Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány: a DK felnőtt középpárttá vált

A politikus bejelentette, hogy július 12-én a DK "utcára hívja a demokratákat", hogy élesen forduljanak szembe a kormány filozófiájával és intézkedéseivel.
Gyurcsány Ferenc szerint lezárult a Demokratikus Koalíció életének első szakasza, a DK megalapítása után két és fél évvel felnőtt középpárttá, a magyar politikai közélet egyenrangú szereplőjévé vált. A párt elnöke, volt kormányfő erről szombaton, a pártértekezlet közben tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Az értekezleten többek között az országgyűlési és az EP-választáson elért eredményeket, valamint a párt eddigi munkáját értékelik.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a DK a demokratikus baloldal legdinamikusabban fejlődő pártja, a legkiszámíthatóbb politikával. Az viszont nem változik, hogy "Orbán rendszerének legádázabb ellenfelei" maradunk, akik a "nemzet nagy ügyeiben" ragaszkodnak elvi álláspontjukhoz és nem kötnek kompromisszumot - mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK-t jelenleg erős belső emberi, szervezeti, politikai egység jellemzi – emelte ki, célként jelölve meg, hogy a következő négy évben kormányzóképes erővé váljanak, és képesek legyenek arra, hogy más demokratikus erőkkel együtt 2018-tól - vagy "ha úgy hozza a sors", akár már korábban is - kormányozzák az országot. Ehhez Orbán Viktor rendszerének éles kritikájára és egy demokratikus, élhető, büszke Magyarország programjának megteremtésére van szükség – mondta Gyurcsány Ferenc.

Közölte, a nagyobb támogatás több felelősséggel jár, amit az ország érdekében és a demokratikus oldal átépítése során is érvényesíteniük kell.

A pártelnök arra hívott fel mindenkit, ne hagyják szó nélkül "Orbán Viktor és kormányának ámokfutását, vegyék birtokba az országot, utasítsák el ezt a rendszert, adjanak hangot ellenvéleményüknek". Bejelentette, hogy július 12-én a DK "utcára hívja a demokratákat", hogy élesen forduljanak szembe a kormány filozófiájával és intézkedéseivel. "Nincs okunk arra, hogy szótlanul tűrjük ezt az ámokfutást" – fogalmazott, és annak a reményének adott hangot, hogy az MSZP, az Együtt, a PM és a Magyar Liberális Párt is csatlakozik demonstrációjukhoz, ahová egyenrangú félként várják őket.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a partnerség híve, a demokratikus baloldali pártok egymásnak elsősorban nem versenytársai, hanem partnerei az "Orbán elleni küzdelemben".

Kérdésre válaszolva elmondta, a pártértekezleten szóba került az önkormányzati választásra való felkészülés. A demokratikus baloldalnak most három, nagyjából azonos támogatottságú szereplője van, akiknek az önkormányzati választások "jelentős részében" érdemes megállapodniuk egymással – mondta.

Szerinte például érdemes megegyezni a közös főpolgármester-jelöltről. "Lesz ilyen jelöltünk, akit nem Horváth Csabának fognak hívni" – közölte Gyurcsány Ferenc. Szerinte érdemes megállapodni a közös kerületi jelöltekről - akiket nagyjából egyenlő arányban indítanának -, a vidéki polgármesterekről és egyéni képviselőjelöltekről is, a megyei önkormányzatokban viszont mindenki állíthat önálló pártlistát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a szocialisták ma sem becsülik a pedagógusokat

A Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt pedagógusok tömegét tették az utcára - írta közleményében a… Tovább olvasom