Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Homeopátiás túladagolással kampányolnak a szkeptikusok

Budapest - Magyarország is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kampányhoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a "homeopátiás szerek hiteltelenségére és alkalmazásuk értelmetlenségére": a résztvevők egy-egy teljes fiola homeopátiás szert nyelnek le a hatástalanság bizonyítására.
Világszerte 25 ország 52 városában szombaton 10 óra 23 perckor egy-egy teljes doboz szert fogyasztanak el a kampány szimpatizánsai. A megmozdulásban többek között Belgium, Brazília, Hollandia, Németország, Svájc, Izrael és Ausztrália is részt vesz.

A 10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi elnevezésű kampányt egy brit nonprofit szervezet, a Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára 2010-ben, Magyarország idén csatlakozik először.

A kampány elnevezésében és az akciók időpontjában szereplő 10:23-as számpár az Avogadro-állandóra utal. Eszerint egy anyag az 1:10 a huszonharmadikon arányban történő hígítást követően a kiindulási szubsztancia egyetlen molekuláját sem tartalmazza már.

"Egy tipikus homeopátiás szer esetében a hígítás 1:10 a hatvanadikon arányban történik. Ezért nem csoda, hogy ezek a szerek a tudományos kutatásokban csak placebóhatást képesek felmutatni, gyakorlatilag tiszta cukorból állnak" - fejtette ki véleményét Ulrich Berger matematikus, a paratudományok vizsgálatával foglalkozó társaság vezetőségi tagja a der Standard című lap online kiadásában.


Berger az osztrák orvoslás szégyenének nevezte azt, hogy az orvosi kamara homeopata diplomát is ad és hogy homeopaták akár egyetemen is taníthatnak. A matematikus szerint ennek elsősorban kereskedelmi okai vannak.

Berger szemét szúrja az az európai uniós irányelv is, amely szerint adott homeopátiás szer engedélyeztetéséhez nincs feltétlenül szükség a hatás bizonyítására.

A 10:23 kampány célja elsősorban, hogy követeljék a szabályozás európai szintű újragondolását és hogy felvilágosítsák a közvéleményt.

A kampány magyarországi helyszínein - Budapesten, Székesfehérváron és Szegeden - a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület szervezi az akciókat, ezekhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni a kampány honlapján (www.1023.hu) is lehet, ahol részletes információk olvashatóak többek között a homeopátiáról és a szkeptikusok véleményéről.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. foleba 2011. február 16. 12:13
  „Szerintem itt egyeseknél fogalomzavar lehet. Vannak valóban kuruzslók, akik elhitetik az emberekkel, hogy ők mindenféle hókusz-pókusszal képesek meggyógyítani az embert, de vannak a hivatalos homeopata orvosok, akik doktori címmel rendelkeznek. Éveken keresztül ugyanúgy gyűrték az egyetem padjait, mint a gyógyszerekkel foglalkozó orvosok. Akinek nincs ilyen végzettsége, nem szabad szóba állni vele.
  "A homeopátiás szereket óriási profitot bezsebelő multicégek (pl. Boiron) gyártják, ugyanúgy mint az igazi gyógyszereket.": 825 milliárd dolláros piac a világ gyógyszerpiaca, és évi 6 %-os a növekedés. De! A vényköteles gyógyszerpiac csökken. Lejárnak a szabadalmak 2013-ra. A világ első 10 gyógyszercégének a bevétele több, mint a következő 490 cégé összesen! A homeopátia részesedése nem éri el a 0.5 %-ot!

  És nem értem, miért kell elvenni az emberektől az esélyt, hogy meggyógyuljanak? Ha valaki hisz a homeopátiában, akkor higgyen! Jé, és sokan meg is gyógyulnak tőle.

