Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hibázott a Bolyai főiskola bontója?

Az elsődleges megállapítások szerint hibázott az egykori Bolyai főiskola bontását végző cég. Felmerült a gyanúja annak is, hogy az építkezésen a munkásokkal sem volt rendben minden. A IX. kerületben, a volt főiskola épületét szombaton kezdték bontani, de a fal ledőlt és maga alá temetett egy hajléktalan férfit. A munkaügyi és munkavédelmi vizsgálatok tovább folynak.
Az egykori Bolyai katonai főiskola Üllői úti épületét szombaton reggel kezdték bontani, de röviddel később biztonsági okokból abbahagyták a munkát. A leomló, csaknem 60 méter hosszú, 600 négyzetméteres fal az Üllői út felé zuhant. A romok alatt egy holttestet találtak, később derült ki, hogy egy hajléktalan férfi az áldozat.

A helyszíni ellenőrzés, a bontással kapcsolatos dokumentumok eddigi vizsgálata és a tanúvallomások alapján az elsődleges megállapítások szerint a bontást végző cég munkatársai hiányos bontási tervek alapján dolgoztak. Ez nem tartalmazta részletesen az alkalmazandó technológiát, a bontás sorrendjét és a bontáshoz szükséges megfelelő eszközöket. A munkavédelmi felügyelők megállapították, hogy az épületszerkezetek állékonyságát, stabilitását nem biztosították megfelelően a munka megszakításakor - mondta el Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője.

Rendelet írja elő, hogy a munka megszakítását úgy kell végezni, hogy az épület ne dőlhessen össze. Ha megáll a munka, azt nem lehet úgy otthagyni, hogy a bontás alatt álló épület váratlanul összeomoljon. Olyan bontási sorrendet kell kialakítani, hogy a munka megszakításakor a veszélyes részek még stabilan álljanak, de megoldás az is, ha aládúcolják őket. Itt ez nem történt meg - mondta Gedeon András.

A felügyelők megállapították azt is, hogy a bontásnál az előírás szerinti veszélyes zónánál jóval kisebb területet kerítettek le a bontandó épület körül. Gyakorlatilag csak egy-egy léccel zárták le a járdát. A jogszabály szerint vagy megfelelő területet kell lezárni, vagy figyelő személyzetet kell alkalmazni. Az Üllői úti balesetnél a lezárt rész túl kicsi volt és bár figyelőt ugyan alkalmaztak, mégis bejuthatott a területre a férfi, akire azután ráomlott a fal.

A munkavédelmi vizsgálatokat most már a munkaügyi vizsgálatok is kiegészítik, mert felmerült a gyanúja, hogy munkavédelmi jogsértések is történhettek, vagyis előfordulhat, hogy a munkások foglalkoztatása körül voltak gondok - mondta Gedeon András. Általános tapasztalat egyébként, hogy ahol munkaügyi gondok vannak - például feketemunkások - ott a biztonságra is kevésbé figyelnek, illetve fordítva is igaz, hogy ahol szabálytalanul építkeznek, ott gyakran találnak feketemunkásokat az ellenőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztárok a masszázsszalonban

Budán, egy igazi autentikus thai masszázsszalonban lazítottak a megafiúk. Persze a fiúknak ahhoz, hogy a thai hölgyek meg tudják őket masszírozni, le kellett vetkőzniük. Tovább olvasom