Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Hoffmann: a pedagógusok a jövő kovácsai

A pedagógusok "nem egy foglalkozás, nem egy szakma, hanem a remény emberei - áll az államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából írt köszöntőjében.
A pedagógusok "nem egy foglalkozás, nem egy szakma, hanem a remény emberei. (...) Önök a kovácsai annak a jövőnek, amelyet a kezük között formálódó gyerekéletek hordoznak" - fogalmazott Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából írt köszöntőjében.

Az államtitkárság által az MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint Hoffmann Rózsa a levélben megköszönte valamennyi pedagógusnak a bizalmat, amely a magyar köznevelési rendszer átalakítását segítette.

"Az új pedagógus előmeneteli rendszer bevezetésével a pedagógus mindennapjaiban lényeges változások léptek életbe. A változások legfontosabb kézzel fogható eredménye, hogy ebben az évben 32,5 milliárd, 2014-ben pedig közel 150 milliárd forintos költségvetési többlettel valósul meg béremelés. Az érintett jövedelmek 2017-ig minden tanév kezdetén a törvénybe foglalt mértékkel tovább növekednek, s ez meghatározó mértékben járul hozzá a pedagógus hivatás presztízsének emelkedéséhez" - olvasható a közleményben.

Az államtitkárság közlése szerint Hoffmann Rózsa erre utalt köszöntő levelében, amikor azt írta, "korábban a tanárok megbecsült értelmiségi polgárai voltak a hazának, akikre felnéztek a gyerekek és a szülők". A köznevelésért felelős államtitkár megerősítette, hogy az új pedagógushivatást támogató rendszernek köszönhetően ez újra így lesz. "Jó volna, ha ezen a pedagógus világnapon, a köszönet és a remény napján minden magyar pedagógusban élne, vagy ha már elhalványult, feléledne az a meggyőződés, hogy Önök a kovácsai annak a jövőnek, amelyet a kezük között formálódó gyerekéletek hordoznak" - fogalmazott a levélben Hoffmann Rózsa.

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi szervezet tizenhét éve, október 5-én fogadta el a pedagógusok jogairól szóló határozatot. Ennek emlékére ma "Felhívás a tanárokért" szlogennel ünnepeljük a Pedagógusok Világnapját - írta az államtitkárság.

A nemzetközi naphoz kötődően Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója arra irányította rá a figyelmet, hogy a tanárok szakmai ismeretei és készségei a minőségi oktatás legfontosabb tényezői. A UNESCO által meghatározott irányvonalakkal összecsengenek a magyar köznevelési rendszer egységessé, átláthatóvá, kiegyenlítetté tételét elősegítő kormányzati intézkedések. A kitűzött célok megvalósítását szolgálja a tanárképzés rendszerének megújítása és a pedagógus-pályaválasztást ösztönző, a tanári diploma megszerzéséhez jelentős anyagi támogatást adó Klebelsberg tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetése is - közölte az államtitkárság.

Olvasóink írták

 • 3. pirosmanci 2013. október 06. 10:05
  „queenmargareth1!
  Nem. Most a kereszt az aktuális. "Oszt jó napot!"”
 • 2. queenmargareth1 2013. október 05. 11:10
  „kovácsai...jön a kalapács és a sarló is?:)”
 • 1. airwaves 2013. október 05. 11:07
  „A magyar politikusok pedig a reménytelenség emberei.
  Miattuk ebben az országban a kisembernek soha nem lesz jobb élete :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síntörés miatt késnek a vonatok a Budapest-Kelebia vonalon

A vonatok 15-20 percet késnek. A menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre. Tovább olvasom