Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Herta Mülleré az irodalmi Nobel-díj

- Herta Müller Nobel-díjával a minőségi irodalom kapott magas elismerést - mondta Kertész Imre azt követően, hogy csütörtökön Stockholmban bejelentették: a romániai születésű német írónő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat.
Konrád György szerint Herta Müller megbecsült, de nem "magasztalt" szerző Németországban. "El vagyok ragadtatva!" - ez volt Kertész Imre, a 2002-ben Nobel-díjat kapott magyar író első reakciója, amikor a Hamburg felé tartó vonaton az MTI-től értesült arról, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat Herta Müller kapja meg.

Kertész Imre elmondta, hogy jól ismeri az írónőt, több közös irodalmi estjük is volt, és szerinte teljes mértékben megérdemli a világ legmagasabb irodalmi kitüntetését. "Herta Müller kemény sorsú ember, megkínzottan érkezett Romániából 1987-ben Berlinbe" - jegyezte meg. Utalt arra, hogy Müller bánáti sváb származású, tehát a kisebbséghez tartozott, aki sanyarú gyermekkoráról és olyan fontos dolgokról ír, amelyek megérintik az embert, különösen azt, aki kemény diktatúrában nőtt fel, és a biztonsági szolgálat figyelmének központjában állt. Konrád György Kossuth-díjas író szerint Herta Müller megbecsült, de nem "magasztalt" szerző Németországban.

A magyar író többször is találkozott a Romániából Németországba áttelepült írónővel, legutóbb 2004 áprilisában, amikor az írónő a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt. "Berlinben ismertem meg" - emlékezett vissza Konrád György, hozzáfűzve, hogy Herta Müller a berlini, mintegy száz fős bánáti sváb írócsoport megbecsült tagja. "Összetartó társaságról van szó, írókról, költőkről, annak ellenére, hogy nagyon sokféle irodalmi tevékenységet végeznek. Talán az a közös bennük, hogy sokat merítenek a régi idők tapasztalataiból" - mondta Konrád György, aki számos németországi irodalmi díj birtokosa.

A magyar író megfogalmazása szerint Herta Müllerre leginkább a "kemény realizmus" jellemző. "Nem híve a kertelésnek" - mondta Konrád György a német írónő "megnyerő őszinteségét" méltatva.

Olvasóink írták

  • 1. Gazficko 2009. október 08. 18:07
    „Gratula a díjhoz. De ez a cikk mért a belföldi hirek között van????????????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motorbaleset, teljes útzár

Egy fiatal nő meghalt, egy férfi pedig megsérült a 35-ös úton, miután motorral felborultak csütörtök… Tovább olvasom