Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Hazatértek a traktorok

Céljukat ugyan nem érték el, de kedd kora délutánra valamennyi agrárdemonstráló hazatért a megyében. Néhányuk nyolc napig volt úton, s hosszú menetelés után érkezett vissza otthonába.
Mint a Kisalföld is tudósította, több száz erőgéppel több mint ezer gazda tüntetett Kópházánál. Kedd reggel ötvenegy gép indult vissza, a többiek már korábban hazatértek, és délelőtt tíz órakor az utolsó csoport is elhagyta a helyszínt. A rendőrségnek egyszer sem kellett törvénytelenség miatt beavatkoznia.

Farkas Gábor, Sopron rendőrkapitánya érdeklődésünkre elmondta, a hétfő éjszaka is csendesen telt. Miközben a reggelig maradók a község művelődési házában éjszakáztak, a falu határában hagyott traktorokat, erőgépeket a rendőrség felügyelte.

A demonstrálók többsége tehát az éjszakát Kópházán töltötte. A délutáni nagygyűlésük után együtt maradtak és Kópháza polgármester asszonyának, Pilsits Máriának köszönhetően a helyi művelődési otthonban tölthették el az időt. „Köszönet érte és nagy hálával tartozunk a megértésért" – mondták, akik széken ülve, szunyókálva, de mégiscsak melegben vészelték át az éjszakát. A csípős hajnalt nehezen tudták volna elviselni a szabadban. Pilsits Mária arról számolt be a Kisalföldnek, hogy a tiltakozó gazdák demonstrációja sem fennakadást, sem más problémát nem okozott a községnek.

A gazdáknak volt mit megbeszélniük a várakozás óráiban, noha jobbára azt ismételgették, amit úgyis tudtak. Emberi sorsok, kisebb-nagyobb tragédiák váltak ismertté.

A mezőgazdasági erőgépes sokadalom a reggeli órákban kerekedett fel és indult el a 85-ös főúton, hazafelé. A Fertő tó környékiek, a Fertőszentmiklós táján lakók időközben leváltak a csapattól, folyamatosan fogyott a demonstrálók sora. A hazaúton ugyanaz a fegyelmezettség jellemezte a menetet, mint végig az akció során.

A múlt hét keddjén az agrártüntetők az előző napi győri mozgó demonstrációjuk után még úgy nyilatkoztak, a rendőrök elűzték őket a megyeszékhelyről. Tegnapra némileg módosult a véleményük: akkor a közlekedés rendjét betartva demonstráltak ugyan, de el kell fogadniuk, hogy mégsem volt szerencsés a figyelemfelhívásnak ez a formája. Most úgy értékelték a demonstrálók, hogy a rendőrök, akik végig a közelükben voltak, teljességgel együttműködtek velük, s támogatóan segítették útjukat.

A tüntető traktoroscsapat kevéssel egy óra után ért Győrbe, aztán Bőnyre, Mezőörsre vagy éppen Ravazd felé mentek tovább. Bő kétszáz kilométert tettek meg traktoron, s átvirrasztott éjszaka után értek haza – abban bízva, hogy nem értelmetlenül, mondta több szószólójuk is, s lesz haszna megmozdulásuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzik az internetes fórumok szigorítását

Határozottan ellenzi az internetes felhasználói tartalmaknak a jelenleginél… Tovább olvasom