Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyucsány a határon túli magyarok fesztiválján

Magyarország kötelessége, hogy segítse a határon túli magyar közösségeket - mondta a miniszterelnök a külhoni magyarok kulturális fesztiválján. Gyurcsány Ferenc elmondta, az európai helyzet változásával változik a korábbi támogatási gyakorlat is. Elsősorban a kárpátaljai és a délvidéki magyar közösségeket segítik.
A miniszterelnök arról beszélt a külhoni magyarok biennáléján, hogy olyan zenekarok, együttesek és kortárs művészek az építői és alakítói az új magyar kultúrának, akiket alig ismerünk, holott nekünk nem csak a hagyományaink megőrzése, és átadása a feladatunk, hanem gyarapításuk is - mondta Gyurcsány Ferenc.

- Mindaz, ami a magyar nemzet történelmi nyavalyája és gondja és baja, az nem egyszerűen a sors átka volt, hanem meg nem értése a kornak. Ha úgy tetszik, történelmi értelemben is hibás társadalmi és politikai teljesítmény, tévedés. És hosszú tévedések sorozata oda juttatta a magyarságot, hogy talán a legnagyobb sebet őrizzük Európában azért, mert a történelmi, kulturális nemzet és a politikai nemzet és az állam nem fedi egymást.

A történelmi Magyarország a múltba forduláson vesztett rajta - mondta Gyurcsány Ferenc, mert elhitte, hogy meg lehet őrizni mindent úgy, ahogy Szent István korától megépült.

- Mondjuk azt, hogy többé-kevésbé mintegy 20 finnugor nyelvet beszélő nemzet vagy nemzetrész létezik. De azt is tudjuk, hogy összesen háromnak van saját állama. És ahol nincs saját állam, ott előbb-utóbb veszélybe kerül a nemzet. Ezért aztán minden bús, borongós nemzetítélettel én azt mondom, hogy van oka a magyaroknak büszkének és boldognak lenni, saját államunk van.

A nemzeti közösség dolga, hogy segítse a határon túliak magyarságtudatának megőrzését, ám mivel Szlovákia és Románia már az unióban van, ezért a miniszterelnök szerint helyes lépés volt átcsoportosítani a támogatásokat a kárpátaljai és délvidéki magyarok megsegítésére. Ugyanis az ő hagyományaikat átépítő mai tehetségekre is szükség van - mondta a kormányfő.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andorrában a legmagasabb a várható élettartam

Andorra, ez Pireneusok hegyei közt fekvő kis ország 83,5 éves elvárható életkorral a lista első… Tovább olvasom