Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Hat év börtön három ember halálát okozó ittas vezetésért

Hat év letöltendő börtönbüntetést kapott egy 38 éves domonyi férfi három ember halálát okozó ittas vezetés bűntette miatt csütörtökön a Budakörnyéki Bíróságon; az ítélet nem jogerős.
Az ittas férfi jogosítvány és forgalmi nélkül okozott idén februárban balesetet a Pest megyei Bagon: autójával a megengedettnél lényegesen gyorsabban hajtva egy kanyarban lesodródott a havas, jeges útról. A nem megfelelő műszaki állapotú gépkocsi előbb egy villanyoszlopnak sodródott, majd a tetejére borulva két fa közé szorult.

Az összeroncsolódott autót polgárőrök találták meg, ők hívták a helyszínre a tűzoltókat, akik kivágták a sérült gépkocsivezetőt. A többieken a mentők már nem tudtak segíteni. A balesetet így csak az ittas sofőr élte túl, három utasa - köztük 18 éves fia - a helyszínen meghalt.

A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy J. Imre nyolc éve már kapott ittas vezetésért 7 hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint azt, hogy a februári baleset idején a súlyos mértékhez közelítő alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a férfi őszinte vallomását, megbánását, valamint, hogy a balesetben elhunytak maguk is hozzájárultak a szerencsétlenség kimeneteléhez azzal, hogy nem kötötték be magukat. A bíróság szakértőkre hivatkozva ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a biztonsági öv használatával a három elhunyt közül ketten "reális eséllyel" túlélhették volna a balesetet.

A szakértők szerint a balesetben az autógumik állapota is szerepet játszott; ha nem kopott, nem különböző típusú, mintázatú és eltérő évszakokra gyártott abroncs lett volna a felniken, akkor megfelelő sebesség esetén az autóval be lehetett volna venni a kanyart.

Ugyancsak szakértők bevonásával állapították meg azt, hogy a kocsit J. Imre vezette; a férfi ugyanis nem emlékezett erre, ám nem is zárta ki, hogy ő ült a volán mögött.

A vallomásokból kiderült az is, hogy a négy férfi a baleset előtt kocsmáról kocsmára járt, és délelőtt óta lényegében folyamatosan ittasak voltak.

A bíróság a viszonylag enyhe büntetés kiszabásakor tekintettel volt arra is, hogy a férfinek négy kiskorú gyereke van, akiket el kellene tartania. (Ezért a bűntettért akár tíz év is adható.)

A tárgyalásra bilincsben érkező férfi elismerte bűnösségét és a felelősségét is, ám védőjével együtt fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős. A vádlott tíz hónapja tartó előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta.

A tárgyaláson a férfi hozzátartozói elmondták, azért kérik ők is a férfi szabadlábra helyezését, mert rossz körülmények között élnek, és még a tüzelőt sem tudják beszerezni.

A férfit a hat év börtönbüntetésen túl a bíróság kötelezte 860 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére, négy évre eltiltotta a közügyektől és hat évre a gépkocsivezetéstől. Utóbbit a bírósági gyakorlat szerint a szabadulás idejétől számítják.

A tárgyaláson elhangzott az is: J. Imre éppen a baleset másnapján kapta volna meg újra gépkocsivezetői jogosítványát.

A férfi az utolsó szó jogán megbánást tanúsított, és ahogy fogalmazott, ha tehetné, "visszacsinálná" ami történt. Mint mondta, fia halála örökre megváltoztatta az életét, miként az is, hogy a büntetés idejére elveszíti négy másik gyermekét is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Beluzsárné Belicza Andrea február 13-án a tragédia után az MTI-nek egyebek mellett azt mondta: a baleset Bag belterületén, az M3-as autópálya felüljárója alatt történt, hajnali 2 óra körül. Az úton megcsúszó, majd felboruló - korábban a forgalomból már kivont - személyautót egy 38 éves domonyi férfi vezette; a balesetben egy 18, egy 31 és egy 47 éves férfi meghalt.

Olvasóink írták

 • 7. szentmiki 2010. december 17. 11:38
  „hat év osztva HÁROM ember életével egyenlő két év per fő?kinek a sógora?”
 • 6. zero 2010. december 16. 18:07
  „Nem ez az első eset, hogy korcsaink büntetését jelentősen lecsökkentik arra hivatkozva, hogy szegíneknek sok-sok kispurgyéról kell gondoskodniuk. (Hasonlóan tenyérbemászó ítélet a miskolci "Halál a magyarokra", ill. a putnoki cigók esetében is.) Holott épp ellenkezőleg kellene eljárni: nem csupán a maga, hanem a gyerekei jövőjét, iskoláztatását, nevelését stb. is veszélyezteti a (ráadásul visszaeső) korcs, emiatt (meg az elrettentés miatt) is kellene a szigorúbb büntetés. Igen, ez a ,,magyar" jogszolgáltatás és annak kettős, a cigányoknak minden esetben kedvező mércéje.”
 • 5. feconeo 2010. december 16. 17:44
  „A hat évet megtolnám 15 évvel.”
 • 4. LukSzusz 2010. december 16. 17:33
  „Bucitól meg elnézést kérnek az áldozatok.”
 • 3. dodó 2010. december 16. 16:52
  „Hat év? Szinte hihetetlen! "(Ezért a bűntettért akár tíz év is adható.)"

  Csak azsé´ mer´ cigán vagyok?”
 • 2. Hannababa 2010. december 16. 15:29
  „kérdem én,ittas vezetésért,meg halált okozo balesetért csak ennyi büntetés jár???????ugyan már nevetséges,gyerek?hol és miből tartja el ha folyton kocsmázik?miért nem vonták be a jogsit?milyen biró volt ez,hmm”
 • 1. KolompárRómeó 2010. december 16. 13:56
  „Megkönnyeztem ezt a szerencsétlen áldozatot. Szerencsére van rá esély, hogy 6 év múlva fing részegen majd engem, meg a családomat rántja a halálba. Mert hogy megjavulni nem fog, az tuti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek délutántól kiadós havazás!

Csütörtökön változóan, az ország dunántúli tájain gyakran erősen felhős lesz az ég, e tájakon… Tovább olvasom