  Őszintén szólva egy nagyon összefoglalót találtam a http://homeomami.blog.hu/2011/02/08/a_gyogyito_szandek oldalon. Érdemes végigolvasni, mert nagyon sok igazság van benne.”
 • 57. Kovacszoltanne 2011. február 11. 12:17
  „Tisztelt DM!
  Miért vették le a többi hozzászólást?”
 • 56. Loki 2011. február 05. 12:24
  „55. túl sok falat evett
  :D
  nincs benne berlini fal de még kínai sem.
  Egyetlen bajuk van, nem a nagy gyógyszergyártóknak bevétel. Mintha szalámit gyártanál de a húsipari cégek bérgyilkosokat fogadnának mert rontod az üzletüket.”
 • 55. demeterkornel 2011. február 05. 05:42
  „Az egyik szkeptikus váltig állítja, hogy a homeopátiás szereket nem lehet megkülönböztetni az egyszerű cukor és víz keverékétől, illetve egymástól sem, a másik szkeptikus meg tudja, hogy a berlini fal egy darabja van benne. :-) Hogy is van ez akkor? :-)))))”
 • 54. cumania 2011. február 04. 23:36
  „A gyógyszerek nem átvágás? Akár az árát, akár a hatását nézzük, csak van egy csomó mellékhatásuk, ami akár meg is ölhet! Jobb esetben csak tönkremegy az ember mája, veséje, gyomra... de az nem baj, majd meggyógyítják egy másikkal, azt is egy másikkal, aztán egész életében szedheti a bogyókat! Szépen elvegetálgat az orvos, meg a gyógyszertár között, egy zombi lesz... de meg ne próbáljon mást! Ha az a más mégis meggyógyítja, akkor is az sarlatánság, áltudomány, placebo, átvágás...Röhej!”
 • 53. szegszkep 2011. február 04. 22:18
  „Néhány dolgot nem árt tisztázni:

  1. A homeopátia átverés, áltudomány, egy kétszáz éves babona továbbélése.
  2. A homeopátiának semmi köze a természetes gyógymódokhoz, vagy teákhoz meg ilyenekhez. A kiindulási anyag néha természetes anyag, máskor meg nem, például klausztrofóbia ellen a berlini fal egy darabjának a higítását kell bevenni - nem vicc!
  3. A homeopátiás szerek úgy készülnek, hogy a kiindulási anyagot addig higítják, ameddig egy adagja már egyetlen molekulát sem tartalmaz az eredeti anyagból, majd ezt cukortablettára spriccelik. A homeopátiás szerekben nincs semmi!
  4. A homeopátiás szerek önmagukban ártalmatlanok (merthogy nincs benne semmi), azonban többen meghaltak már amiatt, hogy elmaradt a valódi kezelés. Közvetlen káruk hogy az emberektől kicsalják a pénzüket értelmetlenül és az ostobaságot terjesztik.
  5. A homeopátiás szereket óriási profitot bezsebelő multicégek (pl. Boiron) gyártják, ugyanúgy mint az igazi gyógyszereket. Homeopátiás szert árulni még sokkal jövedelmezőbb, mivel a cukrot árulják 200 000 Ft /kiló egységáron. Aki ennyi pénzt fizet cukorért, azt becsapták.
  6. Sokan szentül hisznek a homeopátiában, ennek részben a placebohatás az oka, részben az, hogy az emberek sokszor maguktól is meggyógyulnának, és ilyenkor a gyógyulást ennek a szernek tulajdonítják. Ez az emberi természet része. A telefonos csodadoktorokban is sokan hisznek és váltig állítják, hogy amiatt gyógyultak meg. Ezeket a hatásokat klinikai tesztekkel lehet kiszűrni, amelyeken a homeopátiás szerek rendre elbuktak.
  7. A homeopátiás szereket úgy árulják, hogy azok semmilyen hatásvizsgálaton nem estek át, hatékonyságukat nem kell igazolni. Gondolom senki nem venne olyan autót, ami nem ment át semmilyen törésteszten és műszaki vizsgája sincs? A testünkkel szemben miért vagyunk igénytelenebbek?
  8. Számos szkeptikus szervezet ajánlott 10 000 eurótól 1 millió dollárig terjedő díjat annak, aki a homeopátia hatásosságát igazolja, vagy akár meg tud különböztetni egymástól homeopátiás szereket. Ha levennénk a címkét, senki semmilyen módszerrel nem tudja megmondani, mi van az üvegben! Tehát aki megveszi, az sem lehet biztos benne, mit kap, mert nincs semmilyen módszer ezt ellenőrizni. Ezeket a díjakat még nem vitte el senki, pedig ha a homeopátia működne, így könnyű lenne milliomosnak lenni.

