében úgy fogalmazott: a radikális párt megnyilvánulásai saját politikai csoportosulásukat minősítik.

A DK a Jobbik betiltását követeli

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólítja fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba - aki négy párttársával, Varju Lászlóval, Kolber Istvánnal, Szűcs Erikával és a Vadai Ágnessel együtt sárga csillaggal a mellén jelent meg sajtótájékoztatón - kijelentette: a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legszörnyűbb mondatát mondta el hétfőn egy jobbikos képviselő, aki antiszemita, rasszista kijelentést tett.

"Ne becézzük a Jobbikot szélsőségesnek, és radikálisnak, mondjuk ki, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselő nácik" - fogalmazott.

Közölte: a Jobbik működése a DK szerint az alaptörvénybe és az egyesülési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért azt követelik Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy indítsa el azt az eljárást, amelynek eredményeképpen a független bíróság döntést hozhat a Jobbik betiltásáról.

Emellett a DK felhívja a többi parlamenti pártot, hogy a Jobbikot együttesen zárják "politikai karanténba, vagyis ne szálljanak vitába jobbikos képviselővel a plenáris vagy bizottsági ülésen, az Országgyűlés ne tárgyaljon jobbikos indítványt, a kormány tagjai ne válaszoljanak jobbikos kérdésre vagy interpellációra. Emellett - folytatta - Kövér László házelnök ne bízza az elnöklést jobbikos alelnökre, jobbikos jegyzőket ne osszanak be munkára, a bizottságokban pedig függesszék fel a jobbikos elnököket, valamint nyilvános vitát vagy szereplést ne vállaljon senki jobbikos politikussal.

Molnár Csaba közölte: a DK a sajtótól azt kéri, hogy "náci, fasiszta képviselővel" ne készítsenek interjút vagy műsort.

Az MSZP a házelnök elhatárolódását várja

Az MSZP elhatárolódik a jobbikos Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, hogy adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben - közölte a párt kedden az MTI-vel.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Steiner Pál országgyűlési képviselő ezt annak kapcsán közölte, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben a palesztin-izraeli konfliktus kapcsán a magyar kormány és az Országgyűlés zsidó származású tagjainak felméréséről beszélt.

A szocialista politikusok közleményükben kezdeményezték, hogy az Országgyűlés elnöke hívja össze a házbizottságot, továbbá adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben, és nyilatkozzon, hogyan kívánja elejét venni a parlamenti szélsőséges megnyilvánulásoknak.

Ezen felül a Fidesz-KDNP-t arra szólították fel, hogy azonnal tűzzék napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általuk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását.

Úgy fogalmaztak, hétfőn "megbocsáthatatlan szavak hangzottak el" a parlamentben. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, amely minden demokratának elfogadhatatlan; "az MSZP elhatárolódik a legsötétebb Horthy- és nyilas korszakot idéző kijelentésektől" - hangsúlyozták.

Az ellenzéki párt képviselői közölték: mindig is elítélték azt a jobboldali politikát, "amely cinkos hallgatásával nemcsak eltűri, de bátorítja is az antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat". Hozzátették: az MSZP Orbán Viktort és a Fidesz politikáját teszi felelőssé, "hogy idáig juthatott a magyar politikai közbeszéd".

Kedd reggel a kormány közleményben a leghatározottabban elítélte a jobbikos politikus kijelentését, és közölte, a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. "A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól" - tették hozzá.

A kormány elítéli a jobbikos Gyöngyösi kijelentését

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik képviselőjének a Parlamentben tett kijelentését - közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden.

A közleményben hangsúlyozták: a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa.

"A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól" - tette hozzá a közleményben a Kormányszóvivői Iroda.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. papsajt 2012. november 28. 10:28
  „Péterfalvi: A képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat nyilvános kell hogy legyen -
  válaszolta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó közérdekű tájékoztatást maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni.

