Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: fennmaradhat a Nyugat-magyarországi Egyetem

A történelmi hagyományokkal rendelkező, komoly eredményeket felmutató Nyugat-magyarországi Egyetem további működésére tett határozott ígéretet Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az universitas központi tanévzáró ünnepségén pénteken Sopronban.
A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy a Nyugat-Magyarországon működő két egyetem - a soproni központú nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi egyetem - belső szerkezetében ugyanakkor várhatóak változások, tekintettel arra, hogy országszerte csökkentik a felvételi keretszámot, és módosítani akarják azt a szétaprózott képzési szerkezetet, amely "a legnagyobb kártétele a felsőoktatásnak".

A Nyugat-Magyarország területén működő két egyetem önállóságával kapcsolatos kérdésre az államtitkár az ünnepség után az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy még nem értek a tárgyalássorozat végére, amelyet ebben a tárgykörben az érdekeltekkel folytatnak. Orbán Viktor miniszterelnökkel július folyamán ismét átbeszélik a felsőoktatási törvényt, "és az őszi törvényalkotásban nyilvánvalóvá válik, hogy mi lesz" - mondta.

Ünnepi köszöntőjében az államtitkár kijelentette, hogy számítanak az egyetem munkájára, amely a korábbi szakegyetemből mára regionális egyetemmé, universitássá alakult, és beleilleszkedett a nemzetközi felsőoktatási rendszerbe.

Faragó Sándor rektor az elmúlt tanév összegzéseként kiemelte, hogy a hallgatók több mint 200 szakon tanulhatnak. A tanév folyamán több mint 3800-an záróvizsgáztak és 2.314-en kaptak, vagy kapnak kézhez diplomát, ők teljesítették nyelvvizsga-kötelezettségüket is. A Nyugat-magyarországi Egyetem arra törekszik, hogy jól képzett szakembereket képezzen, akik versenyképesek a munkaerőpiacon. A fejlesztésekről egyebek között elmondta, hogy a 2009/2010-es tanévben 9,1 milliárd forintot nyertek el pályázatok útján. Ennek az óriási összegnek több mint a felét beruházásokra, a fennmaradt részt kutatásra és képzésekre fordították.

A tanévzáró ünnepségen az egyetem díszpolgári címét adományozták Lászlófy Pál Istvánnak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége alapító és örökös tiszteletbeli elnökének a Kárpát-medencei magyar nyelvű közoktatás megmaradásáért folytatott tevékenysége és a soproni központú egyetem érdekében kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. június 24. 22:36
    „Köszönjük, Rózsika naccsám.
    Igen jó hecc lett volna, ha pl. a Soproni Erdészetit kiiktatjátok az oktatásból... :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Magyar Páneurópa Unió sajtódíját

A Magyar Páneurópa Unió Eötvös Józsefről elnevezett sajtódíját az idén Papp Endre, a Hitel… Tovább olvasom