Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány: teljes gazdasági fordulatra van szükség az országban

A volt miniszterelnök szerint a kormány gazdaságpolitikája körül elfogyott a levegő.
El kell érni, hogy a kabinet belássa: a gazdasági háború, melyet ő maga indított, totális vereséggel fenyegeti hazánkat, melyet csak gyors kormányátalakítással és teljes gazdasági fordulattal lehet megelőzni - jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke kedden, a párt tagtoborzó kampányának első állomásán, Jászberényben.

Gyurcsány Ferenc az eseményt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány gazdaságpolitikája körül elfogyott a levegő. "Ma már nem az a kérdés, hogy merre tovább, hanem hogy miként történik meg a beismerés" - tette hozzá. Ha Orbán gyorsan lép, egy kormányátalakítással és teljes gazdaságpolitikai fordulattal önmagát még megmentheti. Ha nem, akkor a kiélesedő gazdasági válság és szociális konfliktusok őt is elsodorhatják.

"Megértem, hogy nem könnyű neki bevallani, hogy amit másfél éve csinál, az zsákutca" - fogalmazott a politikus, aki emlékeztetett: az elmúlt 2 hónapban a forint 20 százalékot veszített értékéből és hétfőn az a "csúfság" is megesett, hogy 6 hetes lejáratú állampapírokat nem tudott eladni az ország. Ezzel párhuzamosan a magyar nemzeti valuta történelmi mélypontra zuhant.

Ugyanakkor nálunk nem az a helyzet, mint Görögországban és Olaszországban, ahol a kormány készen állt egy átfogó reformpolitikára, csak nem volt hozzá kellő többsége. Itt megvan a többség, ám hiányzik a cselekvéshez szükséges politikai és szakmai bátorság - hangsúlyozta.

El kell érni, hogy a kabinet belássa: a gazdasági háború, melyet ő maga indított, totális vereséggel fenyegeti hazánkat. "Szomorú, ha egy országnak bóvli miniszterelnöke és kormánya van. Ennél már csak az szomorúbb, ha maga az ország is bóvlivá válik" - vélekedett.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: arra bíztatják a kormányt: nézzen szembe ezzel a helyzettel és józan politikával stabilizálja a magyar gazdaságot. A lengyel példához hasonlóan kössön készenléti hitelszerződést az IMF-fel, mely védőhálót jelentene hazánk számára. "Ez nem kerülne semmibe, legfeljebb Orbán Viktornak jelentene némi presztízsveszteséget" - állította Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök szólt arról is: mától 3-4 hétig - december közeléig - tartó körútra indul. Hetente 3-4 városban tart toborzó rendezvényeket, ahol a választók támogatását kéri a demokratikus ellenzék, köztük is elsősorban a Demokratikus Koalíció céljainak megvalósításához. Jászberény e programsorozat első állomása, ahová Gedei József, korábbi MSZP-s polgármester hívta meg Gyurcsány Ferencet. Az egykori városvezető itt jelentette be hivatalosan is, hogy kilép a szocialista pártból és mandátumát megtartva csatlakozik a DK-hoz, melyen belül az Országos Tanács elnöki tisztét tölti be a jövőben. Gyurcsány Ferenc jövőbeni elképzeléseikről szólva kifejtette: terveik szerint a DK 2012 végére valamennyi választókerületben "politikai akcióra": együttműködésre és versenyre egyaránt képes szervezetekkel rendelkezik majd. Utalt rá: a csatlakozók túlnyomó többsége nem volt eddig sem a szocialista párt, sem más politikai szervezet tagja. "Ez nem egyszerűen osztódás, hanem a demokratikus ellenzék hatókörének kiterjesztése, mely jó és bíztató jelenség" - mondta.

Kérdésre válaszolva jelezte: az MSZP 2010 után "balra fordult", a klasszikus szocialista irányzat képviselőjévé vált. A Demokratikus Koalíció a nyitott, modernebb, európai polgári értékrend híveit szeretné tömöríteni, akikről az MSZP úgy tűnik, hogy lemondott.

Egy, a Nézőpont Intézet által kedden nyilvánosságra hozott kutatás szerint a baloldali szavazók 59 százaléka arra készül, hogy a Demokratikus Koalícióra szavazzon - jelentette ki a pártelnök, aki úgy fogalmazott: nem fordultak szembe korábbi pártjukkal, hanem az MSZP egy "cserbenhagyott" irányzatát viszik tovább.

Olvasóink írták

 • 5. klj_54 2011. november 17. 08:47
  „4. babar 2011.11.16. 20:30
  Nem.
  Az a Gyurcsány csak a te fejedben létezik!”
 • 4. babar 2011. november 16. 20:30
  „Ez most az a Gyurcsány aki megbukott 2008-ban???”
 • 3. klj_54 2011. november 16. 12:44
  „Fletó, megbuktál szövegértésből!
  A teljes fordulat = 360° , azaz az induló ott köt ki ahonnan elindult.
  Ebből köszönjük nem kérünk!”
 • 2. bánki 2011. november 16. 08:36
  „Ennek van hírértéke ?

  Kuncze ?

  Dávid ?

  Torgyán ?

  Mentek e lecsóba !”
 • 1. Nostradamus 2011. november 16. 06:54
  „Gyurcsány - Orbán egykutya. Én még bízom a Jobbikban. Majd látjuk, a vak is azt mondta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PSZÁF elnökével találkoztak LMP-s politikusok

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy Magyarország elemi érdeke a pénzügyi… Tovább olvasom