  A kör bezárult, sárga-csillagos hiszinek vége.
  Nem lehet titkolni,ha más ország érdeketi védik a magyar Parlamentben.
  Eleve kár volt ezt izraeli állampolgárokra kihegyezni.
  56-ban Amerikába költözött ,majd amerikai-magyar állampolgárként hazajött ember is képviselhet külső érdekeket, hasonló elven.”
 • 23. WSS 2012. november 28. 06:32
  „Ezzel kinyilvánították, hogy Magyarország parlamentjét és a magyar népet izraeli állampolgárok és magyar talpnyalóik irányítják. Így a nemzetbiztonsági kockázat végre láthatóvá vált!”
 • 22. nemecsekerno_007 2012. november 27. 22:59
  „15. Léni 2012.11.27. 17:12

  Lazíts Léni! :)”
 • 21. SP 2012. november 27. 22:05
  „Izraeli katonai gépek
  Bp. polgári reptéren gyakorlatoztak, akkor is osztották a csillagokat?”
 • 20. SP 2012. november 27. 21:52
  „Gyurcsány
  kokárdát, szivárványt vagy csillagot tett fel?”
 • 19. bánki 2012. november 27. 21:42
  „Mélységesen felháborít, hogy minden egyes ebbe ( kutyába) 3300 Ft/db ,,intelligens csipet" ültetnek a ,,regisztráció" és követés végett!

  Éljen a diszkrimináció nélküli, antirasszista kutya élet!

  Le a diszkrimitativ állatorvosokkal !

  Ki a parlamentből az ,,állati jogokat" megsértő honatyákkal és honnyanyákkal!

  Vicc volt a fiam kutyáitól és az összes állattól elnézést kérek !”
 • 18. SP 2012. november 27. 21:34
  „"Izrael megveszi Magyarországot."

  Ujhelyiék
  nem tiltakoztak sárga csillaggal,
  amikor az izraeli Maariv lapban megjelent a híradás, amelyben Simon Peresz egyik beszédét taglalta.”
 • 17. DobóI 2012. november 27. 21:03
  „2. 751510 2012.11.27. 12:33

  Származása miatt senkit nem illő elitélni, ugyanakkor a tettei miatt már igen: Ennek alapján az MSZP-t kellett volna már rég betiltani, mint kártevő bűnszervezetet!”
 • 16. kipkop 2012. november 27. 19:06
  „Ujhelyiék mennyit melózhattak, mire átformálták a szegfűt csillaggá!”
 • 15. Léni 2012. november 27. 17:12
  „NEMECSEKERNŐ! hA TE EZT "KIS MAGYAR CIRKUSZNAK" tartod, hát mit mondjak? Téged minősít!”
 • 14. WSS 2012. november 27. 16:20
  „Parlamenti képviselő csak magyar állampolgár lehessen!”
 • 13. Koszta 2012. november 27. 15:51
  „A biliben történő vihargerjesztés kamikaze eltúlzásának újabb címzetes esete.
  Bár a Jobbikos képviselő már régen helyesbített, pontosított, bocsánatot kért... ennek ellenére a rikácsoló többiek mégis jobban, pontosabban tudják, hogy a másik mire gondolt... Ennyi gondolatolvasónk van, avagy ennyi léhűtő, aki tenni nem tud, csak "politikai előnyt remélve acsarogni"?
  -
  A második világháborúban nem csak hogy listát készítettek (Pearl Harbor után) a japán származású amerikai lakosokról, hanem azokat külön, zárt táborokba deportálták. Egy kivétel volt - ha bevonultak a seregbe. Ma sincs ez másként. Amerika (nemzetbiztonsági okokból) rendelkezik listával az arab származású lakosairól (9.11-óta) és az arab bevándorlóiról... Amerika rasszista? Szlovákiában a nemzetbiztonság tudja, hogy a népszámláláson ki vallotta magát magyarnak és listája is van róluk... Szlovákia rasszista?
  Nem akarom hosszan folytatni, de a mi nemzetbiztonságunknak is megvannak a maga listái...
  Ezen enyhe túlzás ilyen mértékben és ilyen vehemenciával csámcsogni...
  -
  Dániában nem oly rég adott be egy szélső jobbos képviselő kéregetés ellenes javaslatot ami kimondottan a roma bevándorlók ellen és azok kitelepítésére irányult...
  Hány jogvédő szervezet rasszistázott, fasisztázott, avagy hallatta a hangját ugyanilyen hevesen ezzel kapcsolatban?
  Megszólalt a médiában a Dán Parlament elnöke, megszólalt pár helyi lakos és ennyi...
  Nem érezték fontosnak eltúlozni, fölös hullámokat gerjeszteni...
  -
  Nálunk azonban egyes más vonalon sikertelen politikai erők időről időre előhúzzák a "rasszista" kártyát, mint Jolly Jokert... Holott ez még eleddig sohasem hozott nekik több sikert...
  Szánalmas erőlködés és uncsi...
  Ellenben sokat árt az országnak, mert a többségre, a teljes népességre nyomnak igaztalan bélyeget...
  -
  Nem úgy néz ki kívülről az eset, mint egy tömegbázis nélküli, kis csoport bugyuta megnyilvánulása, hanem mint valami tényleges gonosz erő vészes előretörése, amire hangos és súlyos reakció kell, gyorsan nemzetközi erőket bevonva... Hevesen, idegesen... Fröcsögve jobbra (balra)...
  Ugyan már...
  Amerikában rendre vannak Ku-klux-klan gyűlések, ám a követők száma töredék... Ezért az ország politikai erői nem is harsognak, acsarognak e miatt... Nem rohangálnak külföldre...
  A magyar lakosok többsége sem rasszista... Ám egyes harsogó, acsargó, idióta politikai "erői" mégis folyton ezt "bizonygatják"...
  Normális? Aligha...”
 • 12. acidrain 2012. november 27. 14:55
  „Ezek a fontos dógok.

