Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Gyurcsány: ha a vádak bebizonyosodnak, Orbán politikailag nem legitim vezető

Gyurcsány Ferenc a demokraták nevében azzal vádolta miniszterelnököt a charta tüntetésén, hogy elveszi az emberek pénzét, despotaként viselkedik a köz szolgáival, és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot.
A szocialista politikus szerint ha ezek a vádak bebizonyosodnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának". A volt pártelnök-miniszterelnök a Vértanúk terén néhány ezer ember részvételével tartott kedd délutáni demonstráción úgy fogalmazott: Magyarországnak tolvaj kormánya van, a kormányfő pedig hazudott, csalt és lopott.

Az első vádponttal kapcsolatban hazugnak és álnoknak nevezte, hogy a miniszterelnök arra biztatja az embereket, ne gondoskodjanak magukról, bízzák ezt az államra. Úgy látja: Orbán Viktor nem polgárokat, hanem kiszolgáltatott alattvalókat akar. A szocialista politikus ezt visszautasította. A második vádpontról azt mondta: a miniszterelnök arra készül, hogy "ráijesszen mindenkire, aki nem vele egy követ fúj" és azt szeretné, ha remegnének tőle. Leszögezte: Magyarországot nem lehet megfélemlített emberekre építeni, csak büszke polgárokra, akiknek a "gerincét most akarja eltörni Orbán Viktor". Azt kérte a demokratáktól, hogy ne hagyják ezt.

A szocialista politikus a legsúlyosabb vádpontként említette: Orbán Viktor elveszi és meggyengíti az alkotmányosságot "abbéli félelmében, hogy lelepleződik a király, bocsánat a miniszterelnök". Ha ezek a vádpontok igaznak bizonyulnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának" - közölte a szocialista politikus. Kijelentését nagy taps fogadta, ami a hasonló mondatoknál megismétlődött. Beszéde alatt többször felhangzott az "Orbán takarodj" skandálás is, utalva a Gyurcsány Ferenc ellen tüntetők ismert rigmusára.

Gyurcsány Ferenc a mártír miniszterelnök szobránál azt mondta Orbán Viktorról, hogy a '89-es demokrata most tekintélyuralmi rendszert próbál építeni Nagy Imre, 1989 és 1956 szégyenére. Szavai szerint nem véletlen, hogy kerüli Nagy Imre szobrát, mert erre minden oka megvan. Ha Nagy Imre élne, akkor megvetné Orbán Viktort, mert nem a demokratát, hanem a despotát látná benne, mert nem hazafit, hanem nacionalistát látna benne és "gyűlölné látni, hogyan lett 1989 reménységéből 2010 csaló politikusa."

Mint mondta, kész belátni, hogy a kormányfő csapdában van, de ezt saját magának állította. Az emberek elé kell állnia és el kell döntenie, választási ígéreteit vagy az alkotmányt sérti meg - vélekedett, majd hozzátette: a demokratáknak nincs okuk tisztelni, sőt megvetik azt a politikust, aki az alkotmányosság rovására kívánja megvalósítani a programját. Értékelése szerint Orbán Viktor megcsalja mindazt, amire felesküdött, az elmúlt húsz év és azt megelőző évszázadok összes tisztességes eszményét. Megjegyezte: minden bizonnyal hibáztak és egy sor dologban tévedtek, de soha nem gondolták, hogy a törvények felett állnak és az alkotmánynak kell hozzájuk idomulni. "Demokratikus mivoltunkban különbek voltunk és vagyunk" - hangoztatta.

Reményét fejezte ki, az utolsó mentsvárként működő Alkotmánybíróság tesz azért, hogy az alaptörvény szelleme megmaradhasson azután is, ha a betűje már szembekerül ezzel.

Kiemelte: a kérdés az, a köztársaság meg tudja-e őrizni önmagát. Ehhez képest érdektelennek tartja, hogy a demokratákat belül mennyi vita osztja meg, mennyi vita van az MSZP és az LMP között. Úgy vélekedett: nem ahhoz kell tehetség, hogy valakit kiátkozzanak egy közösségből, hanem ahhoz kell erő és politikai bölcsesség, hogy összefogják a demokraták széles táborát, hiszen ugyanazt akarják.

Gyurcsány Ferenc a következő hónapok legfontosabb ügyének tartja az új alkotmánnyal kapcsolatos népi kezdeményezésüket, és azt kérte a demokratáktól, győzzenek meg minél több embert annak érdekében, hogy a nép mondhassa ki a végső szót az alaptörvényről.

Olvasóink írták

 • 14. szilléri 2010. november 03. 14:24
  „,,A k...a anyját mindenkinek, aki az én magyarságomat kétségbe vonja!", majd a jelenlévőket a jelenlegi kormánnyal való szembeszegülésre biztatta.

  Ungvári Rudolf !”
 • 13. jozko 2010. november 03. 10:39
  „Csak a vak nem látja:
  Nem babra megy a játék!

  Csak a 21 a nyerő!
  Még 19-re is meg kell próbálni...
  Hátha bejön az alsó...!?

  Aki mmegismerte a hatalom ízét /és ekkora a felelőssége/, az nem kukoricázhat!”
 • 12. achilleus 2010. november 03. 09:45
  „010-11-02 14:20 - Szanyi kőkeményen beszólt Gyurcsánynak (...)
  ,,Az MSZP szexi mivolta a legkevésbé sem abból áll, hogy valaki qrogassa" - írja Szanyi felháborodottan, s mint megjegyzi, ő is kért öt percet a charta gyűlésén, de erre sokáig választ sem kapott, majd kiderült: nem szólalhat fel. Mint írja, 13 éve ez az első alkalom, hogy egy baloldali gyűlésen visszautasították. Szanyi a történések miatt is egyenesen árulónak tartja Gyurcsányt, aki belülről bomlasztja a pártot. Mint írja, neki joga van ahhoz, hogy Gyurcsánynak egy szavát se higgye el. ,,Múlt szerdán az elnökségi ülésen egész másban egyeztünk meg vele, mint amit azóta csinál. Így aztán nekem tök mindegy, hogy mit füstölög. A pártot, a frakciót kb. százszor verte át, szóval egy kezelhetetlen, követhetetlen ember tirádáival nem kívánok foglalkozni..."”
 • 11. Natasha 2010. november 03. 09:40
  „Fletóból az ország bohóca lett. Bár eddig sem tartottam kerek 100-asnak a fickót.”
 • 10. achilleus 2010. november 03. 09:37
  „2. hozzászólás Ahmadinejad 2010.11.02. 21:53
  A pszichopátia tobzódása. Bár politikailag kár lenne lecsukni, EZ már csak önveszélyes. Azért a néhány bolondért pedig, aki ehhez az őrülthöz köti a sorsát, nem kár. Nyilván ideges reakciókat akar kiváltani a kormánypártiakból, de a legnagyobb hatás, amit kiváltani tud, az a röhögőgörcs. Aki meg hisz neki idegeskedjen. "Sajna" azért lesz kivonva a forgalomból, mert köztörvényes cselekményekre is futotta miniszterelnökként, NEM VÉLETLENÜL vádol ezzel másokat, Orbánt (ez ezeknek reflexszerűen megy) (Nagy Imre nevét a szájára hogy meri venni ez az Apró klánba benősült parvenü, Horn Gyula és Havas Szófia párttársa?) Na de mi is a helyzet az elhatalmasodott mániás pszichopátián kívül? Hát ez, szorul a hurok:
  2010-11-03 07:32 - Nem cáfolta az Országgyűlésben a legfőbb ügyész helyettese, hogy Gyurcsány Ferenc is gyanúsított lehet a sukorói telekcsere ügyben. Belovics Ervin Budai Gyula miniszterelnöki megbízott kérdésére elismerte, hogy egy mentelmi jogot élvező országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségét is vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség. Az érintett politikust nem nevezte meg a helyettes. Ha a gyanú megalapozottá válik, a legfőbb ügyész kéri majd az Országgyűlés szakbizottságától a mentelmi jog felfüggesztését. A sukorói telekcsere ügyében 2009 áprilisa óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyben Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a cég értékesítési igazgatóját már meggyanúsították és előzetes letartóztatásban vannak. Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőt és Bajnai Gordon gazdasági minisztert tanúként hallgatta ki az ügyészség. A nyomozás állásáról az elmúlt nyolc év gyanús földügyleteit vizsgáló miniszterelnöki megbízott, Budai Gyula kérdezte a Parlamentben a legfőbb ügyész helyettesét. Belovics Ervin azonban nevet nem árulhatott el. A hivatalnak először az Országgyűlés mentelmi bizottságát kell tájékoztatni az ügyben. A korábban tanúként meghallgatott két politikus közül csak Gyurcsány Ferencnek volt és van mentelmi joga, hiszen Bajnai Gordon miniszterelnökként sem volt tagja az Országgyűlésnek."
  ----------- Mártírt akar játszani a köztörvényes bűnöző. Nem kell felülni neki, de ha bűnösnek bizonyul, le kell csukni! Bűnszervezet alakzatban kell a vádat emelni, mert nem elég az, hogy ez üljön, vagyonelkobzásra is szükség van.”
 • 9. szilléri 2010. november 03. 09:30
  „Hihetetlen ez a Gy.F. ! Börtönbe vagy zárt osztályon lenne a helye!”
 • 8. 620829 2010. november 03. 07:16
  „Cseberből vederbe...és anép az ISTEN adta nép...oly boldog...mert tapsikol a multiadónak is........de majd ha kifizeti a dupláját...vinnyogás lesz hallható a határban !”
 • 7. KolompárRómeó 2010. november 03. 06:48
  „Ferikém! Pont a te szádból ezt hallani enyhén szólva vicces.”
 • 6. purgator 2010. november 03. 01:29
  „Menőbb uralkodók mind tartottak udvari bolondot. A cirkusz meg is lenne így a népnek, de hol a kenyér?”
 • 5. horvathi 2010. november 02. 23:15
  „Tragikomikus látvány amikor a körömletépő Bauer fia és a szemkilövető Gyurcsány oktat ki minket demokráciából.

  Takarodjanak el örökre!”
 • 4. frakk 2010. november 02. 22:40
  „Nagyon szurkolok ferinek, ez egy áldott jó ember, szétverte az Mszp-t. A sok bégető még mindig a szavait idézi, tehát még szerencsére jövöje is van gyurcsinknak. Az Lmp-t is lealázza majd a föld alá, és ismét csodálkozhatni lehet a nagyarányú Fidesz győzelmen. Lájkollak feri, maradj méééé...g”
 • 3. dodó 2010. november 02. 22:24
  „Hasonló párbeszéd Vikt(át)or és Qrcsány között:

  - Loptok!
  - Ti is!
  - Ti többet!
  - Hazudsz!”
 • 2. Ahmadinejad 2010. november 02. 21:53
  „Mekkora egy <moderálva> ez a gyurcsány, mit akar még a demokráciában? A fidesz is idióta, hogy nem csukatta még le ezt az idiótát!”
 • 1. la-za 2010. november 02. 21:46
  „BAGOLY MONDJA :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy pénzintézetet Csörötneken

Kiraboltak egy pénzintézetet kedden a Vas megyei Csörötnek községben - közölte a rendőrség az… Tovább olvasom