Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsány visszatért: demokraták ébresztő!

Gyurcsány Ferenc szerint "a követelőző, agresszív, ragadozó hatalom nem egyszerűen kopog, hanem dörömböl a hatalom ajtaján", és ha a szocialisták hallgatnak - akik a demokrácia utolsó mentsvárai - akkor az országon bűnt fognak elkövetni.
A volt pártelnök-miniszterelnök az MSZP választmányának pénteki jubileumi ülésén elmondott beszédében úgy fogalmazott: bűn és gyalázat, ha visszavesznek a szabadságból, az emberi méltóságból, a demokráciából és abból a közös álomból, amelyből épült a harmadik magyar köztársaság.

Demokraták ébresztő! - hangoztatta többször is emelt hangon a szocialista politikus, aki a színpadra menet és beszéde után is vastapsot kapott a teremben ülő szocialistáktól. A volt miniszterelnök-pártelnök távozása óta először beszélt nyilvánosság előtt.

Szavai szerint olyasmi készül az országban, amit nem egyszerűen baloldaliként, hanem magyar emberként, apaként és férfiként vissza kell utasítania. Nem akarunk egy olyan világot, amelyben az lesz az előrejutás fokmérője, hogy ki mennyire lojális a hatalmon lévőkhöz.

Azt kérdezte, meddig tűrik a demokraták, hogy Magyarországon tort üljön a gyalázatos beszéd, a megfélemlítés és meddig fogadják el, hogy a politikai közösség egyik fele nem szólal meg, amikor parlamenti képviselőket fenyegetnek meg, és aljas módon lelőlek embereket a bőrszínük miatt.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, az ország csalódott, mert nehezebb az útja, mit amit magának képzelt és amit ők szerettek volna neki ajánlani és tele van illúzióvesztéssel. Hangsúlyozta ugyanakkor, ez nem ok arra, hogy megijedjenek azok, akik a nemzeti progresszió ügyét képviselik.

Kiemelte: vannak olyanok akik évek óta akarják elérni, hogy ők meghátráljanak, féljenek, elveszítsék a hitüket és csendben maradjanak. "Rázzátok már meg magatokat!" - mondta a politikus és azt kérdezte a szocialistáktól, olyan országban akarnak-e élni, ahol a gyalázatos beszéd lesz az úr.

Példaként arról beszélt, hogy van olyan parlamenti képviselő, aki szabadon beszélhet arról, hogy a terhes anyák mi mindent tesznek, hogy sérült gyerekeket hozzanak világra. "Ez nem kínos, hanem gyalázatos, embertelen és elfogadhatatlan, ocsmány. Ez szégyen" - hangsúlyozta.

A volt kormányfő azt mondta: Magyarországon minden egyes ember fontos, minden egyes teremtés megérdemli a közösség támogató kéznyújtását.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy álláspontja szerint egy politikai közösség van, a magyar nemzet. Aki ezt nem óvja, hanem szakítja, az bűnt követ el - mondta.

A volt kormányfő sajnálatosnak nevezte, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem tudhatják maguk mögött. Éppen azokban a kritikus pillanatokban maradt csendben, amikor bátorításra vágyna Magyarországnak az a fele, amelyiket sérelem ért, amely aggódik, hogy többet ne masírozhassanak fasiszta csizmák Budapesten - jelezte.
Mint mondta, Sólyom Lászlónak fontosabb a saját moralitása, mint a demokratikus nemzeti közösség egyben tartása és védelme. Ez nagy kár - jegyezte meg.

Kitért arra: szabad, polgári, Magyarországot szeretnének, amelynek ma a szocialisták az őrzői.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP-ben most nincs helye az egymás közti vitáknak, támogatni kell a kormányt és az elnökséget, részt kell venni a közös munkában, hinni kell a közös ügyben, és meg kell küzdeni az ellenfelekkel.

Mint mondta, a húsz éves születésnapon azt kívánja, ne adják fel azt a hitüket, hogy a világ és Magyarország dolgaiban a jó oldalon állnak és a húsz éves köztársaságért érdemes megküzdeni.

