Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: 2013-ban lép életbe a pedagógus-életpályamodell

Gödöllő - A közoktatási reform részeként 2013-ban lép életbe a pedagógus-életpályamodell, a törvény nagyobb megbecsülést, társadalmi elismerést nyújt majd a szakterületen dolgozóknak - közölte Hoffmann Rózsa államtitkár a Magyar Önkormányzatok Szövetségének gödöllői tanácskozásán, csütörtökön.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárának közlése szerint a pedagógusok fizetése is emelkedni fog, arra a költségvetés 100 milliárd forintot különít majd el, a forrását azonban még elő kell teremteni.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közoktatási koncepció néhány héten belül a kormány elé kerül. Kidolgozását az indokolta, hogy a 2003-ban hozott törvény túlszabályozott volt, az elmúlt években több mint százszor változtattak rajta, mégis rossznak bizonyult - fogalmazott.

Az államtitkár szavai szerint az alakuló új törvény lazább szerkezetű lesz, nagykorúként kezeli az alkalmazóit, lényegében a lelkiismeret, a felelőség és a szakmai tudás jelenti alappillérét. A gyerekekkel szembeni elvárásoknál a munkára, a kötelességtudatra helyezi a hangsúlyt.

Hoffmann Rózsa magyarázata szerint a 2003-as, tartalmi követelményeket alig támasztó nemzeti alaptanterv nem vált be, erre vezethető vissza, hogy az elmúlt években átlagosan romlottak a tanulmányi eredmények. Az új koncepcióban a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazása, a képességfejlesztés különös figyelmet kap - tette hozzá.

Az államtitkár arról is szólt, hogy 2012-től az állam a fenntartó önkormányzatoktól átvállalja az iskolák működtetése költségein belül 85 százalékot kitevő pedagógusbérek, járulékok fizetését. A fennmaradó 15 százalék biztosítása az önkormányzatokra hárul, ám amennyiben azt nem lesz képes kigazdálkodni, úgy az intézményt átveszi az állam. De a törekvés arra irányul, hogy előnyösebb, ha az iskola helyben marad, mert ezen intézmények szellemi, erkölcsi, kulturális bázisként a helyi közösségek megőrzésének fontos elemei - tette hozzá.

A terv szerint az aprótelepüléseken az elmúlt években bezárt kisiskolák újraindítása is lehetővé válik, a kezdeti lépésekhez pályázat útján lehet majd pénzhez jutni, a pályázatokat napokon belül meghirdetik - hívta fel a figyelmet Hoffmann Rózsa.

Olvasóink írták

  • 3. Morpheus_RexXx 2011. március 18. 12:34
    „Meddig húzzák még, ill. az alkalmassági vizsgát. Főként általános iskolai tanároknál. Elvégre ez az a korosztály, ahol érzékenyebbek és még formálhatóak (nem programozhatóak ingerszegény robotokká). A 8 év alatt alakul ki a személyiség elég határozottan...”
  • 2. queenmargareth 2011. március 17. 16:36
    „???????? ez normális?a gyerek stat szám.miért nem küldi a 6 éveseket azonnal epret szedni?Nemzeti Erőforrás.....:)”
  • 1. Pandora 2011. március 17. 14:18
    „lájk :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar politikusokat ért halálos közúti balesetek

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a magyar politikusokkal történt, nyilvánosságra került halálos közúti balesetekről 1990 óta. Tovább olvasom