Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

HÖOK: nem történt előrelépés a tárgyalásokon

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint nem történt előrelépés a keddi, az új felsőoktatási törvényről a minisztérium vezetőivel folyatott megbeszélésen, a hallgatói szervezet megtartja október 27-re meghirdetett demonstrációját.
Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, a lényegi dolgokban továbbra sincs egyetértés.

Azzal kapcsolatban, hogy a hallgatói szerződésekre vonatkozóan a kedden nyilvánosságra hozott törvény megengedő, azt mondta: az államilag finanszírozott hallgatókkal kötelező lenne szerződést kötni, s erre annak lenne lehetősége, aki önköltséges formában tanul.

A HÖOK elnöke ugyanakkor előremutatónak nevezte Halász János parlamenti államtitkár javaslatát, hogy az egyeztetések a normaszöveg szintjén folytatódjanak. Ezen részt vesznek - jelezte.

A hallgatói szervezet ugyanakkor az október 27-i tüntetéstől nem állt el, azt megtartják az oktatási államtitkárság épülete előtt - mondta Nagy Dávid.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az egyeztetések után újságíróknak úgy nyilatkozott, folytatódnak az egyeztetések az új felsőoktatási törvény két legvitatottabb pontjáról, a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről.

Hoffmann Rózsa szavai szerint napokon belül kidolgoznak két-három hallgatói szerződésmintát, a HÖOK képviselői ugyanis azt mondták, hogy ez a passzus mindaddig vitatott pont marad, amíg a hallgatói szerződés tartalmát nem ismerik.

Az államtitkár ebből azt a következtetést vonta le, hogy ha gyorsan kidolgoznak néhány mintaszerződést, akkor megvan a közös tárgyalási alap. Azt kérte, a hallgatók is tegyenek javaslatot - közölte, hozzátéve: magától értetődő, hogy munkahelyet kell biztosítani, mert különben a szerződésnek az állam részéről nem lesz meg a feltétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelősségre vonná a Fidesz az 1956 utáni megtorlások ˇmegrendelőitˇ

Törvényjavaslatot terjeszt a héten az Országgyűlés elé a Fidesz, amellyel - tervei szerint -… Tovább olvasom