Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Hétfőn megszűnik az LMP parlamenti frakciója

Függetlenként folytatja parlamenti munkáját az LMP-ből kilépett, a Párbeszéd Magyarországért pártot megalapító 8 országgyűlési képviselő.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) tagjai hivatalosan hétfőn jelentik be Kövér László házelnöknek, hogy kiléptek az LMP parlamenti frakciójából - nyilatkozta Jávor Benedek, a PM egyik alapítója pénteken.

A házszabály alapján döntésük azonnal érvénybe lép, ezért az LMP képviselőcsoportja a jövő hét első napján szűnik meg - tette hozzá az MTI kérdésére.

A Párbeszéd Magyarországért alapítója hangsúlyozta, hogy kilépésüket követően lemondanak az LMP-nek járó állami támogatásról és az LMP pártalapítványáról is.

Az LMP tudomásul veszi a kilépők távozását

Az LMP tudomásul veszi, hogy a nyolc, a pártot elhagyó képviselő kilép a parlamenti csoportból, és ezzel megszüntetik az LMP frakcióját, miután a demokratikus kongresszusi vitában kétszer is jelentősen kisebbségbe kerültek.

Csiba Katalin és Heltai László szóvivők pénteki közleményükben azt írták: az elmúlt napok alapján ez a lépés várható volt, hiszen a "szakadár képviselők" nem tudtak elmozdulni arról a merev álláspontról, hogy mind a nyolcan megőrzik a mandátumukat, és egy átnevezett frakcióban valósítják meg elképzeléseiket.

Az LMP a tárgyalások teljes ideje alatt nyitott és kezdeményező volt az egyeztetések folytatására - rögzítették.

A parlamenti bizottsági helyek elosztásáról 2010-ben egyeztek meg a frakciók, az új helyzetben a változásokat a házelnöknek kell előterjesztenie, és az Országgyűlésnek elfogadnia – mondta Jávor Benedek. Hozzátette: minden képviselőnek joga van a bizottsági tagsághoz. Az ő bizottsági elnöki helyéről, illetve az LMP-nek juttatott alelnöki pozíciók sorsáról szintén a Ház dönt majd.

A politikus pénteken közleményben jelentette be, hogy a Párbeszéd Magyarországért nyolc képviselője - Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László - kilép az LMP parlamenti frakciójából.

A döntés előzménye, hogy az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP január végi újabb kongresszusa megerősítette korábbi döntését. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A platform képviselői akkor hangsúlyozták: szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul, és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza mandátumát.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2013. február 09. 08:49
    „Na most mi lesz a belvárosi okostojások nélkül ?”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 08. 19:50
    „a reggel hat órakor megjelent hír szerint Scfiffer azt mondta : az LMP nemfog elsüllyedni , lehet benne valami
    mert nyaktól fölfelé még kint vannak a s@rból - tudnak beszélni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: rendben halad az iskolák állami átvétele

Szeptembertől újabb változásokra lehet számítani a nemzeti alaptanterv életbe lépésével - mondta az… Tovább olvasom