Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Hosszú nyomozás előzte meg a BA és a BKV jogi igazgatójának őrizetbe vételét

Magánszemély feljelentése alapján kezdték meg a nyomozást. A feljelentő korrupciós cselekményekre hívta fel a hatóság figyelmét.
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) több hónapon át nyomozott, mielőtt őrizetbe vette a Budapest Airport (BA) Zrt. és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. jogi igazgatóját - közölte Horváth Katalin Fanni, az RRI sajtószóvivője az MTI-vel vasárnap. A két igazgató ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI, illetve kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a Fővárosi Főügyészségnél. A rendőrség rajtuk kívül az ügyben további három ember ellen indított büntető eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

A sajtószóvivő tájékoztatása szerint az RRI egy magánszemély feljelentése alapján, április 15-én kezdte meg a nyomozást. A feljelentő a BA Zrt.-vel szerződésben álló gazdasági társasággal kapcsolatos korrupciós cselekményekre hívta fel a nyomozó hatóság figyelmét. Horváth Katalin Fanni elmondta, a rendőrség az elmúlt hónapokban adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával - a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére. A nyomozás során arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követ el.

A sajtószóvivő emlékeztetett arra: a rendőrség a BKV jogi igazgatóját tetten érte, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától. Az egyik gyanúsított az elfogás során passzív ellenállást tanúsított a rendőri intézkedéssel szemben, a pénzt átadó személy azonban megpróbált gépkocsijával elmenekülni. Őt a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egységének segítségével fogták el - mondta Horváth Katalin Fanni.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a lefoglalt bizonyítékokat értékelik. Ezzel összefüggésben közölte, hogy a házkutatás során az egyik gyanúsítottnál csekély mennyiségű, saját fogyasztásra szánt kábítószert is talált a rendőrség. Horváth Katalin Fanni beszámolt arról: a BKV-val kapcsolatos ügyben a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság folytatja le az eljárást, mert a két jogi igazgató által elkövetett bűncselekmények olyan szorosan összekapcsolódnak, hogy azokat egy eljárásban célszerű vizsgálni. Kiemelte: a BA a nyomozás kezdeti szakaszától minden támogatást megadott az RRI-nek.

Sajtóhírek szerint a BKV jogi igazgatóját pénteken este érték tetten, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság pedig még aznap éjszaka házkutatást tartott a közlekedési társaság Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán, valamint egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A Budapest Airport jogi igazgatóját a lakásán fogták el. Információk szerint az egyik gyanúsított feltáró vallomást tett. A rendőrség javasolta a két igazgató előzetes letartóztatását.

"A Budapest Airport megdöbbenéssel értesült a vállalat jogi igazgatójának őrizetbe vételéről. A cég az ügy felderítése érdekében teljes mértékben együttműködik a nyomozó hatósággal, a rendőrséggel, számukra megad minden szükséges információt, a kért szerződések, dokumentumok és számítógépes adatok másolatát. A Budapest Airport reményét fejezi ki, hogy ennek révén sikerül az ügy valamennyi részletét teljes mélységében feltárni, mert ez a vállalat és a közvélemény számára is egyformán fontos" - olvasható a cég szombati közleményében.

Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója szombaton kora délután úgy nyilatkozott, hogy a nyomozásról hivatalos tájékoztatást kaptak, az őrizetbe vételről viszont csak a médiából értesültek. "Következésképp mindaddig nem tudjuk, milyen összefüggésben van a BKV-val az őrizetbe vétel, amíg nincs tudomásunk arról, hogy kivel találkozott a jogi igazgató, és az egyéb, a találkozót érintő részletekről" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. KolompárRómeó 2009. december 06. 16:56
  „9. hozzászólás 9349779 2009.12.06. 14:38

  "a politikus az evolució egyik kivételes félresiklott eredménye...."

