Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Harrach: gazdasági, politikai és ideológiai okai vannak a Magyarország elleni támadásoknak

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: Magyarországot "hisztérikus hangú, durva támadások érik", ezek a vádak azonban alaptalanok, és "a vádlók tájékozatlanok".
Gazdasági, politikai és ideológiai okokban jelölte meg a Magyarországot ért külföldi támadások okát Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: Magyarországot "hisztérikus hangú, durva támadások érik", ezek a vádak azonban alaptalanok, és "a vádlók tájékozatlanok".

Hangsúlyozta: Magyarország demokratikus ország, minden polgárának védelmet ad, ugyanakkor a maga útját járja, és azt meg is védi.

A frakcióvezető szerint a gazdasági okok mögött a nemzeti vagyon egy részének a visszaszerzése, és a hazai cégek esélyegyenlőségének biztosítása áll, "ez ingerli" a külföldi cégeket, és azok kormányait is. A politikai okokat a kereszténydemokrata politikus abban látta, hogy a hazai ellenzék nehezen dolgozza fel a vereségét, és ezt európai "elvbarátaik" által támogatott támadásokban "éli ki".

Az ideológiai okot nevezte ugyanakkor Harrach Péter a legsúlyosabbnak, szavai szerint az európai társadalom válságát egy dekadens világnézet, a szélsőséges liberalizmus okozta. "Ők megmondják, hogy mi a pálya, hogyan kell Európában a társadalmat formálni" - mondta, hozzátéve: Magyarország azonban egy másik úton jár.

A konkrét vádak közül idézte azokat, amelyek szerint antidemokratikus lenne a kormányzat, és demokráciaellenesség jellemző. Mint mondta, azokat vádolják demokráciaellenességgel, akik a rendszerváltás hajnalán az antidemokratikus viszonyokat demokratikussá igyekeztek formálni. A kormányt azok támadják, akik utódai annak a rendszernek, amelynek lebontásán dolgozott. Kitért arra a vádra is, amely az Alkotmánybíróság (Ab) jogainak korlátozására vonatkozik, és hangsúlyozta: a törvényalkotás nem lehet az Ab feladata, ebben nincs helye, csak a kontrollban.

A rasszizmusról és antiszemitizmusról szóló felvetésekre Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki a parlamentben rögzítette: cigányüldözés nincs, az ugyanis egy teljes etnikai közösséget minősítene. Ezzel szemben vannak cigány származású bűnelkövetők, de ez - mondta - egy másik kérdés.

Utalt az Élet menetével párhuzamosan tervezett motoros felvonulás betiltására is, majd - az alkotmányt idézve - cáfolta azokat a felvetéseket is, hogy üldöznék Magyarországon a hajléktalanokat.

Harrach Péter kérdésre válaszolva azt mondta: a reagálásokra a diplomácia és a média útján nyílhat lehetőség. Utóbbi- tette hozzá - sokszor nehezen járható, hiszen azok a médiumok, amelyek különböző okok miatt nem jó szemmel nézik a magyar utat, nem fogadják be a magyar kormány ellenérveit.

Lehetőségként említette, hogy a testvérvárosok polgármesterein keresztül üzenetet juttassanak el.

Pálffy István frakciószóvivő hozzátette: kétféle konfliktus jelenik meg Magyarország és az unió viszonyában, az egyik általában a konvergenciaprogram beadásával függ össze, a másik pedig a magyar kormány szuverén és önálló intézkedéseivel kapcsolatban jelentkezik. A támadásokat részletezve többek között kitért a médiatörvénnyel összefüggő konfliktusokra, az alaptörvényre, illetve annak mostani módosítására, és végtörlesztésre.

Olvasóink írták

 • 2. _csutak_ 2013. április 18. 19:46
  „Harrach úr, ha kérhetem ne önmagából ítélje meg az egész világot.
  Mi a többség, világlátott, nyelveket beszélő emberek vagyunk akik tökéletesen meg tudják ítélni a helyzetet.
  Az ilyen mellébeszélős szövegét kérem hagyja meg a pártjának a rendezvényeire!”
 • 1. tucat 2013. április 18. 17:13
  „Elég, ha a címet és az alcímet elolvasom, a cikk tartalmával kapcsolatban, miként hazám "vádlói", tájékozatlan maradok. De nem maradok, mert betéve tudom már a demagóg arroganciával megfogalmazott, furmányos, hárító-hatalomvédő szövegeiket, s a cikk szövegéből Kövéren kidudorodó nevek is arra intenek: ne kíváncsiskodjak, ne rontsam el e szép, tavaszi délután hangulatát ezzel is.
  Drága urak! Szó sincs tájékozatlanságról! De nem csak a részemről, hanem az ordas, támadó világ részéről sem, s ezt önök is éppoly jól tudják, mint ők, vagy én. Ma ott tartunk, hogy nem önök, hanem épp ezek az ordasok próbálják megvédeni a még megmaradt szabadságomat és az Unióban eredetileg garantált, és a kis hazám által is nemrég még boldogan ratifikált jogaimat.
  Erről, az önök korlátlan és háborítatlan hatalmáról szól a történet, Harrach és Pálffy tiszteletes urak, nem másról, bár sajnos láthatóan még sok, túl sok honfitársam szájába jut az önök által gondosan és aljasul előrágott malasztfalatokból. De ha nincs nagyon ellenükre, én továbbra is magam rágnám és emészteném az önök jóvoltából egészségesen soványodó étkemet. Azt még szabad, ha nem csámcsogok túl hangosan, ugye? :@ (Nem monogram, hanem haragjel.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mabisz: összehasonlíthatóbbá válnak a lakásbiztosítások

Összehasonlíthatóbbá válnak a biztosítók lakásbiztosítási termékei a Magyar Biztosítók Szövetsége… Tovább olvasom