  A szkeptikusok akciójának a célja, hogy az emberek tájékozódjanak, informálódjanak és csak azután hozzanak az egészségüket érintő döntést. Ezt nem Vágó István találta ki, ez egy világméretű akció 25 országban, sokszáz városban egyszerre. A szkeptikus társaságok tagjai tipikusan magasan képzett fiatalok, akik az ismeretterjesztésnek ezt a válfaját választották. Saját egyéni véleményem szerint az az orvos, aki homeopátiás szereket ír fel vagy ajánl, az szégyent hoz arra a tudományegyetemre, ahol a diplomáját szerezte.”
 • 52. szunyi 2011. február 04. 22:12
  „Ha megiszok egy fél deci pálaszt azt megérzem,
  Ha 10* egymásután 10*szerésre higitom nem érzek semmit sem”
 • 51. abdul66 2011. február 04. 21:12
  „Na mit mondtam?Liberális virtsaft vágó fütyivel.”
 • 50. cumania 2011. február 04. 19:36
  „Az a baj, hogy a gyógyszerek szedésébe akkor is bele lehet halni, ha nem adagolják túl! Az USA-ban negyedik helyen a gyógyszermellékhatás miatt halnak meg az emberek. Gondolom itt sem más a helyzet. Akkor, miről is beszélünk? Ebben kellene bízni? Ha az orvostudomány olyan magas szinten állna, akkor nem keresnénk más megoldást! Mellesleg a mai hivatalos orvoslás sem régebbi, mint a homeopátia, csak a gyógyszergyárak mindent maguknak akarnának, de akkor csinálják jobban!”
 • 49. Loki 2011. február 04. 19:04
  „a betegségek 99% lelki eredetű amik testi elváltozásokat, tüneteket okoznak. Placebó hatás nem csak annál jelentkezik aki közvetlen a szerben hisz. Egyébként a növény gyorsabban nő ha símogatják a leveleit. Tudományosan bizonyított. Akkor miről beszélünk? Elég szomorú az, ha valaminek a túladagolásába nem lehet belehalni akkor azt nem minősítik gyógyszernek.”
 • 48. Simoni 2011. február 04. 18:24
  „Én a saját tapasztalatomról tudok írni.
  Amióta homeopátiával gyógyítjuk a gyermekeinket - homeopata orvos segítségével, aki egyébként általános orvos is - , azóta sokkal hamarabb meggyógyulnak, sokkal erősebb az immunrendszerük, és kevesebbet betegednek le, mint a többi gyermek az oviban, pedig nekik nincs is alap betegségük. Kisfiam ételallergiás, és asztmás is.
  Az orvosunkért, aki segít a homeopátiás gyógyításért, hálával tartozom, mert szerintem nem mindegy hogyan gyógyul a gyermek. Rengeteget segített már nekünk. Ezúton is sok köszönet.
  Nagyon sok káros anyag van a mai gyógyszerekben, és szerintem nem mindegy, hogyan gyógyulnak az emberek.
  Egy példa: Most volt beteg a fiam, és beadtam neki az antibiotikumot, mert nagyon féltem most az influenza szövődményeitől.
  Nem akart gyógyulni, habár igaz hogy láza nem volt. De nagyon csúnyán köhögött.
  Nem nyugodtam, és megnéztem melyik homeopátia segíthetne. Beadtam, és egy fél óra múlva nem köhögött.
  Azóta meggyógyult. Ezen kívül számos esetünk volt még, amikor olyan gyors javulás történt, ami egy gyógyszerrel nem biztos hogy megtörtént volna.
  Sokan nem hisznek benne, azok egyszerűen ne használják.
  De szerintem kampányt kezdeményezni sem kellene a homeopátia ellen.”
 • 47. komlodi 2011. február 04. 17:40
  „http://indavideo.hu/video/Homeopatias_surgossegi”
 • 46. cumania 2011. február 04. 17:27
  „Tuti, hogy Vágót nem az egészségünk érdekli, különben nem kampányolt volna -nem is olyan régen- a kábítószer legalizálása mellett! Most a gyógyszercégek pénzelik, azoknak nyal. Szemét egy ember! :(”
 • 45. Istus 2011. február 04. 16:48
  „Kiváncsi vagyok rá hogy a gyógyszergyárak a kampányolókat is elutaztatják jutalomképpen a távolkeletre ? min t a háziorvosokat.”
 • 44. faQtya 2011. február 04. 14:30
  „"gyakorlatilag tiszta cukorból állnak"
  Ezek teletömik magukat, lesz egy rakás cukorbeteg tudós :)”
 • 43. zehn 2011. február 04. 14:28
  „1. Nem hiszek a homeopátiás szerek gyógyító hatásában/magánügy/
  2.két hónapos gyorstalpaló tanfolyamon szerzett "tudással" egyesek meggazdagodnak mások szerencsétlenségén,hiszékenységén,butaságán.
  3.Mi a fenét tanulnak a leendő orvosok 6-10 évig, ha egyesek minden végzettség nélkül kézrátétellel és ami még szörnyűbb, televíziós távgyógyítással percek alatt csodát tesznek.
  4.Nem vagyok a természetgyógyászat ellen,de tudni kell ,hol és mi a szerepe. Gyógymód kiegészítését de nem helyettesítését kellene felvállalnia. Amennyiben hirtelen elvetnénk a modern orvoslást, a föld harmada pár év alatt elhalálozna. Száz éve szinte minden bio volt ,mégis valamiért a mainál 20-25 évvel korábban haltak.
  5. Tisztában vagyok azzal,hogy a gyógyszergyártók és homeopátiás forgalmazók is a profitra hajtanak.
  6.Legjobb megoldás :nem lebetegedni”
 • 42. szunyi 2011. február 04. 14:09
  „41, Lakos