Nem szabad hagyni szétszedni, csak azért mert a derűsebb napokra, borúsabbak jönnek. Csak a baloldal képes modern, erős, polgári világot teremteni - közölte.

Véleménye szerint a magyar baloldalnak el kell hinnie, hogy az igazság nem azon múlik, hogy ma vagy holnap kinek van többsége. Majd utat talál a többség szívéhez - fogalmazott a volt kormányfő.

Úgy látja, van helye az elemzésnek és az önkritikának, de most leginkább meg kell tanulniuk büszkének lenni arra, amit az ország elvégzett az elmúlt 7-8 évben. Példaként említette, hogy utak épültek, bevezették a rászorulóknak az ingyenes étkeztetést az általános iskolákban, iskolák, egyetemek épültek, kórházakat újítanak fel és egy nyugdíjasnak 30 százalékkal több jut a kosarába, mint 2001-ben.

Ha a magyar baloldal erre nem tud büszke lenni és nem tudja elmondani, akkor ki? - tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint nem bűn, legfeljebb hiba, hogy volt olyan év, amikor többet építettek, tettek, mint amennyit bírtak.

Hozzátette: nem azoknak kell szégyellniük magukat, akiknek a válság miatt el kellett venniük a 13 havi nyugdíjat, hanem azoknak, akik oda sem adták.

Nem magyarázkodni kell, hanem öntudatosan és bátran vissza kell utasítani azt az alávaló szöveget, hogy az ország olyan feladtok előtt áll, mintha az elmúlt években háború lett volna - jelentette ki a volt pártelnök.

Leszögezte: aki ezt mondja, az hazudik. Az politikai és emberi értelemben is gazember - hangsúlyozta, mert véleménye szerint az ország az elmúlt hét évben dolgozott és gyarapodott.

Gyurcsány Ferenc szerint ezeket a szocialistáknak kell elmondaniuk az országnak, mert nem teszi meg helyettük senki.

Vitányi Iván, a választmány egykori elnöke azt tanácsolta a szocialistáknak, hogy "ne legyenek langyosak", vállalják és tegyék, amit kell.

Simon Gábor választmányi elnök a jubileumi ülésen beszélt a régóta beteg Horn Gyuláról is, aki az MSZP első miniszterelnöke volt.

Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök levelet írt a választmánynak, amelyben azt közölte, hogy ha kérik, részt vesz az őszinte elemző értékelő folyamatban, ami még a párt előtt áll.

Olvasóink írták

154 hozzászólás
 • 154. simonadri 2009. november 04. 17:40
  „címben: demokraták után vessző. a leadben mentsvárai - után vessző.
  maga a cikk is tele van szeméttel, de azt már nem kommentálom.”
 • 153. KovácsPistike 2009. október 31. 13:22
  „Az "orbánfóbiával" küszködő betegekkel szerintem csak jót tenne egy külön miniszterelnök, mondjuk "Ferenc testvérünk". :-)

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota
  Demokraták és szakmai tudás nélkül nincsenek demokratikus intézmények.
  Vallás + erkölcs = jogrend és társadalmi közérzet alapja.
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  Korrupció elleni harcot csak az hirdessen, aki nem korrupt!

