Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

IMF-tárgyalások: Varga szerint kevesli az időt a valutaalap

A kormány várja a hitelnyújtók javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén.

A Nemzetközi Valutaalap szerint kevés az idő, én azt mondom, három hét sok mindenre elég - válaszolta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Népszabadság azt firtató kérdésére, mi várható a 2013-as költségvetés elfogadásáig, lesz-e addig előrelépés a hiteltárgyalásokon.

A lap pénteki számának beszámolója szerint a tárca nélküli miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány várja a hitelnyújtók (az IMF mellett az Európai Bizottság) javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén. Ám tapasztalatai szerint a másik fél túl rövidnek tartja ezt az időt ahhoz, hogy kiérlelt válaszokat tudjon adni, ezért az egyeztetéseken csak elvi jellegű állásfoglalásokat tudtak tenni.

E benyomásait azokon az eszmecseréken szerezte a hiteltárgyalásokat vezető miniszter, amelyeket két hete folytatott Budapesten Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetőjével, majd ezután Washingtonban Atanaiosz Arvanitisszel, a szervezet magyar missziójának vezetőjével.

Novemberben sűrűbbé váltak az egyeztetések, amelyek a személyes találkozókon túl telefonos és elektronikus úton folytak. A hivatalos hiteltárgyalások újabb fordulójának ugyanakkor nincs kitűzött időpontja, ezt Varga Mihály is elismerte - írja a Népszabadság.

A háttérbeszélgetéseken a beszédtéma a kormány három csomagja volt, amelyeket a 2013-as, a nyáron főbb vonalakban rögzített költségvetés hiányának három százalék alatt tartása érdekében kellett elkészíteni.

A legélesebb vita a pénzügyi szektor adóztatása miatt alakult ki, ebben azóta sincs változás, az álláspontok nem közeledtek - jelentette ki a lap szerint a miniszter. Szerinte a valutaalap kevésbé fogékony a magyar kormánynak a költségvetés és államadósság terén elért, Brüsszel által akceptált eredményeire, és elsősorban a gazdasági növekedés szerkezete érdekli.

Elmondta, a tervezett intézkedésekről hivatalos írásos állásfoglalást nem, ellenben szóbeli tájékoztatást kapott az IMF-től a megbeszéléseken. Világossá vált, hogy egyes területeken - mint a szociális juttatások plafonjának meghúzása vagy a közszférát érintő foglalkoztatási kérdések - közel áll egymáshoz a felek véleménye - írja a lap.

"Nem tartom valószínűnek, hogy miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét, azt újra megnyitjuk" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a parlamenti jóváhagyás után állnak elő javaslatokkal a hitelnyújtók. "Addig van lehetőség konkrét javaslatok tálalására, amíg nem zártuk le a költségvetési vitát" - nyomatékosította a kormány álláspontját.

Olvasóink írták

 • 10. studyfy 2012. november 30. 15:04
  „Most megértem a kormányt: Európa pénzügyi vizein nyugalom van. A mi szerencsénkre is. De ha kerekedik egy nagyobb, kitartó vihar - ami sajnos várható - és a magyar hajó borul, kihez fordulunk gyorsan? Azerbajdzsánhoz, Szaúd-Arábiához, Albániához? Kiröhögnek! Majd a kert alatt megyünk, mindent megígérve az IMF-hez!!”
 • 9. rózsakert 2012. november 30. 11:56
  „SOK-SOK SZÉP KOMMNETÁR......DE A NARANCSOS FELVONULGATÁS MINDIG TÖBB EMEBRT HÍVOTT ODA.....NEKEM ITT VALAMI NAGYON NEM KOSER---EGY DOLOG SZIDNI ŐKET....MÁS DOLOG EZT KI IS FEJEZNI.---AMI EGYÁLTALÁN NEM MÖKÖDIK.”
 • 8. Power 2012. november 30. 11:47
  „Egy éve folyik az emberek hitegetése az IMF "biztonsági" hiteléről. Nem lesz ebből már semmi, parasztvakítás az egész.”
 • 7. gondolom 2012. november 30. 11:45
  „Az IMF azt mondta ,tessék viselkedni mint egy komoly politikus,megunták a Fideszes nagypofájúságot.Nem kell a pénz akkor kuss és le lehet lépni ill. el takarodni Orbán félék.”
 • 6. roxper 2012. november 30. 10:31
  „Nem baj, majd kérnek még egy kis pénzt az azeriektől! :(”
 • 5. X_Y 2012. november 30. 09:43
  „Miért is kellene a "hanyatló nyugatnak" finanszíroznia az unortodox Tündérországot?
  B...atok egydül, Kusza Szem, Szógyártó meg Orbanescu. Sarcoljátok a saját népeteket, ne várjátok Európától a sült galambot..”
 • 4. Dr.Tonyk 2012. november 30. 09:26
  „Persze, hogy nem akar megállapodni. Mivel a megállapodás része lenne, hogy az IMF és az EU szeretne belelátni kicsit közelebbről a kasszába. Ez viszont a vezér nem akarja...
  Ha nem rúgnak ki bennünket előbb, ebből kilépés lesz (EU). Úgy aztán már tényleg ki lehet alakítani Orbániát. :(”
 • 3. pog 2012. november 30. 08:59
  „Szerintem az IMF a jelenlegi kormánnyal nem fog megállapodni...meg túl van ködösítve számunkra minden..csak azt amit a kormány akar csak azt kapjuk info -ként...egyszer lássuk már a valuta alap passzusát is..”
 • 2. csonakos 2012. november 30. 08:31
  „"A kormány várja a hitelnyújtók javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén."

  Föl van mászva a macska a fára! Ez a mondat ezt takarja! Tényleg hülyének nézik hazánkban az embereket!:(”
 • 1. rózsakert 2012. november 30. 08:00
  „ez jó tetszik....keveslik az idót?????űhahahahahaha

  talán inkább a kuruczos virtust sokalják-nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az egyetemisták sem mozognak eleget

Magyarországon a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert havi három… Tovább olvasom