Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Hunvald biztos abban, hogy az eljárás végére bebizonyosodik ártatlansága

Erzsébetváros volt polgármestere, Hunvald György biztos abban, hogy a bírósági eljárás végére bizonyítani tudja, nem volt igaz az, ami miatt több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban.
A volt MSZP-s politikus erről az ATV-nek adott interjúban beszélt, miután pénteken kiengedték őt az előzetes letartóztatásból, és helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Hunvald György volt polgármester és Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke, továbbá 23 társuk ellen november elején emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt. A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

Hunvald György az ATV-nek adott, szombaton sugárzott interjúban ugyanakkor kijelentette: "meg vagyok győződve a mai napig arról, hogy itt bűncselekmény nem történt". "Ezt a 823 napot úgy lehetett kibírni, hogy hittem az igazamban, hittem abban, hogy ezek a bűncselekmények nem történtek meg" - mondta, hozzátéve, hogy ezt szeretné is bebizonyítani.

Erzsébetváros egykori polgármestere az ingatlanértékesítésekről szólva azt mondta: nem 17 ingatlanról volt szó károkozást tekintve, hanem ennek körülbelül a feléről. Többször is megjegyezte, hogy a nyomozóhatóság részéről egyetlen olyan szakértői vélemény sem készült, amely az ingatlanok értékét meghatározta volna, az erre vonatkozó indítványaikat pedig visszautasították. Véleménye szerint "Magyarországon talán ez az első olyan csalási vád, ahol nem készült szakértői vélemény", amit meglehetősen furcsáll, hiszen - mint hozzátette - az ingatlanok esetében az ügyészség készíttetni szokott egy másik értékbecslést, és ha az eltér attól, amely alapján eladták az épületet, akkor gyanúsít. Mint mondta, a szóban forgó ingatlanok esetében a VII. kerületi önkormányzat által elvégzett több értékbecslés alapján a forgalmi érték felett több mint 300 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába vételárként, ekkora hasznot realizált a kerület.

Arra az ügyészségi álláspontra, mely szerint megtévesztette az önkormányzati képviselőket, amikor tudott a hamis értékbecslésekről, mégsem tett semmit, azt válaszolta: "nem tudom, mitől hamis az értékbecslés. Az önkormányzat igazságügyi szakértőt kért fel, akit az ügyészség meg sem hallgatott. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy ezek az értékek rendben vannak".

A vád tárgyát képező megbízási szerződésekre kitérve kifejtette: azok két csoportra bonthatók, egyrészt azokra, akik a polgármesternek, másrészt azokra, akik a képviselő-testület frakcióinak adtak tanácsokat. Az ügyben szintén szereplő Czibula Csabáról, a VII. kerületi egykori fideszes alelnökről, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt tagjáról Hunvald György elmondta, ő szintén tanácsadó volt. "Ha ő a Piszkos Fred nevű kocsma tulajdonosa volt a kerületben, az hogy képzelhető el, hogy neki átfogó képe lehetett a vállalkozások működéséről?" - szólt a kérdés a volt polgármesterhez, aki azt válaszolta, hogy Czibula Csaba nyolc éve ezzel foglalkozott, és az iparkamarával is szoros kapcsolatot tartott. Tanácsot adott például a szórakozóhelyek nyitva tartásával és a kerületi vállalkozók parkolási szabályzatával kapcsolatosan - jegyezte meg.

Az interjúban szóba kerültek a kedvezményes lakáskiutalások is, amelyekről szólva Hunvald György közölte: a polgármesteri lakáskiutalási keretbe azok eshettek, akik semmilyen más jogcímbe nem fértek bele. Arra a felvetésre, hogy Gál György szeretője is így kapott lakást, úgy reagált: "nem tőlem kell megkérdezni ezt a kérdést, mert nem én javasoltam".

A vagyonhelyzetét firtató kérdésre azt hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos csúsztatások okozták neki a legnagyobb kárt. Elmondta, egy Peugeot 607-es, illetve egy Peugeot 807-es típusú autóval járt. Amit zároltak tőle - folytatta - az egy hétéves, másfél millió forint értékű Peugeot 807-es volt, egy 1996-ban vásárolt Jaguar, amelynek zároláskori értéke körülbelül egymillió forint volt, egy 200 ezer forint értékű Ford Mustang kasztni és egy 2,5 millió forint értékű, 34 éves Fiat.

Végül elmondta, mióta kiengedték az előzetes letartóztatásból, részt vett egy kerülettakarítási rendezvényen. Hozzátette, az emberek, akikkel találkozott, nagyon örültek annak, hogy látják, nincs börtönben.

