Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -5°C | 1°C

Ilyen választási rendszert javasol az MSZP

Egyfordulós listás választási rendszerre tesz javaslatot az MSZP, az ellenzéki párt elképzelése szerint a parlamenti választásokon a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgárok voksolhatnának.
Molnár Zsolt országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a parlament választójogi albizottságának benyújtott koncepciójuk arányos és átlátható választási szisztémát hozna létre, amelyben a leadott szavazatok és az elnyert mandátumok aránya lényegében megegyezne, így az Országgyűlés összetétele pontosan tükrözné a választói akaratot. A parlament létszámának kétszázra csökkentését támogatják a szocialisták.

Az MSZP-s politikus aláhúzta, hogy a listás választási rendszer átláthatóvá tenné a jelenleg rendkívül bonyolult mandátumszámítást, szükségtelenné a kompenzációt és a töredékszavazat-számítási modelleket, az egyfordulós választás melletti érvként pedig a gazdaságosságot említette.

A listaállítást a választásra jogosultak 1 százalékának ajánlásához kötnék a szocialisták, a névjegyzék összeállítása pedig továbbra is automatikus volna a javaslatuk szerint, amely változatlanul 5 százalékban határozná meg a parlamenti küszöböt.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy pártja azoknak biztosítana választójogot, akiket a voksolás következményei közvetlenül érintenek, vagyis a részvételt állandó magyarországi lakóhelyhez kötnék. Kiemelte, hogy a Fidesz választójogi koncepciója viszont különbséget tenne a magyarországi lakóhellyel rendelkező és a határon túl élő állampolgárok szavazati joga között, és az utóbbiaknak csak listás választójogot adna.

Ezzel szemben - tette hozzá - az MSZP elképzelése szerint minden választásra jogosult egy szavazatot adhatna le, és az ország egésze egy választókerületet alkotna.

Mindazonáltal az MSZP olyan országgyűlési testület létrehozását kezdeményezi, amely felszólalási lehetőséget biztosítana a határon túli magyarok közösségeinek, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek pedig törvénykezdeményezési joggal rendelkező szószólókat delegálhatnának a parlamentbe.

Az MTI kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy - mivel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a vegyes választási rendszer fenntartását "kőbe vésettnek" nevezte - megegyezzenek a kormányoldallal, Molnár Zsolt úgy válaszolt: ha a Fidesz kész elmozdulni jelenlegi javaslatától, az MSZP az egyéni választókerületekre épülő szisztéma fenntartásáról is kész tárgyalni. Hozzátette azonban, hogy nehéz az arányosságot 106 egyéni választókerület mellett garantálni. Ebben az esetben - folytatta az ellenzéki politikus - fontosnak tartanák, hogy a listára leadott és a töredékszavazatokat ne keverjék össze, vagyis maradjanak fenn a területi listák és a kompenzációt biztosítani hivatott országos lista is.

Az Országgyűlés választójogi albizottsága legutóbb hétfőn ülésezett. Akkor egyik párt javaslata sem kapta meg a szükséges többséget a paritásos testületben. Salamon László, a testület KDNP-s elnöke azt közölte: az albizottságot csak akkor hívja össze újra, ha olyan változat kerül elé, amelynek többségi elfogadására esély lehet.

Olvasóink írták

 • 4. babar 2011. október 20. 09:24
  „Ezek még mindig ott tartanak, hogy 18 millió román fog idejönni és Magyarország Romániához csatolásáról szavazni?”
 • 3. tonyk 2011. október 20. 09:03
  „Ti is tudjátok pontosan, hogy rezeg a léc, kelleni fog a szavazat.
  Ha a fene fenét eszik, akkor is a gombnyomogató droidok keresztülviszik a Vezír minden óhaját.
  Úgy gondolom ez már eldöntött tény, hogy a sorsodról majd döntenek a határon túliak.És mivel másodrendű állampolgár NINCS, ezért majd a 2.5-3M aktív dolgozó majd tarthatja őket is el (mert a segély (ami már most is kapnak) az már be van nekik ígérve, meg a családi pótlék, stb.). Elvégre jóléti állam vagyunk nem?”
 • 2. Larsson 2011. október 20. 08:13
  „Erről nem lehetne népszavazást tartani???
  Sztem elég fontos volna, hogy a hátáron kívül élő a közösbe nem rakó emberek döntsenek rólunk!!!”
 • 1. dmonlájn 2011. október 20. 07:48
  „"Salamon László, a testület KDNP-s elnöke azt közölte: az albizottságot csak akkor hívja össze újra, ha olyan változat kerül elé, amelynek többségi elfogadására esély lehet. " tehát ha fityeszes vagy kdnp-s javaslat érkezik... vagy soha! csak felveszik a bizottsági pénzeket. semmi munkáért”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 19-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom