Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hoffmann: ötezerrel több férőhely teljes állami ösztöndíjakra

Ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben.
Ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben - jelentette be Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az oktatási államtitkár elmondta: az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől.

A módosítás értelmében 2400-al több hallgató vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma. Az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám.

A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak - közölte Hoffmann Rózsa.

Az ötezerrel megemelt, teljes egészében államilag támogatott férőhelynek köszönhetően felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen 34.087 helyett 39.087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen.

Hoffmann Rózsa kifejtette: a jelentkezési adatokból kiderült, hogy a teljes állami ösztöndíjas keretre az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben és a felsőoktatási szakképzés területén is túljelentkezés van. A meghirdetett állami részösztöndíjas képzésekre jelentkezők számából pedig azt lehetett kiolvasni, hogy az újonnan bevezetendő részösztöndíjas helyek egy része valószínűleg betöltetlen maradt volna.

A keretszám-átcsoportosítás lehetővé teszi, hogy még több jó felkészültségű, magas pontszámot elérő pályázó tanulhasson állami ösztöndíjjal - jegyezte meg az államtitkár.

Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy emellett sok tízezer hallgató kerülhet be önköltséges formában, számukat nem korlátozzák, az az elvárás, hogy teljesítsék a 240 pontos határt. Úgy fogalmazott: hamis minden állítás, amely arra vonatkozik, hogy szűkítik a felsőoktatást.

"Az egyetemek kapui nyitottak" - mondta, hozzátéve: ugyanakkor fokozatosan át akarnak állni arra a szisztémára, ami a világ fejlett országaiban jellemző, azaz, hogy a fiatalok és családok is részt vállalnak a felsőoktatási képzésben, "egyre nagyobb mértékben saját felelősséggel lépnek be".

A diákhitel erre lehetőséget kínál a szegényebb sorsú gyerekeknek is - értékelte.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról beszélt, hogy azoknak a jogászoknak és közgazdászoknak, akik a diákhitel II. konstrukciót igénybe vették, és később az állami szférában helyezkednek el, az állam jóváírja a hitelt.

Arra a kérdésre, hogy a jogász- és közgazdászképzésre miért nem szabadítottak fel keretet, azt mondta: ezeket a kormány piacképes szakmaként megtérülő területnek látja. Az az alapvető koncepció, hogy a köz javát szolgálókat hozzák helyzetbe állami ösztöndíjakkal - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Cáfolta azokat az információkat, hogy a kormány kevesebbet fordítana a felsőoktatásra, mint korábban. Mint mondta, nem szabad elfelejteni azokat a számokat, amelyek a diákhitel II. kamattámogatását szolgálják, ezt összeadva az egyéb közvetlen tételekkel, semmivel sem marad el a támogatás mértéke az előző évi összegektől.

Olvasóink írták

 • 6. X_Y 2012. június 27. 09:21
  „Ezt úgy kellett volna közölnie Rózsikának, hogy elk..tuk, nem kicsit - nagyon. Ilyen böszmeséget...”
 • 5. dondongó 2012. június 27. 08:39
  „A diákhitel a bankok burkolt állami szubvencionálása, ugyanis a kedvezményes és a piaci kamat közötti rést a költségvetés kifizeti a banknak, ahelyett, hogy közvetlenül a diákot támogatná az állami finanszírozású férőhellyel. Na ennyit Viktóóókáék fene nagy bankellenes szabadságharcárul.:-)”
 • 4. sobrij1 2012. június 27. 07:53
  „Vajon a jelentkezési adatokból mi vonható még le...”
 • 3. roxper 2012. június 27. 06:11
  „Csak 3 dologba kötnék bele, miért beadás után döntöttek, miért sporttudomány és a szegényeknek miért segítség a diákhitel (inkább büntetés)!”
 • 2. NP1 2012. június 26. 14:25
  „Beroesz 2012.06.26. 11:39

  Plagibácsitóll tanulhatnak etikát és grammatikát.”
 • 1. Beroesz 2012. június 26. 11:39
  „"a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám"

  Ez mégis mit takar? Nem túlzás ez kissé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: folytatódik a megszorítások politikája

Az LMP szerint a 2013. évi költségvetés eddig ismert számai alapján jövőre is folytatódik a… Tovább olvasom