Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint a tőkének társadalmi felelőssége is van

Európa hatalmas felelősség és lehetőség előtt áll a válságban, új egyensúlyt teremteni, s ez a baloldal számára is új lehetőség - mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a Szociáldemokrácia és a bővítés következményei című nemzetközi konferencián. Egyebek közt kijelentette: a tőkének társadalmi felelőssége is van.
Sokszor használjuk az a kifejezést, hogy a válság lehetőség, de ez egyúttal felelősség is - mondta Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány szervezte konferencián szombaton. Ebből az is következik, hogy hatalmas lehetőség előtt állunk - tette hozzá. Beszédében egyebek közt kifejtette, hogy új egyensúlyt kell teremteni a piac, az állam és a civil szereplők között, átalakítani a nemzetközi intézmények szerepét, így az ENSZ-ét, nagyobb kontroll alá kell vonni a tőkét. A tőkének a profitfelelősség mellett társadalmi felelőssége is van, miként globális szereplőként lokális szerepe és felelőssége is - mondotta az MSZP elnöke.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: vége van a szabályozatlan pénz kapitalizmusának, új szerep vár a kormányokra, a civil szervezetekre. Ebben új lehetőség teremtődik Európa számára: markánsabb szerephez juthat, ha hajlandó felvenni a kesztyűt. De vége van annak is, hogy a világ leghatalmasabb országa próbál egymaga válaszokat adni a világ kihívásaira, csak az amerikai-európai együttműködés lehet a megoldás - mondta Gyurcsány Ferenc.

Ezután részletesen elemezte az Európai Unióban szerinte zajló folyamatokat. Egyebek közt leszögezte: ő a további bővítés feltétlen híve, miközben többen az időhúzásra játszanak. Nagyon büszke és boldog lenne, ha éppen Magyarország soros elnöksége idején, 2011. elején válna taggá Horvátország - mondta. Szerinte az eddiginél is több területen kell folytatni a politikák összehangolását, így az oktatásban, az igazságügyben, de elmélyíteni kell a költségvetésben is. A tempót nem lehet mindig a leglassabban haladni akarókhoz igazítani, a 27 kocsiból álló szerelvényt egyben kell tartani - mondta az MSZP elnöke.

Kitért arra is, hogy egyszerre tapasztalható globalizáció és renacionalizáció. Más viszont a helyzet, ha a wales-iek akarnak nagyobb szabadságot, mint ha ugyanez Kelet-Európában a nemzeteket kettéhasító határok két oldalán jelenik meg - tette hozzá. Ezek azonnal nemzetközi konfliktussá válnak - mondta Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, nyugaton gyakran nem értik, hogy a demokrácia intézményei gyorsan kiépíthetők, ahhoz azonban idő és türelem kell, hogy régiónkban az emberek büszke és szabad polgárrá váljanak.

Olvasóink írták

 • 7. floridaimagyar 2008. december 14. 02:22
  „En itt USA-ban tanultam kozgazdasagot, de nem ertem amit Gyurcsany elnok mond - a toke az egy mukodesben levo, befektetett penz- hogy lehet annak felelossege? Nem annak van felelossege aki kezeli vagy rendelkezk felette? Ugy hangzik mintha allamositana karana valamit, pedig nem kommunista - remelem.

  Egyetertek hogy pilitikat es gazdasagokat koordinalni kell - Mindenhol igy van, peldaul mi is itt USA-ban allamok kozott, USA-Kanada kozott, USA Mexiko, stb igaz ossze kell mukodni. En nemreg kezdtem el DM-et olvasni, foleg hogy magyarbol jo legyek, de amikor Gyurcsanyt olvasok azmit az ir soha nem all ossze.”
 • 6. KolompárRómeó 2008. december 13. 18:50
  „5. hozzászólás Zejko 2008.12.13. 16:56:

  Ezt próbáld meg elmagyarázni az atv-s betelefonálóknak. Akik azért szidják az Orbánt, amit feritől triplán beszoptak. Ha a szájukba sz@rna, akkor is istenítenék.

  A hírtv betelefonálóiról természetesen ugyanez a véleményem.”
 • 5. Zejko 2008. december 13. 16:56
  „Ez miért nem ment szinésznek vagy humoristának valahányszor meglátom a tv ben szakadok rajta ez az ember nem normális :D igazi suttyo zavarodott Micky Mause!!”
 • 4. radenko 2008. december 13. 13:16
  „Ezt úgy nevezik egyetemleges hülyeség azt amit Gyurcsány mond.”
 • 3. KovácsPistike 2008. december 13. 12:38
  „Hol van a saját felelőssége?”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 13. 12:18
  „Ollyan szépen tud beszélni ez a jóember.

  achilleus: a blogoldalt kell behozni a pornolize.com-on keresztül :)
  Nyelv: magyar, a link helyére pedig: http://www.kapcsolat.hu/blog/71478”
 • 1. achilleus 2008. december 13. 11:53
  „Duma-duma-duma! Pontosan olyan, mint a Megegyezés "esszé" első 30 oldala, egy politikai random shit-generator. Ajánlott oldal (szerintem Gyurcsány is ennek valamiféle magyarított-profilírozott változatát használja .-)): http://randomshitgenerator.com.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010-re megújul Dombóvár egész belvárosa

2010-re több mint egymilliárd forintos beruházással átalakítják Dombóvár belvárosát övező területet,… Tovább olvasom