Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Így vontatták biztos helyre a tiszacsegei kompot - képek

Így vontatták biztos helyre a tiszacsegei kompot - képek
Drónfelvételek készültek az elsodródott tiszacsegei kompról, amelyet jégtörő vontatott a kiskörei kikötőbe. A jég pedig közeleg!
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajója csütörtök délután a kiskörei téli kikötőbe vontatta a tiszacsegei kompot, amelyet a partról sodort el a Tiszán végigvonuló jeges áradat - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel.

​Mint felidézték: a Tiszacsege és Ároktő között közlekedő kompot még hétfőn ragadta magával a zajló jég, rajta egy emberrel, akit később helikopterrel mentettek ki. 

A vízi járművet tovább sodorta a jeges folyó. Szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka folyamán a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtök délelőtt a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta. Csütörtökön késő délután a Jégtörő VIII. - miután végzett a vízlépcsőnél végzett feladatával - kiszabadította és elvontatta. Jelenleg a kiskörei téli kikötőben állomásozik - írta az OMIT.


 
Jégtörő hajó érkezett az elsodródott tiszacsegei kompért. Fotók: MTI/Ruzsa István
Jégtörő hajó érkezett az elsodródott tiszacsegei kompért. Fotók: MTI/Ruzsa István

A jégtörő biztos helyre vontatta a kompot.
A jégtörő biztos helyre vontatta a kompot.


Az OMIT korábban csütörtöki jelentésében külön kiemelték, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. 

Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék jelenhet meg a következő időszakban. Ezért a szakemberek felhívták a vízi eszközök tulajdonosainak figyelmét, hogy lehetőség szerint távolítsák el azokat a mederből, vagy erősítsék meg rögzítésüket. 

A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői szintén számoljanak vízszintváltozással, jég, uszadék megjelenésével, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket - tették hozzá.

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, de az értékek mindenhol a elsőfokú készültségi szintek alatt, vagy annak közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen, akár több tíz centiméteres vízszintváltozások, és ezek miatt rövid ideig elsőfokú szint feletti értékek is előfordulhatnak.

Ugyanakkor azt is kiemelték: összességében a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a "jégjelenségek".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A párkányi hulladékfeldolgozó ellen tiltakoznak

Évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket dolgozna fel a tervezett üzem, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés egyhangú határozatban tiltakozik. Tovább olvasom