  Ha a politikus, mint faj szempontjából nézzük, nagyon is sikeres. Hazudik, lop, csal, szétkeresi magát az adófizetők pénzén. Hogy a "maradéknak", akikből él, mit ad, az az ő szempontjából teljesen mindegy. Ha a "maradék" ilyen birka, hogy mindent lenyel és csak itt a fórumban hápog (velem együtt persze!), addig meg is fogja csinálni.”
 • 8. Léni 2009. december 06. 14:28
  „5, 6, N.P. comet! Nagyon sok igazság van a véleményetekben! Azt viszont be kell látni, hogy ebben
  az országban "fedhetetlen" ügyész, bíró, rendőr, politikus nincs és a eljövendő időszakot figyelembevéve
  nem is lesz belátható időn belül. Az új erő talán a Jobbik? Ennyire azért ne legyünk színvonal alattiak!!!!!!
  Furcsa az, hogy már Angliában is frászolnak a Jobbiktól és Morvaytól, mi pedig úgy csináljuk, mintha
  mi sem történne! Ennyire nem érdekli az embereket az ország sorsa?
  Szomorú de ilyenek vagyunk és maradunk még sokáig!”
 • 7. N.P. 2009. december 06. 14:17
  „Most jut eszembe!
  Nem mostanában hoztak olyan törvényt, hogy az általam "feltárt" korrupciós összeg x %-át kvázi nyomravezetői díjként megkaphatom???”
 • 6. N.P. 2009. december 06. 14:09
  „comet 2009.12.06. 13:41

  Ezek vágyálmok!
  Jó lenne ezt tenni - a Jobbik ezt is ígéri - de hogy tudod mindezt kivitelezni?
  Kellene azonnal legalább 3000 db feddhetetlen és kiképzett rendőr, legalább 200 gyakorlattal rendelkező feddhetetlen bíró és ugyanennyi ügyész!!! Nem beszélve a megvesztegethetetlen politikusok ezreiről, a tényfeltáró újságírók hadáról..stb..stb..
  Ez csak lassan fog menni! De el kell kezdeni!”
 • 5. comet 2009. december 06. 13:41
  „vizsgálattal alátámasztott tény, hogy a közbeszerzések túlnyomó részéhez kapcsolódik korrupció.
  A magyar poltikiai ´elit´ ami minőségében inkább söpredék, teljesen szétverte az erkölcsiséget.
  A magyar politikai kultúrát megreformálni nem lehet, azt újjá kelle építeni, új politikusokkal.
  Orbán Viktor ennek létrejöttében ugyanúgy ellenérdekelt, mint Gyurcsány és az MSZP-s bandája.
  Amíg nem történik meg a valódi rendszerváltás, a mocsok eltávolítása az ország vezetéséből, addig a rablást sem lehet megfékezni, mert az ennek a mocsoknak a természetéből adódik.
  Új politikai erő kell, amit csak a jogállamiság helyreállta tud kikényszeríteni, ellehetetlenítve a politikus bűnbandákat. Ezért lett volna fontos az Fletó-Orbán duó által meghiusított előre hozott választás, az illegitim kormány megbuktatásával.”
 • 4. LukSzusz 2009. december 06. 13:01
  „Ebben az országban az Igazságszolgáltatás,az Államaparátus,a Kormány,a Képviselők,az APEH,a Rendőrség stb.hitelét vesztette.
  Vagy elzavarják az összes korrupció gyanús vezetőt,lecsukják,vagyonvesztésre itélik,vagy mi kisemberek vegyük a kalapunkat és vándoroljunk ki ebből az erkölcsi fertőből.”
 • 3. maci52 2009. december 06. 12:57
  „Hogy nem tűnt fel a vagyonosodás a mi "tiszta,feddhetetlen,talpig becsületes"APEH-nek?”
 • 2. rozator 2009. december 06. 12:26
  „Vajon mely ügyvédi irodák?”
 • 1. imna 2009. december 06. 12:07
  „Persze-persze!!!! Elhisszük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos sérüléssel végződott a disznóvágás

A háznál disznóvágáshoz készültek, amikor a gázpalack - feltehetően szivárgás miatt - kigyulladt. Tovább olvasom