Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hoffmann: alsós tesiórákat a délutáni napközibe!

Délutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben - írta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében.
A kormany.hu oldalon közzétett dokumentumban az államtitkár kifejtette: az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló 2011/2012-es tanévben az 1-4. évfolyamon tanulók számára - azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelésóra nem szerepel - a délutáni napköziben, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kerülhet sor a többletfoglalkozások megszervezésére.

Hozzátette, hogy az e korosztályba tartozók országosan mintegy 80 százaléka veszi igénybe a napközit. Arra kérik az intézményvezetőket, gondoskodjanak arról, hogy - az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve - valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon, "sőt tegyenek azért, hogy azokon örömmel részt is vegyenek" a tanulók.

Az oktatási államtitkár kiemelte: 2010-től a kormány egyik alapvető nevelési célkitűzése, hogy az iskolákban tanuló gyermekek fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. Az oktatásért felelős és a sportért felelős államtitkárság egyetért abban, hogy az iskolai testnevelés és a sport mint a 21. század egyik "rejtett tartaléka" olyan eszköztárként működtethető az iskolákban, amellyel az egészségnevelés, a szociális kompetenciák, a csapatmunka, az összetartozás, a felelősségtudat, a többiek iránti tisztelet, a problémamegoldás képessége egyaránt fejleszthető.

Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány.

A főosztályvezető akkor hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

Közlése szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. augusztus 29. 17:13
  „A lecke meg levan sajnálva.”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 29. 15:04
  „Hoffmann: alsós tesiórákat a délutáni napközibe!

  Rózsika néni megint sziporkázik, mint Sziporka a mesében.

  Hol marad a béremelés a pedagógus szférában és az alkalmazottakéban.

  Vagy megint mi vállaljunk ingyé többletmunkát a HAZÁÉRT!!!

  És aki eddig sem volt igazolt sportoló csak máshol sportkörre járt vagy máshol sportolt?
  Ez megint magasan ívelő törvény jó pénzért!

  A feltételek már mindenütt adottak vagy majd talán egyszer lesz?”
 • 1. papika56 2011. augusztus 29. 14:51
  „Ez a Hoffman r. elfelejti pedig régen tanár volt ????v. nem ? Íróasztal mellől NEM lehet döntéseket hozni, más a VVilág élőben !!!
  Délután napközi, rengeteg + feladat, sőt van du. rendes óra is. Ebéd és a tanuló idő között játszanak a gyerekek lazítás képpen. Sok gyereknek a napközis idő sem elég a tanulásra. + különórák, versenyekre felkészülés --mindd du. kell megoldani. A tesi tanár meg már de. ledolgozta a kötelező órákat, du. már nem marad --csak a túlóra--amit évek óta NEM FIZETNEK !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem változik az üzemanyagok ára

A benzin átlagára 379 forint, a gázolajé 366 forint marad. Tovább olvasom