Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Hatszáz forintra emelkedhet a közkedvelt cigaretták ára

A kormány előtt fekvő, 2010. január 1-jével újabb 10 százalékos közteher-növelési javaslat alaposan átrendezheti a piacot.
Egyelőre nincs döntés a jövő évi adóemelésről, de úgy tudni, hogy bár 2010 januárjában nem változna a cigaretta július elseje után érvényes 28,3 százalékos (fogyasztói árra vetített) adószintje, ám az ezer szálanként számolt tételes adó a még életbe sem lépett 8450-ről 9350 forintra nőne, míg a minimumadó a nyári 16 000 forintról 17 330-ra emelkedne.

A kormány előtt fekvő, 2010. január 1-jével újabb 10 százalékos közteher-növelési javaslat alaposan átrendezheti a piacot. A tapasztalatok szerint az ilyen döntések elősegítik a fogyasztók leszokását a termékről, de az olcsó kategória, illetve a fekete - és szürke piacok felé terelik a vásárlókat. A mostani jövedékiadó- és áfa-emelkedés a közkedvelt kategória esetében (ára jelenleg még 555 forint) körülbelül 39 forint kiskereskedelmi árnövekményt eredményez, vagyis az úgynevezett MPPC (közkedvelt kategória) árszintje megközelítheti a 600 forintos határt - kérdés persze, hogy a gyártók mennyit vállalnak át ebből a 39 forintból.

Ha januárban is emelkedik a jövedéki adó, akkor minimum ugyanekkora mértékben emelkedik a cigaretta kiskereskedelmi ára - jó esetben. Ugyanis a gyártók tájékoztatása szerint már most instabil a piac. A csökkenő vásárlóerő és a jövedéki adó várható emelkedése miatt a fogyasztók egyre inkább áttérnek az olcsóbb kategóriára és ha az úgynevezett levándorlás (a drágábból olcsóbb kategória felé áramlás) nem áll meg, az MPPC átlagára lefelé módosul. Csakhogy a magyar vállalás az uniós jövedéki adószinthez az 555 forintos közkedvelt kategóriához igazodott.
hirdetés

Ennél az árkategóriánál állapították meg az ezer szálankénti 64 eurót. Ha az MPPC ára csökken, a piac szereplőinek növelniük kell az MPPC árát ahhoz, hogy növekedjék rajta az adóteher is. (Azért bonyolult a szisztéma, mert az unióban a cigarettán az állandóan változó kiskereskedelmi árhoz is igazítanak jövedéki adót a tételes állandó ezer szálas szint mellett. Vagyis minél alacsonyabb egy termék kiskereskedelmi ára, a százalékos jövedéki adószint miatt annál kisebb rajta a közteher, míg ugyanez az elv érvényes visszafelé is.) Ha a közkedvelt kategória szuperolcsóvá válik, akkor azt a kategóriát kell újraárazni a 64 eurós vállalt közteherhez.

Ez viszont azt vetíti előre, hogy a most várható kétszer 39 forintos kiskereskedelmi árnövekedésnél jóval nagyobb változásra is sor kerülhet a magyar piacon. Ráadásul jelenleg az is kérdéses, hogy Magyarország tartja-e még a 64 eurós szintet, ugyanis ennek megállapításakor az euró árfolyama a mostani 280-nal szemben 242 forint volt. A piaci folyamatok jelen pillanatban arra engednek következtetni, hogy a gyártók újra egy lefelé ható árspirált alkalmaznának, ami annak idején alaposan megtépázta a költségvetési bevételeket. Akkoriban azonban Magyarország még a derogációs időszakát töltötte, vagyis büntetlenül lehetett "játszani" az egyes kategóriák árával. A Napi úgy értesült, hogy a hazai gyártók még egyszer nem mennének bele a 2006-os árspirálba, és a piaci folyamatok, illetve a piac gyengélkedése nem teszi lehetővé más nemzetközi gyártók hasonló elképzeléseinek megvalósulását sem.

Olvasóink írták

 • 9. nyomdasz63 2009. június 17. 14:29
  „Basszus ! Már megint a Mars téri csarnok előtti "árusok" járnak jól !”
 • 8. Zs 2009. június 17. 14:28
  „IVY
  Jelentős részt írtam... - ha jól összeszámolom, akkor 2 haverom-barátom van, aki rendszeres dohányos. Egyiküknek van csikktartója (figyelsz bélás!!). Londonban vette (vagy 15 éve) - talán itthon nincs rá kereslet???
  Azért remélem ennyire nem vagy kirekesztő, mert nem szívunk együtt... :)))”
 • 7. Zs 2009. június 17. 14:19
  „No, ennyit a közösségi kultúráról.
  Miért "lehet" a csikket eldobni és az üdítős dobozt nem???? Miért lehet a kocsiból kipöckölni "okosan" a parázsló csikket és miért nem a PET palackot??? stb.
  Ne térjünk ennyire el a témától pl. autósok büntije felé... (ami alapvetően kétségtelenül veszélyesebb tevékenység, mint elszívni egy szálat)”
 • 6. IVY 2009. június 17. 14:10
  „Húúúúú bameg, Zs.!
  Akkor mi már nem haverkodunk, ugyanis én is bagózom.:)”
 • 5. bélás 2009. június 17. 13:57
  „Ti ketten nagyon okosak vagytok. Én dohányzom, és ha van kisvárosunkban jártamban-keltemben kuka, akkor oda dobom, de azért nem fogom zsebre vágni v megenni, mert a városvezetés csak a Széchenyi-teret ismeri.
  Én inkább az autósokat büntetném jobban, akik nem ismerik fel a zebrát v a jobbkézt. Ők életekkel játszanak, míg a bagósok a sajátjukkal.”
 • 4. Marcsikaa 2009. június 17. 13:15
  „Egy 70 éves bácsi jár hozzám cigarettát vásárolni, egyszerű falusi ember, aki végig dolgozta keményen az életét. 56 éve dohányzik, elsirta magát a cigaretta árán /sima symphonia 19 szál 500 ft./, hogy más már nem maradt /felesége meghalt/ csak a cigaretta és nem tudja a nyugdijából megvenni. Miért most akarják leszoktatni ?”
 • 3. Zs 2009. június 17. 12:33
  „Én először 1600-ra tettem volna, de legyen 3000... :)
  A csikkeldobálókkal feletetném - a bagósok jelentős része egyszerűen tuskó!!!!”
 • 2. 620829 2009. június 17. 12:07
  „KEVÉS...ÉN 3000-RE EMELNÉM! és bevezetnék csikkeldobálóknak külön adót...100000ft csikkenként.....ha valakik ennyire agyilag zoknik, akkor hátha ebből tanulnak!........tudom, hogy naív vagyok......még abból sem tanulnának...de vajon otthon is teliszemetelik a lakást???????????”
 • 1. sziszka1 2009. június 17. 11:29
  „nagyon helyes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnökváltás a Fidelitas élén

Nem indul újra a Fidelitas elnöki posztjáért Szijjártó Péter a szervezet szombati tisztújító… Tovább olvasom