Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Hétfőn döntenek a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről

Jövő hétfőn dönt az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. A választás akkor eredményes, ha a képviselők kétharmada igennel voksol; ez esetben még hétfőn leteheti az esküt az új főbíró - közölte Szili Katalin Házelnök csütörtökön a házbizottsági ülés után.
Sólyom László köztársasági elnök Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét javasolta a posztra, akit az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatott szerdai ülésén. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le.

Szili Katalin szerint hétfőn hat órás szavazás vár a képviselőkre, hisz ekkor kell dönteniük a bankmentő csomaghoz benyújtott módosító indítványokról, valamint a költségvetési törvény fejezetein belüli átcsoportosítást kezdeményező beadványokról is. A plenáris ülés az Interparlamentáris Unió (IPU) közgyűlésével kezdődik, fél 12-kor. Ezt követően Szili Katalin Antall József egykori miniszterelnök halálának 15. évfordulója alkalmából mond megemlékező beszédet.

Kedden a korábban leszavazott interpellációkról szóló bizottsági jelentéseket tárgyalja a parlament. Ezekről az ülésszak utolsó napján, december 15-én döntenek. A házelnök elmondta azt is: a házbizottság csütörtöki ülésén az SZDSZ arra kérte a frakciókat, hogy jövő csütörtökig tegyenek javaslatot az UD Kft-hez köthető adatgyűjtési ügyben kezdeményezett vizsgáló bizottság tagjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: adócsökkentés és kamatcsökkentés kell

A Fidesz szakpolitikusa szerint a gazdasági válság elmélyülésében fontos szerepet játszott a kormány… Tovább olvasom