  Légyszi mondj egyet ami nem.”
 • 41. Lakos 2011. február 04. 13:55
  „A szkeptikusok csak addig azok amíg meg nem betegednek. Ha a gyerekükön segít, nem mindegy mennyi benne a hit?
  A homeopátiás szerek nagy része tényleg kamu, de nem mind!”
 • 40. Vyk 2011. február 04. 13:41
  „Attól hogy valaki nem hisz a földön kívüli életben, attól még van! ;)

  Nem kell mindenkinek hinni benne, csak a ne bántsák azokat akik hisznek és főleg ne kampányoljanak ellene.”
 • 39. Nórikám 2011. február 04. 13:28
  „Még soha nem próbáltam ki, illetve ha a tea annak számit, abban hiszek! Még nem volt tőle semmi bajom, viszont használ, és nincs mellékhatása. A gyógyszernek meg? Én csak nagyon ritkán, és nagyon indokolt esetben veszek be gyógyszert, pár éve majdnem eltettek láb alól olyan gyógyszert kaptam. Idős rokonommal évekig szedettek olyan gyógyszert, amit az ő korában levő nőknek nem is lett volna szabad adni. Ez néhány hónappal ezelőtt derült ki, és sajnos az is, hogy a betegségei a mellékhatásnak köszönhetőek, operálni is kellett, ezek a betegségek pedig rosszabbak mint amire kapta a gyógyszert. Szóval szerintem meg hagyni a jogot mindenkinek, hogy úgy gyógyitsa magát ahogy akarja. Nem akarok hülyeséget írni, elfelejtettem a számot, de igen meglepődtem amikor olvastam milyen magas százalékban halnak meg betegek a gyógyszerek mellékhatásaiban.”
58 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány padlóra küldi az önkormányzatokat

A kormány önkormányzatokat érintő döntéseit bírálták szocialista politikusok csütörtöki budapesti… Tovább olvasom