  40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar egy pihenőhely lehet 6 milláért! :-)”
 • 152. Zejko 2009. október 31. 12:11
  „Egy valamit igenis koszonhetunk Gyurcsanynak a boszme szo pontos ertelmezeset igy mindenki tudja ,hogy mit is jelent a boszme :) Megcsinaltad Feri ,bekerultel a tortenelembe es az ertelmezo keziszotarba.
  Ez az Feri ,megcsinaltad :D:D:D”
 • 151. 9-es 2009. október 31. 11:58
  „Büdös életben nem fogják más helyre nyomni az x-et.
  Még mindig félnek,a mai napig működnek a régi reflexek.”
 • 150. mackósajt 2009. október 31. 11:15
  „Tisztelet a kivételnek!(nyugdíjasok)”
 • 149. mackósajt 2009. október 31. 11:12
  „Gyurcsány! Jobb lett volna, ha kussba maradsz! Itt egy valaki van és lesz megfélemlítve! Gyurcsány meg a mocskos bandája! Félhettek is a vagyon elkobzástól a kár enyhítésére amit okoztatok nekünk!
  Most a sok buzgómócsing nyugdíjas megint bedől a hazug dumádnak!Reméljük nem!
  Jó lenne felébredni emberek!
  A nyugdíjasok, ha már a Kádár-rendszerbe felélték a Mi jövőnket is, most legyenek olyan kedvesek és ne menjenek el szavazni, vagy most már bökjék azt a q-va X-et jó helyre!Köszönjük!”
 • 148. lidocain 2009. október 31. 11:01
  „de MIÉRT és MIBEN szélsőséges a jobbik?? erre soha nem kapunk választ,mint arra sem mitől ujfasiszta meg náci.
  csak a szarbobálás megy. mi meg ezerrel zuhanunk a szakadékba.

  elvtársak elég volt!!!!!!!!!!”
 • 147. atipusos 2009. október 31. 11:01
  „Ez a túlmozgásos, idióta barom megint táncolni fog? Igen, igen. Remélem lesz aki mindhalálig megtáncoltatja.”
 • 146. nem,nem,soha 2009. október 31. 10:53
  „ráadásul a seggnyaló DM szép terjdelmes cikket szánt neki, nehogy Botka Laci a farkukra lépjen.

  egyébiránt, kötelező olvasmány: Ragadozók - Bayer Zsolt, magyar hirlap

  "...Gyurcsány, a ragadozó nem érti, és nem is fogja megérteni soha. Miképpen mamelukjai, nyomorultjai és szerencsétlenjei sem fogják megérteni soha. Az egyik legbutább talpnyalója, bizonyos Gréczy Zsolt, a Népszavában arról értekezett a minap, hogy a szélsőségeseket a Fidesz és Orbán hizlalta fel és tette naggyá. Nem értik, hogy szélsőségeseket mindig csak a regnáló hatalom tud felhizlalni és naggyá tenni. Nem értik, hogy szellemi-lelki elődeik, a jakobinusok nem a gironde, hanem az ancien régime melléktermékei voltak. Nem értik, hogy puszta létük, s minden nap, amit még hatalomban töltenek, súlyos merénylet a köztársaság ellen. Ezt sem értik, miképpen Sólyom ünnepi beszédét sem értették a hazugságról. Csak gyalázzák, mert nincsenek fogalmaik róla. Hatalomtechnikai fogal­maik vannak, és meg tudnak gazdagodni. És az anyjukat is eladnák pénzért, hatalomért. Ragadozók. És most sarokba vannak szorítva. És ilyenkor a legveszélyesebbek "”
 • 145. samsung10 2009. október 31. 10:51
  „Szánalmas”
 • 144. nem,nem,soha 2009. október 31. 10:44
  „a komcsiknak nem tetszik a 10%, szeretnének 2%-ot tavaszra.

  elővenni az avas szalonnát, hááááát....”
 • 143. tarkan 2009. október 31. 10:17
  „Vannak itt tehetséges emberek::))))Lidocain,nagy lépést tettél a hallhatatlanság felé::))))Jó volt,csak sajna igazad is van:::))))”
 • 142. demeterkornel 2009. október 31. 08:53
  „Lidocain! :D Ez nagy volt!”
 • 141. lidocain 2009. október 31. 08:50
  „A közönséges avagy pannon böszme ( bösmus pannonicus )