Olvasóink írták

 • 8. achilleus 2011. május 15. 11:30
  „5. macs 2011.05.15. 09:24
  Ha ezt az embert felmentik, mégis kit akarnak leültetni? A pitiánereket? Többe kerül az államnak a leültetésük, mint a kár amit okoztak. Milyen alapon lehet elítélni bárkit, akit gazdasági visszaélése3kkel vádolnak? Egyféle alapon, politikai alapon. G-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés (külön például az ügyvédekkel fenntartott ilyen-olyan kapcsolatokra, vagyongyarapodási vizsgálatok, ezzel kellene kezdeni, és aki fennakad, az mehet. Nem ártana egy EU-s szervezetet felkérni az ítéletek átvizsgálására, minősítésére. Ne saját magukat minősítsék. A gazdasági perekben felmentett tolvajok, ugyanis nem fordulnak Strassburghoz, neked adófizető állampolgárnak pedig nincs jogod oda fordulni, mert úgymond nem vagy érintett. Senki nem ellenőrizte és ellenőrzi őket. Ez nem jogállam, hanem jogászállam, elképesztő privilégiumokkal.”
 • 7. achilleus 2011. május 15. 11:19
  „Mellesleg, inkább kellett volna tüntetni a Princz-per ítéletekor a bíróságok előtt (mint ismeretes bűnösnek találták, és az ítéletben megállapított károkozás 1/10 000-ed részének megfizetésére kötelezték/. Javára írtak, saját impotenciájukat, elvesztettek az államnak legalább 20 milliárd forintot (mellesleg Oszkó korábbi cége ellen (Deloitte), amelyiknek fel kellett volna Pricz és bandája sumákságait, az Orbán kormány indított 40 milliárdos kártérítési pert, a szocik hagyták elveszítődni a pert, Oszkó pénzügyminisztersége másnapján hirdették ki, hogy az állam veszített + sokszáz millás perköltség). Hol volt az ügyészség? (Kinek a zsebében??) Na ezeket a pénzeket ne a tanárokon, tűzoltókon, ápolókon akarják már megspórolni, hanem a nagyon tisztelt igazzságügyön, az ott tevékenykedők bér- és egyéb keretén.”
 • 6. achilleus 2011. május 15. 11:07
  „Hunvald biztos abban, hogy az eljárás végére bebizonyosodik ártatlansága
  "Amennyiben megtalálja a megfelelő bírót, akkor minden bizonnyal."
  A nap híre: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=162546

  DE, ha ez bekövetkeznék, nagy tisztelettel kérem kormányt az összes bíróság feloszlatására, ugyanis bebizonyosodik teljes fölöslegességük, adóforintokkal pedig fölösleges bűnpártoló szervezeteket támogatni.”
 • 5. macs 2011. május 15. 09:24
  „Nem értem, magyarázza meg valaki! Van egy mondjuk 14 lakásos, valamikor az 1800-as években épült - jelenleg önkormányzati tulajdonú - bérház amire az elmúlt 60 évben szinte semmit sem költöttek. A gangok, lakások már évtizedek óta alá vannak dúclva, fürdőszoba alig, a tető megroskadva. Fel kell újítani, de ahhoz milliók kellenének. Készül egy értékbecslés, nyilván lakottan és lepusztultan. Ennek alapján megveszi valaki x millióért. Kiköltözteti a lakókat, vagyis rákölt y milliót. Ezek után eladja x+y+profit millióért valakinek, aki újabb z millióért felújítja és eladja. Vagyis az épület mostmár x+y+profit1+z+profit2 millióért cserél gazdát. Most valaki azt mondja, hogy az önkormányzat bukott (x+y+profit1+z+profit2)-x milliót, tehát bűnös a polgármester. Szóval, hogy van ez?
  Segítsetek!”
 • 4. frakk 2011. május 15. 08:44
  „Igazat adok most Hunvaldnak- lehet felfogják menteni.
  A bírósági munka sok esetben a az elvárt minimumszintet sem haladja meg. Ártatlanokat hurcolnak meg, bűnözők ellen szüntetnek meg , és el sem indítanak eljárásokat. A 60 -s évek politikai kirakatpereihez süllyedtünk vissza.
  Az időhúzás bevett szokás.”
 • 3. bánki 2011. május 15. 05:27
  „http://www.lanchidradio.hu/belfold/ujravalasztotta_a_zsido_hitkozosseg_a_hunvaldper_leendo_tanujat_20110511

  ,,Újraválasztotta a Budapesti Zsidó Hitközség a Hunvald-per leendő tanúját. Zoltai Gusztáv volt az egyedüli jelölt az ügyvezető igazgatói posztra. A lehallgatott telefonbeszélgetések szerint a csalással és más bűncselekményekkel vádolt Hunvald György tőle kért segítséget a büntetőeljárás elsikálásához. A hitközség pénzügyeit ellenőrző bizottságban helyet kapott az Agrobank-ügyben börtönre ítélt Kunos Péter is. "”
 • 2. bánki 2011. május 15. 05:12
  „http://www.zsido.hu/aktiv/shownews.php?kategoria=aktualis&sorszam=373&oldal=hirek&nodate=
  ,,Pest régi zsidónegyede a főváros egyik legrégebbi, és leghangulatosabb városrésze. Minden tekintetben különbözik Budapest más városrészeitől, de Európa nagyvárosainak zsidónegyedei között is egyedülálló helyet foglal el. Ennek ellenére értékei folyamatosan pusztulnak, és ami figyelemreméltó, a zsidó civil szervezetek látszólag semmit sem tesznek. Pedig írásainkból és más médiumok feltáró riportjaiból egyértelműen kiderült, hogy Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere éveken át személyesen javasolta azokat a házeladásokat, amellyel egy jól behatárolható, szűk üzleti kör gazdagodását segítette ? tételezzük fel, akaratán kívül. A házakat azóta a "vállalkozók? nagyrészt lebontották és az ingatlanok fölötti rendelkezési jogot - busás haszonnal - a valódi beruházóknak adták tovább. Mindezt a zsidó civil szervezetek némán tűrik. Szinte egyikük sem sorakozott fel az egyébként ?szekuláris? Óvás Egyesület mellé, nem emelték fel hangjukat a városrész rombolásával szemben. Hallgatásuk rejtélyes. "”
 • 1. dodó 2011. május 14. 21:42
  „Ez a jó Hunvald bízik a fajtik segítségében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elő a szelvényekkel! Íme az ötös lottó nyerőszámai

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom