Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Háromszor biztonságosabbak az autópályák

Bővülő gyorsforgalmi úthálózat mellett is csökkent a balesetek száma az autópályákon tavaly - derült ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felméréséből.
Ez alapján az utak közül az autópályák a legbiztonságosabb utak Magyarországon, az ÁAK szerint háromszor kisebb a kockázata, hogy ezeken történik baleset, mint más utakon. Az autópályákon ugyanakkor a bekövetkező balesetek általában súlyosabbak, mivel nagyobb a forgalom átlagsebessége.

Az ÁAK Zrt. közleménye szerint 2008-ban összesen körülbelül 80 km-rel nőtt a társaság kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat hossza. Az autók is a korábbiakhoz képest 9%-kal több utat tesznek meg rajtuk. A sérüléssel járó balesetek száma 1 százalékkal, a halálos balesetek száma 8 százalékkal, 37-ről 34-re csökkent 2007-hez képest. A csak anyagi kárral járó eseményeket is beleszámítva, összesen 16 százalékkal lett kevesebb baleset egy év alatt az autópályákon.

A balesetek okaiban az elmúlt években nem történt változás: első helyen áll a figyelmetlen vezetés 24 százalékkal, a második 20 százalékkal a követési távolság be nem tartása.

Az ÁAK Zrt. a balesetek megelőzésére és súlyosságuk csökkentésére idén is folytatja a korábban elindított közlekedésbiztonsági programját. Ennek egyik eleme az úgynevezett "megbocsátó környezet" kialakítása, mint az oszlopok, táblák és más szilárd akadályok szalagkorlátos védése, energiaelnyelő berendezések telepítése.

A legtöbb halálos baleset utoléréses, vagyis akkor történik, mikor egy autó hátulról rohan a másikba. Ezek megelőzésére a követési távolság betartására figyelmeztető jelzéseket telepít az ÁAK, idén például egy elektronikus rendszert az M0 autóút déli szektorában. Igyekeznek a tereléssel, torlódással járó pályamunkákat is akkorra időzíteni, mikor kisebb a forgalom. Ezen felül helyet biztosítanak a rendőrség biztonsági övvel kapcsolatos kampányaihoz, és a leállósávon történő balesetek megelőzésével kapcsolatos figyelemfelhívó akciókhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződtek az írásbeli érettségik

Kedd délután kettőtől mind a 482 vizsgaanyag megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján. Tovább olvasom