  Mint a többi böszme, főemlősnek látszó faj, ellenben gerinctelen és hidegvérű. Kárpát-medencei fajtája keleti eredetű, főleg az Oroszország területén honos böszmétől ( bösmus sovieticus ) származik, de a populációban bolgár és román vérvonalak is fellelhetők. Régebben a böszmológia tévesen a ragadozók közé sorolta, valójában élősködő. Pontos étrendjét homály fedi, annyi bizonyos, hogy nem szereti a tojást, a paradicsomot és a narancsot.
  A pannon böszme nagyon gyors mozgású. Az egyes példányokat rövid idő elteltével egymástól távoli helyszíneken figyelhetjük meg, sőt az is előfordult, hogy egy példány egyszerre volt a kubai tengerparton, a budapesti kormányülésen és közben még interjút is adott.
  A böszme társas lény, főleg pártban illetve titkosszolgálatban szocializálódik ( mint a böszmológusok nemrégiben kimutatták, a kettő között lényegés különbség nincs ). Pártjának lehetnek leágazásai, mint a szakszervezetek, nyugdíjas klubok, bár ezekből manapság visszaszorulóban van. A család mint olyan nem ismeretlen a böszmék előtt, azzal a kiegészítéssel, hogy a domináns hímek az öregeskedő, öregecskedő párjaikat rendszeresen fiatalabbra cserélik.
  A böszme kimagasló és egyedülálló tulajdonsága, hogy a többdimenziós virtuális előnytérben igen jó hatásfokkal találja meg az optimális nyelvi fordulatot, amit aztán változó színészi és nyelvi képességekkel ad elő. Ezzel a szimpatizánsaiból álló hallgatóságát nagy biztonsággal elkápráztatja, a stratégia hátránya azonban, hogy amit mond, az nem feltétlenül igaz. Régebben a böszmológusok azt hitték, hogy a böszme mindig hazudik, az újabb kutatások eredményei inkább arra engednek következtetni, hogy a böszme mondanivalójában az igazságnak nincs szerepe. Egyéb vonatkozásban az intelligenciája nem túl magas, de ezzel a képességével bámulatosan expenzív stratégiát tud kialakítani. Persze a legtöbb példány képességei az optimalizálásban sem túl jók, ezek orbánoznak.
  Bár kihalás nem fenyegeti, sőt a populáció fejlődik, a pannon böszmét a törvény védi. Szabadon élő példányainak ingerlését és etetését ( tojás, paradicsom stb. ) a böszmőrség ötvenezer forintos pénzbírsággal, vagy helyszíni félholtra veréssel bünteti.”
 • 140. eva45 2009. október 31. 08:41
  „140. Már csak zászló kellene a kezedbe. A vers végére elfogytak a gondolataid mint a költségvetés.”
 • 139. franzvon 2009. október 31. 08:21
  „"Ez a harc lesz a végső..."”
 • 138. flexsnake 2009. október 31. 08:16
  „Köszönjük néked,
  Gyurcsány elvtárs,
  tiéd a hálánk ,
  hisz ma lángja ég.
  Reád ha nézünk,
  büszke az arcunk.
  Virágot hintünk
  amerre mész.

  Fogadjuk néked,
  Gyurcsány elvtárs.
  Utadra lépünk,
  te vezess tovább!
  Tavaszra nyíló,
  gyermeki nóták....

  :))))))))”
 • 137. tarkan 2009. október 31. 07:55
  „Ez egy """őszinte ember""""minden szava aranyat ér,abba kellene mártogatni:::)))))Hát ha még ezt is meglehet csinálni ma Magyarhonban akkor akár Rákosit,és Sztálint isvalamilyen klonozott formában vissza a népnek::!!!!!Nagyon érdekelne hogy mennyi mai az országban élő honfitársunk szemében van még hitele Fletónak,nem fél ez az ember semmitől?????Mélységesen felháborit ez a hatalmas cinizmus,de egyvalamiben igaza van emberek:-ÉBRESZTŐŐŐŐ!!!!!!”
 • 136. TUTI 2009. október 31. 07:52
  „Mignon! Te aludni nem szoksz, csak virrasztasz furcsányér!??
  ezt vallás helyett vagy mellett csinalod?”
 • 135. Zeppelin 2009. október 31. 07:40
  „Fel vörösök proletárok!”
154 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21 éves férfi holttestét találták meg a Bükkben

Lakossági bejelentés alapján találtak rá egy 21 éves férfi holttestére pénteken a Bükkben Fehérkőlápánál. Tovább olvasom