Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány: ''Kényelmetlenségek'' is lesznek

Kényelmetlenségeknek nevezte a megszorító intézkedések hatását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap a Magyar Szocialista Párt Baloldali Tömörülés Platformjának értekezletén.
A legtehetősebbek világában egy korlátokat nem ismerő sport lett az adómegkerülés - közölte Gyurcsány Ferenc az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja országos értekezletén, hozzátéve: szó sincs róla, hogy bárki is fenyegetni akarná a vállalkozásokat, de azok közül, akiknek több jutott az elmúlt 15 évben, nagyon sokan nem értik, hogy részt kell vállalniuk a közös terhekből.

- Akinek 6 milliónál több a jövedelme, az fizessen még további 4 százalékot. Meg kell erősíteni az állam ellenőrzési funkcióit, és a normák betartatásához eszközt rendelni. Spórolni kell, és ezt az állam magán kezdje azzal, hogy a megyei önkormányzatokat regionális önkormányzatokká alakítva harmadannyi képviselőre lesz szükség, mint eddig.

A magánszemélyeket három tétel fogja kényelmetlenül érinteni: az áfa megemelése, az egészségügyi járulékok összesen 3 százalékos emelése, valamint az ártámogatási rendszer átalakítása - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ma Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc 200-400 ezer forintnyi ártámogatást kap évente, holott a támogatásra a kisebb jövedelműeknek, a kisebb fogyasztóknak van inkább szükségük.

- Belehajszoltuk magunkat 2002-ben a „lesz vagy nem lesz" gázáremelés sehova nem vezető vitájába, és miközben az elmúlt három évben háromszorosára emelkedett az olaj világpiaci ára, ennek az áremelésnek mi nagyjából az egy tizedét engedtük csak a lakosságnak kifizetni. A 9 tizedét kifizettük mi az önök adójából – mondta Gyurcsány Ferenc. Ez egy borzasztóan kényes, nagy átalakítás. Azzal a butasággal nem megyünk semmire, hogy ne csináljunk semmit. Valaki tárgyalja már meg a Gazprommal, hogy adja kevesebbért a gázt nekünk! Van jelentkező? Én szívesen rábízom Orbán Viktorra, aki négy év alatt egyszer nem jutott el Moszkváig, talán majd ő fogja ezt elintézni!

2008 végéig több lépcsőben várható gázáremelés, a támogatási rendszer átalakításával párhuzamosan. - Idén nőnek a reáljövedelmek, jövőre stagnálni fognak, esetleg egy-két százalékkal csökkennek egyes területeken, 2008-tól pedig növekednek ismét. Ezer milliárdot akarunk elkölteni beruházásokra, befektetésekre. Ehhez spórolni kell - mondta a miniszterelnök.

- Most nem kell nagyon spórolni. Nincsen olyan helyzet, hogy bármilyen fajta sokkhatásra szükség lenne. Oda kell picikét figyelni a dolgainkra, és bizony át kell alakítani a viszonyokat. Ennek az átépítési időszakában lesznek kényelmetlenségei, tudom, mint mindenhol.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorcsónakkal Dunakilititől Ásványráróig

A Duna mederelterelésében érintett harminc kilométeres szakasz mellett egy százötven kilométer… Tovább olvasom