Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Hatházi Andrásé az idei Gábor Miklós-díj

Hatházi Andrásnak ítélték idén a Gábor Miklós-díjat a Szeget szeggel című Shakespeare-darabból készült Mértéket mértékkel című kolozsvári előadásban nyújtott kettős alakításáért - közölte az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a díjátadó napján.
Koltai Tamás tájékoztatása szerint Hatházi András a Matthias Langhoff rendezte előadásban a Herceg és Pompeius szerepének megformálásáért veheti át a Gábor Miklós-díjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerda esti előadása után.

A Gábor Miklós-díjjal, amelyet Vass Éva, a művész özvegye alapított, a megelőző év legjobb magyar nyelvű Shakespeare-alakítását jutalmazza a kuratórium, amelynek Koltai Tamás mellett tagja Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György. A díjat, amellyel 200 ezer forint és Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettje (egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével Hamlet szerepében) jár, minden évben április 7-éhez, Gábor Miklós születésnapjához közel adják át.

A Gábor Miklós-díjat eddig olyan színészek nyerték el, mint Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Pogány Judit, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán és Szegezdi Róbert.

Az idei díjazott, Hatházi András 1967. március 2-án született Brassóban. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián végezte. Műhelymunkákat folytatott Regős Pál (1992), Simon McBurney és Ian McKellen (London, 1994), Florin Fieroiu (2004), David Zinder (2005), Andrei Serban (2006, 2007) vezetésével. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense. Színészmesterséget és színpadi improvizációt tanít.

Több mint száz színházi és filmszerepet játszott, színházi, bábszínházi és filmrendezések fűződnek a nevéhez. Írt színdarabokat, adaptációkat, filmforgatókönyveket. Megjelentek versei, rövidprózái, tanulmányai, könyvei és fordításai. Több irodalmi és színészi díjat kapott. Csehov Ványa bácsijának címszerepéért 2008-ban megkapta a legjobb színészi alakításért járó romániai UNITER díjat. (Az előadás Budapesten is vendégszerepelt a Nemzeti Színházban.) Munkásságáért idén Jászai Mari-díjban részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját autója ütött el egy nőt

Saját autójának kerekei alá került egy nő Erdőkertesen, miután a lejtőn megállított kocsi hirtelen… Tovább olvasom