  Ha ez megoldjuk, az ország szekere megszalad.

  Amúgy jó lett volna látni legalább egy ilyen terjedelmű írást pl. a kettes villamos kapcsán a Délmagyartól, de azt hiszem ÖSSZESEN nem készült ennyi. Nyilván ott nem antiszemitizmus folyt, hanem intézményesített tolvajlás... az nem fontos ügy.”
 • 11. Qllancs 2012. november 27. 14:14
  „Milyen jól elszórakoznak ott a Parlamentben. Miről akarják már megint elvonni a nép figyelmét ??
  Ez a gyöngyösi ..mondjon le, ill. rugják ki !”
 • 10. klj-54 2012. november 27. 14:10
  „számomra sokat mondó az, hogy a szoci képviselőt kikergette ezt meg félnap után enyjnye ejnyézte
  Magyarul: a jobbikos kimondta azt amit a fidesz gondol!”
 • 9. papsajt 2012. november 27. 13:55
  „Ismét megtudtuk hogy a fél igazság a legnagyobb hazugság,kedves DK.
  Örülök hogy végignéztem az eredeti felvételt.”
 • 8. hrdflr 2012. november 27. 13:50
  „Ez az! Amíg ilyen hülyeséget zabál a közvélemény, addig nyugodtan lehet folytatni az elmúlt sok év kisemmiző politikáját!”
 • 7. queenmargareth1 2012. november 27. 13:43
  „mennyi gondjuk van!
  a sárga csillagokat kinek a testéről tépték le az álszent férgek?”
 • 6. öregszem 2012. november 27. 13:39
  „Jobb ötletem van, tiltsák be az összes pártot és a tőlük megvont pénzből tegyük rendbe az ország gazdaságát.”
 • 5. nemecsekerno_007 2012. november 27. 13:33
  „3. 751510 2012.11.27. 12:58

  Nem, nem. Újhelyinek meg az összes többinek egy állásinterjú állna jól : ) (lehetőleg a versenyszférában)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ertsey Katalin felfüggesztette LMP-s tagságát

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője kedden felfüggesztette párttagságát - értesült az… Tovább olvasom